18

Dergi Başvuruları İçin Ön Yazı Nasıl Yazılır?

Bir dergiye makalenizi yayımlamaları için başvurmak, üniversite tercih sonuçlarını beklemek gibidir. Kabul mü alacaksınız, yoksa red mi?

Başvurularda en çok dikkat edilmesi gereken konu, etkili bir ön yazı hazırlamaktır. İngilizce’de “cover letter” olarak geçen ön yazı, dergiye kabul edilmek veya reddedilmek arasındaki ince çizgiyi geçmenize yardımcı olur. Fakat ön yazı hazırlarken dikkat edilmesi gereken önemli noktalar vardır.Etkileyici bir ön yazı, öncelikle başvurduğunuz alana ve disipline göre biçimlenebilen bir metin olmalıdır. Yani farklı alanlarda çalışan herkesin okuyup, projeniz hakkında bir fikir sahibi olabileceği açıklıkta ve netlikte yazılmalıdır.

Bundan emin olabilmek için şunları deneyebilirsiniz:

  • Tecrübeli meslektaşlarınıza ön yazı hakkında sorular sorun.
  • Dergi yayın kurulunun makaleleri kabul etmek için hazırladığı kılavuzu kontrol edin.
  • Aklınıza takılan bir şey olursa, dergiye e-posta atın ve sorunuzu doğrudan dergi çalışanlarına sorun.

Genel İpuçları

Genelde, her derginin ön yazılar için de bir yazım kuralı ve formatı vardır. Yazmadan önce bunu mutlaka okuyun ve metninizi ona göre hazırlayın. Bu, dergiye ilginizi ve bağlılığınızı göstermek için güzel bir fırsattır. Çünkü çoğu dergi editörü, kurallarına uymayan makaleleri neredeyse hiç okumadan eleyebiliyor. Bunun nedeni, ilk olarak çok sayıda başvuru yapılması ve editörlerin hepsine ayıracak vakitlerinin olmamasıdır. Bu yüzden kurallara uymak sizi başvuru aşamasında diğer adayların bir adım önüne geçirecektir.

Net Olun

Yazıyı hazırlarken söylemek istediklerinizi açık ve net şekilde ifade etmek önemlidir. Sizden cümleleri fazla dolandırmadan ve lafı uzatmadan yazmanız istenir. Ön yazıda makale ile ilgili asgari miktarda detay olmalıdır. Zaten makalenizde çalışmanız ile ilgili detaylar yer alacaktır. Bu yüzden içerikten daha çok makalenizin genel olarak neden dergiye uygun olduğunu belirtmeniz gerekecektir. Yazarken bunu öne çıkartmanız, editörler üzerinde de olumlu bir etki yaratacaktır.

Samimi Olun

Dergiye başvurmadan önce orada çalışan editörlerden bazılarını tanımanız işinize yarayabilir. Tanımıyorsanız bile isimlerini öğrenip yazıya ilgili kişinin ismiyle başlamanız daha samimi ve kişisel bir ön yazı algısı oluşturacaktır. Ayrıca yazıda size yardımcı olan diğer yazarların isimlerinin geçmesi de güzel bir jest olacaktır. Dergide daha önce yayınlanmış makalelere referans vererek dergi hakkında bilgi edindiğinizi gösterebilir ve onları çalışmanızın bu makalelerle ne kadar uyumlu olduğuna ikna edebilirsiniz.

Çalışmanızın Değerini Gösterin

Ön yazıda makalenizin ne kadar etkili olacağını göstermeniz de başvuru için faydalı olacaktır. İlk olarak makalenin yeni bir bilgiyi açığa çıkarıp çıkarmadığını belirtin. Eğer yeni bir araştırma değilse, dergide daha önce yayımlanmış bir makalenin sonuçlarına dair yeni bulgular ortaya koyduğunuzu bildirebilirsiniz.

X

Ücretsiz makalelerinizi tükettiniz.

Araştırma yazarlığı ve akademik yayıncılık konusundaki tüm kaynaklarımıza sınırsız erişim sağlamak için ücretsiz üye olun:

  • 320 + blog makaleleri
  • 50+ Web Seminerleri
  • 10+ Uzman podcast
  • 10+ e-Kitap
  • 10+ Kontrol Listesi
  • 50+ İnfografikler