18

Bir Yayıncıdan Çalışmanızı Ücretsiz Yayınlama Teklifi Gelirse Ne Yaparsınız?

Tez veya araştırma makalesi yazanların başına gelmiş olabilecek olaylardan biri, kimi yayıncılardan gelen şüpheli epostalardır. Bunların bir türünde, dünyanın herhangi bir yerinde olabilecek bir yayıncı, çalışmanızı bila ücret yayınlamak istemektedir. Hatta yazdığınız tez internette ücretsiz olarak sunulmuş olsa bile, size tezini satma konusunda yardımcı olacaklarını söyleyen komik sayılabilecek teklifler bile gelebilir. Bu tür maillerin hedefi daha çok yeni lisansüstü mezunları veya genç akademisyenlerdir.

Bazı durumlarda meşru yayınevlerinin uyanık geçinen kimi çalışanları bile bu şekilde aldatmaca mesajlar atabiliyorlar. İnsanlara mesaj atarak tezlerini ücretsiz yayınlayabileceklerini ve yayınlarında indirim yapabileceklerini söylüyorlar. Bunun karşılığında ise genelde kendi isimlerinin ortak yazar olarak araştırmaya konulmasını veya çalıştıkları yayınevinin dergilerine atıf yapılmasını istiyorlar.

Öncelikle, ima ettiğimiz gibi, bu şekilde gelen mesajların çoğunun bir aldatmaca olduğunu söyleyebiliriz. Bu şekilde bir eposta alırsanız yapmanız gereken ilk şey, o çalışanları yayınevine şikâyet etmek olacaktır. Tabii o isimde meşru bir yayınevi varsa, ki olmama ihtimali yüksek. Dolayısıyla, gelen teklifte adı geçen firmayı da iyi araştırmak gerekiyor. İnternette yapacağınız yüzeysel bir araştırma bile yayıncının nasıl bir profilinin olduğu konusunda size bir fikir verecektir. Genelde bu tarz firmaları internette aratırsanız, sizin gibi bu tarz mesajlar almış birçok kişi ve bundan mağdur olmuş kurbanlar ile karşılaşabilirsiniz. Onların tecrübelerini iyi okumak ve ona göre hareket etmek mantıklı olacaktır.

Bu tür mesajlar genelde akademik yayınlara ücretsiz erişim sağlayan açık erişimli platformlardan geliyor. Açık erişimli platformların sayısı da günümüzde oldukça çoğaldı. Bunlar arasından hangileri şüpheli, hangileri güvenilir, bunu anlamak oldukça zor. Fakat internette potansiyel şüphelileri, avcı yayıncılar dediğimiz bu tarz firmaları içeren listeler var. Jeffrey Beall’in http://scholarlyoa.com/publishers/ adresindeki listesi bunlardan biri. Size de eğer bahsettiğimiz tarzda mesajlar gelirse, firmayı ilk olarak bu listeden kontrol etmeniz iyi olacaktır. Jeffrey Beall bu listeyi, firmaların editör kadroları, iş yönetimi, doğruluğu ve bütünlüğü gibi birçok kriteri değerlendirerek hazırlıyor. Ancak yine de temkinli olmanızı tavsiye ederiz, çünkü Beall’in tarafsız olup olmadığı da tartışılan konular arasında!

X

Ücretsiz makalelerinizi tükettiniz.

Araştırma yazarlığı ve akademik yayıncılık konusundaki tüm kaynaklarımıza sınırsız erişim sağlamak için ücretsiz üye olun:

  • 320 + blog makaleleri
  • 50+ Web Seminerleri
  • 10+ Uzman podcast
  • 10+ e-Kitap
  • 10+ Kontrol Listesi
  • 50+ İnfografikler