18

Eigenfactor ve Etki Faktörü Arasındaki Farklar

Uzun yıllardır atıf sayıları ve etki faktörü bilimsel yayınların değerlendirilmesinde en önemli ölçü aracı olarak kabul edildi. Ancak, sadece atıf sayısına bakarak yapılan bu hesaplama, birçok kişi için oldukça eksik bir değerlendirme sunuyor. Bu yüzden bilimsel yayınların değerlendirilmesinde artık farklı yöntemler ortaya çıkmaya başladı. Bunlardan biri “Eigenfactor skoru” denen değerlendirme yöntemi. Peki, bunun etki faktöründen farkı nedir?

 

Eigenfactor ve Google Pagerank Benzerliği

Eigenfactor’ın hesaplanmasında kullanılan algoritma, Google’ın web sitelerini değerlendirmek için kullandığı PageRank algoritması ile büyük benzerlikler gösteriyor. Aradaki fark, Eigenfactor’ın web siteleri yerine bir dergiye diğer dergilerden yapılan atıfları değerlendirmesi. Benzerlik gösteren diğer nokta da kaliteli ve prestijli dergilerden gelen atıfların derginin skorun hesaplanırken daha büyük bir katkı yapacak şekilde muamele görmesi. Eigenfactor’ın hesaplanmasında bir diğer önemli nokta ise yayıncının yayınladığı makale sayısı. Yıl içerisinde ne kadar fazla makale yayınlarsa skor hesaplamasında bunun katkısı o kadar fazla olur.

Etki faktörü ile Eigenfactor skoru hesaplamasının arasındaki önemli farklardan biri de zaman aralığıdır. Etki faktörü genel olarak son iki yılda yapılan atıfları değerlendirirken, Eigenfactor son beş yıla bakar. Etki faktörü, hesaplamada basit bir şekilde sadece atıf sayılarına bakarken, Eigenfactor skoru tüm atıf ağına ve bunun yapısına bakarak bir değerlendirme yapar. Bu yüzden, dolaylı etkileri de dikkate alır. Bir başka deyişle etki faktörü sadece gelen atıfları dikkate alır, Eigenfactor skoru ise bu atıfların nereden geldiğine bakarak bir değerlendirme yapar.

 

Eigenfactor’ın özellikleri

Eigenfactor’ın etki faktöründen farklı kendine özgü özellikleri genel olarak şöyledir:

  • İyi ve rağbetli dergilerden gelen atıflar ve hakem değerlendirmesi yapmayan yayıncılardan gelen atıflar daha değerlidir.
  • Hesaplama yöntemi hakem değerlendirmesi yapmayan yayıncıların değerlendirmeye alınmasına yardımcı olur. Bu sayı oldukça yüksektir. Hakem değerlendirmesi yapmayan yaklaşık 100,000 dergi Eigenfactor sayesinden değerlendirilebilir.
  • Eigenfactor hesaplamasının en önemli özelliklerinden biri de katlanarak büyüme özelliğidir. Örneğin bir dergiye bir grup yayıncı tarafından bir atıf yapıldıysa bu skor hesaplanır ve katlanarak büyür.

Eigenfactor ücretsizdir ve eigenfactor.org sitesinden görüntülenebilir.

X

Ücretsiz makalelerinizi tükettiniz.

Araştırma yazarlığı ve akademik yayıncılık konusundaki tüm kaynaklarımıza sınırsız erişim sağlamak için ücretsiz üye olun:

  • 320 + blog makaleleri
  • 50+ Web Seminerleri
  • 10+ Uzman podcast
  • 10+ e-Kitap
  • 10+ Kontrol Listesi
  • 50+ İnfografikler