18

Makalenizin Yayınlanmaya Hazır Olduğundan Nasıl Emin Olabilirsiniz?

O kadar da basit değil!

Bir makaleniz var ve yeterince araştırma yaptığınızı düşünüyorsunuz. Taslağınızı yazdınız, metni okudunuz ve gerekli düzeltmeleri yaptınız. Uzunca bir süredir de bu makale üzerinde çalışıyorsunuz. Peki, makaleniz bir dergiye gönderilmeye hazır mı?

Tereddüt etmekte haklısınız çünkü fazla acele ederseniz, editörler argümanınızı yetersiz ya da metninizi karışık bulunduğu için reddedebilir. Öte yandan, üzerinde sürekli düzeltme yapmaya devam ederseniz, çalışmanızı asla gönderemeyebilirsiniz. Nihayetinde bir yerde bu işe bir son verip, çalışmanızı göndermeniz gerekir. Yoksa makaleniz ve tüm çabalarınız sonsuza dek bilgisayarınızda bekleyip durur. Şunu unutmayın ki, dergiden gelen cevap ne olursa olsun siz kazançlı çıkacaksınız. Makaleniz kabul edilirse, herkes araştırmanızdan haberdar olacaktır. Reddedilirse değerli geri bildirimleri alıp makalenizi geliştirebilirsiniz ve çalışmanızı başka bir dergide yayınlatabilirsiniz.

“Makalemin yayınlanmaya hazır olduğunu nasıl anlarım?” sorusunun cevabı, aslında o kadar da basit değildir. Basitlikten ziyade, kesin ve net bir cevabı yok desek daha doğru olur. Yine de çalışmanızı yollamadan önce, aşağıdaki önerilerimize kulak vermenizi tavsiye ederiz. Bu önerilerin size en azından yol göstereceklerini umuyoruz.

Başkalarının fikrini alın

Araştırma ve yazma aşamaları ile o kadar haşır neşir olursunuz ki, kendi çalışmanızı objektif olarak değerlendirmek size çok zor gelebilir. Bu nedenle aynı alanda tecrübesi olan, daha önce makaleleri yayınlanmış meslektaşlarınızdan ve tez danışmanınızdan geri bildirim isteyebilirsiniz.

Alternatif olarak, makalenizi bir konferansta, üniversitenizde veya gayri resmi bir toplantıda sunabilirsiniz. Katılımcılar size çeşitli sorular sorar ve bu sorular da size ışık tutar. Gelen yorumlar argümanınızı netleştirmenize yardımcı olabilir ve size farklı bir bakış açısı kazandırabilir. Aynı fikirde olmasanız bile, aldığınız tüm yorumları değerlendirin. Geri bildirimde bulunan kişilerin makalenizin potansiyel okuyucuları olduğunu aklınızdan çıkarmayın.

Mola verin

Kullanılabilecek diğer bir yöntem ise bir ya da iki hafta başka konulara veya projelere odaklanmak. Vereceğiniz bu moladan sonra emin olun, daha önce fark etmediğiniz hataları ve eksiklikleri birer birer göreceksiniz.

Elbette ki, ‘mola verin’ demek kolay ancak buna vaktiniz olmayabilir. Neyse ki, bunun için de bir önerimiz var. Makalenizi tersten okuyun. Evet, doğru okudunuz! Bu sefer en son paragraftan en baştaki paragrafa doğru ilerleyin. Normalde, hep baştan başlayarak yazarız ve okuruz. Bu nedenle de, genellikle makalenin sonundan çok başına ilgi gösterilir. Tersten başlayarak okumak, çalışmanıza farklı bir bakış açısı ile bakmanıza yardımcı olabilir.

Pragmatik bir beceri

Makalenizin bir dergiye ne zaman gönderilebileceğine karar vermek, pragmatik bir beceridir. Çünkü yukarıda da belirttiğimiz üzere, bunun net bir formülü yoktur. Makalenizi defalarca kontrol etmiş olsanız bile, hâlâ geliştirilebilecek kısımları olduğunu düşünebilirsiniz. Ancak yukarıdaki adımları izledikten sonra, artık genel itibariyle hazırsınız demektir. Şansınız bol olsun!

X

Ücretsiz makalelerinizi tükettiniz.

Araştırma yazarlığı ve akademik yayıncılık konusundaki tüm kaynaklarımıza sınırsız erişim sağlamak için ücretsiz üye olun:

  • 320 + blog makaleleri
  • 50+ Web Seminerleri
  • 10+ Uzman podcast
  • 10+ e-Kitap
  • 10+ Kontrol Listesi
  • 50+ İnfografikler