18

Makalenizi Yayınlatmak için Nasıl Bir Yol İzlemelisiniz?

Akademisyenler, bilime katkı sağlayabilmek adına kaliteli bir araştırma üretmek için çok çalışırlar. Özgün bir hipotez, sağlıklı veriler, uygun bir araştırma metodolojisi, bulguların düzgün bir şekilde yazılması, çalışmanın teoride ve pratikte  uygulanabilirliğinin gösterilmesi büyük emek ister. Bu özverili aşamaların sonunda da kaleme aldıkları makaleyi yayınlatma serüveni başlar.

Acele etmeyin!

Günümüzde ret oranlarının oldukça yüksek olduğu dikkate alınacak olursa, yayınlanma adımı geçiştirilebilecek bir süreç değildir. Özellikle de giderek kızışan bu rekabet ortamında…

İşte bu yüzden makale hazırlama ve gönderme aşamasında bir takım stratejiler belirlemeniz gerekmektedir. Şu adımları izleyerek ilerlemek olası bir hüsranı önleyecektir:

  • Makalenizi göndermek için acele etmeyin. Reddedilme riskini azaltmak için, mantıklı bir akış içinde yol almakta fayda var. Makalenizi farklı zamanlarda tekrar tekrar okumak, hatta farklı mekanlarda okumak da bu akışın bir parçasıdır. Araştırmacı aynı konu üzerinde uzun süre çalıştığı için bu aşamada, çalışmaya daha objektif bakabilecektir. Aynı alanda tecrübesi olan bir meslektaştan yardım istemek işinize yarayabilir. Bu geri bildirimler gözden kaçan detayları açığa çıkaracaktır.
  • Makaleniz için uygun bir dergi seçin. Doğru derginin seçilmesi bu süreçteki en kritik adımlardan biridir. Herhangi bir seçim yapmadan önce meslektaşlarınıza sorun ve onların tecrübelerine kulak verin. Bu konuda profesyonel tavsiyeler alabileceğiniz ve tartışmalara katılabileceğiniz platformlar da var. Bunlardan yola çıkarak aklınıza yatan dergilerin hedeflerini, kapsamlarını ve yayınladıkları çalışmaları inceleyin. Derginin hedef okuyucu kitlesi de yazdığınız konunun derginin ilgisini çekip çekmeyeceğinin bir göstergesidir. Ayrıca dergi sizin çalışmanıza benzer bir araştırmayı daha önce yayınlanmışsa boşuna kürek çekmenize gerek yoktur. Makalenizi sadece tek bir dergiye gönderin. Aksi taktirde prestij kaybı ve telif hakkı problemleriyle karşı karşıya kalabilirsiniz.
  • Hedeflediğiniz derginin prensiplerini iyi araştırın. Derginin ilkelerini ve yönergelerini internetten indirin ve makalenizin bunlara uygun olduğundan emin olun. Saygın akademik dergilerin, yazıların formatı ile ilgili kuralları vardır. Editörler, alıntılama tarzına, sayfa düzenlemesine, resim ve tabloları yerleştirme biçimine dikkat ederler. Makalenizi tüm bu ilkelere uyacak şekilde düzenlemeniz gereklidir. Yoksa çalışmanız akran değerlendirmesine bile gönderilmeden reddedilebilir.
  • İlk olumlu izlenimi başlık ve özet kısmı ile yaratmalısınız. Editörlerin ilk göreceği şey başlık ve ilk okuyacağı kısım özet olacaktır. Başlık, ana temaya dikkat çekerken teoriye yaptığınız katkıyı da hissettirmelidir.
  • Özetin hüneri ise amaç ve kapsamı yansıtmak, ana problem ve teoriyi, kullanılan metodu, veri setini, ana bulguları, teori ve pratikteki etkileri göz önüne sermektir.
  • Profesyonel düzenleme hizmeti almayı düşünebilirsiniz. Burada sadece redaksiyondan söz etmiyoruz. Ana metini, referans listelerini, tablo ve şekilleri de içine alacak şekilde kapsamlı bir düzenlemeyi kastediyoruz. Kendiniz, Microsoft Word’ü kullanarak yazım ve imla kurallarını kontrol edebilirsiniz ancak bir uzmanın elinden çıkan düzenleme bambaşka olacaktır. Düzgün yazılmış, redaksiyonu ve düzenlemeleri yapılmış bir makale daha az hata içermesinden öte profesyonel bir izlenim de yaratacaktır.
  • Makaleniz ile birlikte ön yazı da göndermeyi ihmal etmeyin. Bunun yayıncılar üzerinde bırakacağı etkiyi asla küçümsemeyin. Tecrübesiz araştırmacılar, genellikle özet kısmını kopyalarlar. Ama bu, doğru bir yaklaşım değildir. Ön yazı, araştırmanın ana temasını, çalışmanın orijinalliğini ortaya koyar ve makalenin hedef dergiye uygunluğu konusunda genel bir fikir verir. Ancak bu ön bilgilendirme metni yarım sayfa ile sınırlandırılmalıdır.

 

Emeğinizin karşılığı

Buradaki öneriler, sizi ne çok yorup yıpratacak ne de uygulama esnasında zorlayacaktır. Dikkat, iyi planlama ve doğru uygulama büyük değişiklik yaratabilir. Bunca çabanın sonunda makalenizin yayınlanma şansını artırmak kariyerinize de büyük katkı sağlayacaktır.

X

Ücretsiz makalelerinizi tükettiniz.

Araştırma yazarlığı ve akademik yayıncılık konusundaki tüm kaynaklarımıza sınırsız erişim sağlamak için ücretsiz üye olun:

  • 320 + blog makaleleri
  • 50+ Web Seminerleri
  • 10+ Uzman podcast
  • 10+ e-Kitap
  • 10+ Kontrol Listesi
  • 50+ İnfografikler