18

Kendi Makaleniz, Kendi Yolunuz

Her araştırmacı, makalelerini saygın bir akademik dergide yayınlatmak ister. Ama bu dergilerin her biri, genelde farklı başvuru koşullarına sahiptir. Bu durum da, zaten araştırma için aylarını ve yıllarını veren araştırmacılara, fazladan bir engel olarak karşılarına çıkmaktadır. Hatta bazen aynı alanda yayın yapan iki farklı derginin, farklı alıntılama tarzları olmaktadır. Çoğu enstitü, kurum içinde alıntılama veya formatlama uzmanları bulundurmaz. Bu yüzden araştırmacılar, bu işi ya kendileri yapar ya da profesyonel birini tutarlar. Bu nedenle de, makalelerin yayınlanması da gecikir.

Hakem değerlendirme sürelerinin çok uzun olması ve dergi editörlerinden gelen değişiklik istekleri de diğer sıkıntılı konulardır. Makaleniz yayınlanmak üzere kabul edilse bile, bu süreç araştırmacılar ve dergi editörleri arasında verimsiz hatta biraz da düşmanca bir ilişki oluşturur.

Makaleniz size aittir

2011 yılında Elsevier, çok zaman kaybedilen başvuru sürecinin kısaltılmasına yönelik yeni yollar bulmak için ‘’Your Paper Your Way’’ adı altında bir proje başlattı. Buna göre:

  • İlk başvuruda, özel bir format talep edilmeksizin, sunum tek bir dosya ile yapılabilir olmalı ve sadece içerik ilk değerlendirme için yeteri kadar okunaklı olmalıdır.
  • Kaynaklar, tutarlı olduğu sürece herhangi bir formatta olabilir.
  • Düzenlenebilir kaynak dosyaları – metinler, şekiller, tablolar – sadece makale yayına kabul edildikten sonra gerekli olmalıdır.

Pozitif  geri dönüş

Elsevier’in, 3958 yazar arasında yaptığı anket sonucunda, bu yazarların %70’i yeni başvuru yöntemini oldukça pozitif bulmuştur. Hatta projenin pilot çalışması sırasında, makaleleri bu yönteme göre değerlendiren 870 editör, eski yöntem ile aynı derecede memnun kalmıştır. Bu sürecin sonunda, bu yönteme, pozitif değer katan bazı yorumlar da gelmiştir. Örneğin, bazı editörler, şekiller ve tablolar gibi kaynak dosyalarını, daha önceki uygulamada olduğu gibi, farklı dosyalarda almaktansa, tek bir dosyada almanın  daha iyi olduğunu söylemişlerdir.

Sağduyu politikası

Başarılı bir deneme çalışmasının ardından, Elsevier bu yöntemi kullanmak üzere 2012 yılında 41, bir sonraki yıl ise 650’nin üzerinde dergiyi ikna etti. Bundan sonraki beklenti ise, diğer yayınevlerinin de Elsevier’in önerdiği yöntemi kullanması yönündedir. Akademik araştırmaların, dergiler tarafından kabul edilmesi ve yayınlanması için bunca yıl çekilen çileden sonra, bu yöntem araştırmacıların emeklerine çok daha sağduyulu bir yaklaşım sergilemektedir.

Aslında soru çok basit: Prestijli dergilerde makale reddetme oranları bu kadar yüksekken, araştırmacılar neden başvurdukları her yayıncı için makalelerini tekrar tekrar düzenlemek zorunda olsun?

X

Ücretsiz makalelerinizi tükettiniz.

Araştırma yazarlığı ve akademik yayıncılık konusundaki tüm kaynaklarımıza sınırsız erişim sağlamak için ücretsiz üye olun:

  • 320 + blog makaleleri
  • 50+ Web Seminerleri
  • 10+ Uzman podcast
  • 10+ e-Kitap
  • 10+ Kontrol Listesi
  • 50+ İnfografikler