18

Danışmanınız İle İlişkinizi Nasıl Yönetebilirsiniz?

Bir yüksek lisans öğrencisi olarak, danışmanınız ile iyi ilişkiler kurmanız önemlidir. Bazen, daha ilk seferinde, danışmanınıza kanınız ısınır ve en başından çok güzel bir iletişim yakalarsınız. Ama bazen de, ne kadar uğraşırsanız uğraşın, bir türlü istediğiniz gibi anlaşamazsınız. Bu, büyük bir sorundur ve bunu çözmek de büyük oranda size düşer: hem çalışmanız açısından hem de geleceğiniz için! Peki, öyleyse ne yapmak gerekir?

İletişim

İyi bir ilişki kurmak için, öncelikle iyi bir iletişim gereklidir. Karşılıklı beklentileri belirlemek ve ona göre hareket etmek, ileride oluşabilecek anlaşmazlıkları en aza indirecektir. Danışmanlar, beklentilerini, neyi, ne zaman yapmanız gerektiğini, projenin dönüm noktalarını ve iletişim şeklinizin nasıl olması gerektiğini size söyleyebilirler. Fakat danışmanların hepsi, beklentileri konusunda bu kadar açık olmayabilir.

Eğer sizin danışmanınız, bu konu ile ilgili konuşmuyorsa, bu konuyu siz açabilirsiniz. Yani, önce siz ona beklentilerinizi belirtebilirsiniz. Tez yazma süreci uzun ve zor bir süreçtir. Bu yüzden iletişim, bu uzun yolda başarılı olmak için atılacak en önemli adımlardan biridir.

Problemleri belirleyin

Öğrenci, kendini güvensiz hissediyorsa, bunu mutlaka danışmanı ile konuşmalı ve problemi ortaya koymalıdır. Eğer karşı taraftan herhangi bir şey bekliyorsanız, o beklediğiniz adım hiç atılmayabilir ve bu da sizi oldukça rahatsız edebilir. Bu arada, eğer danışman da büyük bir problem görüyorsa, o da mutlaka öğrenci ile konuşmalı ve sorunun kaynağını bulmalıdır.

Danışmanın tavrı, bu süreçte oldukça önemlidir. Onun görevi, öğrenciye destek olmak ve onu daha ileri gidebileceği bir yola sokmaktır. Bundan dolayı , danışmanlardan beklenen, daha pozitif yorumlar ve yapıcı eleştirilerdir. Eğer danışman, öğrenci ile iletişim kuramayacak bir duruma gelirse, bunu öğrenci ile hemen paylaşmalıdır. Böylece, öğrenci de hem zamanını hem de parasını boşuna harcamamış olur.

Peki, bu durumda öğrenci ne yapmalıdır?

Danışmanınız ile ipleri kopardığınız bir durumda, öncelikle başka bir kıdemli öğretim üyesinin fikrini alın ve kendisinden yardım isteyin. Çünkü danışmanınızı değiştirseniz dahi, eğer önceki ile ilişkiniz çok kötü bitmiş ise, bu durum itibarınızı sarsabilir; sizin suçunuz olmasa bile! Ayrıca danışman değiştirmek, tezinizi kolayca bitirebileceğiniz anlamına da gelmez. Bu nedenle, bu kararı almakta acele etmeyin ve tavsiyelere kulak verin.

Kısaca tekrar özetlemek gerekirse, eğer bu ilişki sıkıntıya sebep oluyorsa, bu sıkıntının çözümü için danışmanınız ile hemen konuşun ve bu konuşmayı yüz yüze yapın. Çözümü, mümkün olduğu kadar çabuk belirlemeye çalışın. Eğer çözümlenemiyorsa da başka bir danışman konusunda güvendiğiniz bir akademisyenden tavsiye alın.

X

Ücretsiz makalelerinizi tükettiniz.

Araştırma yazarlığı ve akademik yayıncılık konusundaki tüm kaynaklarımıza sınırsız erişim sağlamak için ücretsiz üye olun:

  • 320 + blog makaleleri
  • 50+ Web Seminerleri
  • 10+ Uzman podcast
  • 10+ e-Kitap
  • 10+ Kontrol Listesi
  • 50+ İnfografikler