18

Doktora Öğrencilerinin Yapmaması Gereken Üç Şey

Doktoraya başlamak hayatınızda vereceğiniz en önemli kararlardan biri. Fakat asıl iş bu kararı verdikten sonra başlıyor. Eğer başarılı bir doktora öğrencisi olmak istiyorsanız yapmanız gereken çok şey var, fakat yapmamanız gereken şeyler daha da önemli olabilir.

Başarısız Hissetmek

Doktora öğrencilerinin uğraştığı en önemli problemlerden biri kendini başarısız hissetmektir. Araştırmalar ve raporlar gösteriyor ki ruhsal hastalıklar akademi dünyasında gün geçtikçe artıyor. Bunun en büyük nedenlerinden biri çoğu akademisyenin mükemmeliyetçi olması ve herhangi bir başarısızlığı kabullenmek istemesi. Genellikle de bu sorunu çözmek için ne fakültelerine ne de arkadaşlarına başvururlar. Bunun yerine kendilerini dış dünyadan soyutlar ve daha çok çalışmaya başlarlar. Bu da daha büyük problemlere neden olur.

 

Ancak başarılı doktora öğrencileri mükemmeliyetçi değildir ve kendilerini dış dünyadan soyutlamaz. Bu öğrenciler başarısız olmanın en hızlı öğrenme yöntemi olduğunu bilir. “Bilmiyorum” demekten utanmaz, depresyon ve farklı ruhsal hastalıklar ile karşılaştıklarında da yardım istemekten çekinmezler. Bilmediğinizi itiraf etmek ve yardım istemek bir yenilgi değil, tam aksine bir başarıdır.

Yayın Yapma Konusunda Strese Girmek

Yayın yapmak akademik dünyada büyük önem taşır, bu bilinen bir şey. Fakat bu işin doğası da gün geçtikçe değişiyor. İnsanlar birkaç büyük yayıncının hangi içeriğin en fazla etki yaratacağına karar vermesinin mantıksız olduğunu anladılar. Bilimsel kariyeriniz neden sadece bir iki büyük yayıncının elinde olsun ki?! Araştırmanızın yüksek etki faktörüne sahip bir dergide yayınlanması tabii ki güzel bir şeydir. Fakat unutmayın, ikici sınıf veya açık erişimli bir dergide araştırma yayınlatmak da gurur duyulacak bir şeydir. Doktora derecesi almak için araştırmanızın Nature veya Science gibi dergilerde yayınlanması gerekmez. Hatta eğer istemiyorsanız araştırmanın birinci yazarı olmanız da gerekmez.

İş Fırsatlarına Kendini Kapatmak

Üniversite de bir şirket gibidir, hayatına devam edebilmesi için paraya ihtiyacı vardır. Başarılı doktora öğrencileri de bunu bilir, vakit buldukça iş sektörlerinden insanlarla tanışır, girişimcilik konferanslarına katılırlar. Siz de sosyal ağınızı geliştirmek için teziniz yayınlanana kadar beklemeyin. Çünkü bazıları beklemiyor ve bu da sizi gerilere itiyor. Başarılı doktora öğrencileri zamanlarının en az yarısını tanışabildikleri kadar kişi ile tanışmaya ayırır. Bunu yapmanın en iyi yolu da akademik seminer, konferans vb. etkinliklerden sonra konuşmacılar ile tanışıp iyi ilişkiler kurmaktır. Özellikle iletişim bilgilerini alıp onların dikkatini çekecek sorular hazırlamanız bu ilişkilerin gelişmesine önemli katkı yapar.

X

Ücretsiz makalelerinizi tükettiniz.

Araştırma yazarlığı ve akademik yayıncılık konusundaki tüm kaynaklarımıza sınırsız erişim sağlamak için ücretsiz üye olun:

  • 320 + blog makaleleri
  • 50+ Web Seminerleri
  • 10+ Uzman podcast
  • 10+ e-Kitap
  • 10+ Kontrol Listesi
  • 50+ İnfografikler