18

Akademik Yazı için 7 Eski Doktora Öğrencisinden 7 İpucu

Yazıya yazma işinin kolay olmadığını söyleyerek başlamak pek mantıklı olmasa da maalesef acı gerçek bu. Yazma işi hem zor hem de kişiye göre zorlukları farklı olan bir eylemdir. Özellikle akedemik bir yazı yazacaksanız bu eylem çok daha zorlayıcı bir hale gelebiliyor. Kimileri yazı yazarken belli kalıplara göre yazarken kimileri de tamamen gelişigüzel bir şekilde yazıyor. Bu eylemi daha kolay bir hale getirmek için alın size 7 eski doktora öğrencisinden 7 önemli tavsiye.

Günlük Kota Koyun
Yazı yazmak için en iyi ve motive edici taktiklerden biri kendinize günlük bir kota koymanızdır. Bu kotayı minimum sayıda yazılacak makale sayısı veya kelime sayısı olarak belirleyebilirsiniz. Hatta zaman olarak da kendinize bir kota koyabilirsiniz. Örneğin kendine zaman kotası koyanlar hergün aynı saatte yazı yazmanın kendilerini daha motive ettiğini söylemektedir. Burada dikkat etmeniz gereken şey hergün bu kotanızı doldurmanızdır. İster bir sayfa ister yirmi sayfa yazın, önemli olan bunu sürekli hale getirmektir. Burada amaç yazı yazma eylemini bir zorunluluktan çok bir alışkanlık haline getirmektir.

Alıntılar için Not Alın
Çoğu insan için yazmaya başlamak işin en zor kısmıdır. Eğer bunu başardıysanız günlük kotanızı doldurana kadar sakın durmayın. Önce yazacaklarını bitirin daha sonra geriye dönüp alıntılamalar ile ilgili detayları doldurursunuz. Fakat bunu yapmak için de neyin nerede olduğunu bilmeniz gerekir. Bu yüzden alıntılama yaptığınız yerlere küçük notlar almayı unutmayın. Bu size yazı yazarken oldukça zaman kazandıracak ve daha verimli çalışmanızı sağlayacaktır.

Ara Verin
Yazı yazarken beyniniz sürekli meşgul olduğundan bazen ara vermek daha verimli çalışmanızı sağlayacaktır. Her ne kadar kotanızı doldurana kadar durmayın desek de bu herkes için farklı gelişen bir eylem. Bazıları için ara vermek yararlı olurken bazıları için bir oturuşta bitirmek daha verimli olacaktır. Örneğin akademik yazı yazanların verdiği tavsiyelere göre en iyi çalışma şekli şudur: Yazmaya başladığınızda 2 veya 3 saat hiç durmayın ve ardından bir 15 dakika ara verin. Daha sonra 2 saat daha çalışın ve bu sefer yarım saat ara verin. Son olarak bir saat daha çalışın ve o günü tamamlayın.

Yazarken Düzenleme Yapmayın
Yazı yazarken sadece yazın! Demek istediğim yazı sırasında herhangi bir düzenleme ile uğraşmayın. Eğer buna bir kere başlarsanız bu iş tüm gününüzü yiyebilir. İmla hataları, kelime hataları veya daha güzel cümleler kurmak için yapılacak eklemeleri sonraya bırakın. Örneğin yazarken gözünüze çarpan veya içinize sinmeyen bir yer varsa onu farklı bir renk ile işaretleyebilirsiniz. Daha sonra (ki kotanızı doldurduğunuz gün sonunda yapmanızı tavsiye ederim) dönüp istediğiniz düzenlemeyi yapabilirsiniz.

Yiyecek ve İçecek Bulundurun
Yazı yazarken en sevmediğim şey ekranın karşısından kalkmak zorunda olmaktır. Bu hem dikkatinizi dağıtır hem de daha verimsiz çalışmanıza neden olur. Bu yüzden elinizin altında yiyecek ve içecek bulundurmanızı tavsiye ederim. Bu şeyler açıktığınızda ve susadığınızda hemen uzanabileceğiniz bir noktada olursa inanın çok daha verimli ve hızlı bir şekilde yazı yazarsınız. Bunun için kendine mini buzdolabı alanlar bile var.

Takıldıysanız Spor Yapın
Çoğu akademisyen koşarak ter atar ve bunun beyni rahatlattığınız söyler. Ben de aynı şekilde çalışmadan önce veya artık yazamayacağımı düşündüğüm noktalarda koşuya çıkarım. Bunu sadece koşuyla sınırlamanız da gerekmez, fiziksel bir aktivite yapmanız yeterlidir. Örneğin fitness yapabilir, yüzebilir veya yürüyebilirsiniz. Yazı yazarken vüdunuz hareketsiz kaldığından onu biraz canlandırmanız gerekecektir. Spor yapmak da oksijen alımınızı hızlandırır, kan hücrelerini hareketlendirir ve beyninizi canlandırır. Ekrana boş boş mu bakıyorsunuz. Hadi hemen koşuya!

Yardım İsteyin
Yazmak konusunda takılı kalıyorsanız hemen telaşa kapılmayın. Bu hemen hemen herkesin başına gelen bir olaydır. Bunu aşmanın ve beyni canlandırmanın bir yolu yukarıda bahsettiğim gibi fiziksel bir aktivite yapmaktır. Diğer yolu ise yardım istemektir. Arkadaşınıza veya bir yakınınıza yazdığınız konu hakkında bilgi verin ve takıldığınız noktalarını söyleyin. Onların söyleyeceği şeyler farklı şekilde düşünmenize neden olacak ve beyninizi tekrar canlandıracaktır.

X

Ücretsiz makalelerinizi tükettiniz.

Araştırma yazarlığı ve akademik yayıncılık konusundaki tüm kaynaklarımıza sınırsız erişim sağlamak için ücretsiz üye olun:

  • 320 + blog makaleleri
  • 50+ Web Seminerleri
  • 10+ Uzman podcast
  • 10+ e-Kitap
  • 10+ Kontrol Listesi
  • 50+ İnfografikler