18

Yazarken Tıkanırsanız Ne Yapmalısınız?

Yazı yazma işi bazı kişilerin düşündüğü gibi kolay bir şey değildir. İster roman yazarı olun, isterseniz akademik makale yazarı, hayal gücünüzde yarattığınız olayları veya araştırma sonucunda ortaya çıkardığınız verileri, başkalarının anlayabileceği şekilde anlatmak, kolaylıkla yapabilecek bir iş değildir. Her yazarın başına gelebileceği gibi akademik makale ve araştırmalar yazan bilim insanları da yazarken bir yerlerde tıkanabilirler. Özellikle hikâye ve roman yazarları, bunu çok iyi bilirler. Durum akademisyenlerde de aynıdır. Birden elektrikler kesilmiş ve karanlıkta kalmış gibi olursunuz ve makalenin diğer bölümünü bir türlü yazamazsınız.

Bu yazamama veya tıkanma durumu, genelde araştırmanın anlatılması zor olan bölümlerinde meydana gelir. Çok düşünürsünüz çünkü bir sonraki adımda ne yazacağınızı bilmiyorsunuzdur. Bu da hem bıkkınlık, hem de strese yol açar. Eğer kafanızda yazacağınız diğer bölümleri netleştiremiyorsanız, bunun sebebi, yazmaya sandığınız kadar hazırlanmamış olmanızdır. Bu durumu aşmak için üç farklı yol önerebiliriz:
Taslak hazırlayın
Eğer yazarken bir yerlerde tıkanırsanız, yazının başlığını ve elde ettiğiniz verileri bir kez daha gözden geçirin. Ardından detaylı bir taslak oluşturun. Bu, araştırmanızdaki büyük resmi görmenize yardımcı olacak ve aradaki kopuk bölümleri bağlamanızı sağlayacaktır. Detaylı bir taslak hazırlamak aslında yazıya başlamadan yapılması gereken bir hazırlıktır. Takıldığınız noktalarda da oldukça işe yarar. Ardından yazmaya devam edebilirsiniz. Ancak cümleleri kontrollü bir şekilde birbirleri ile bağlayarak yazmaya dikkat edin. Yoksa aradaki kopukluklar ileride, tekrar ışıkların sönmesine neden olabilir.
Rahat yazın
Her yazarın bir yazma tarzı vardır. En işe yarayanlardan biri de, rahat ve özgür bir biçimde yazmaktır. Bu genelde, bir kalem ve çizgisiz bir kâğıtla yapılır ve hiçbir düzenleme yapmadan yazılır. Eğer yazarken konu dışına çıkarsanız, aldırmayın sadece en baştan yazmaya başlayın ve nereye gideceğinizi görün. Bu sürecin sonunda, yazıda ne anlatmak istediğinizi daha iyi anlayacaksınız.  Yazarken, birden bazı noktaları birleştirmeye başlayacaksınız ve yazdıklarınızı tekrar organize ederek yolunuzu bulacaksınız. Çok yorulmuş bir beyni dinlendirmek ve tekrar çalışır vaziyete getirmek için iyi bir taktiktir. Futbolcuların kaslarını gevşetmek için maçtan sonra hafif koşarak dinlenmesi gibi!
Özet çıkarın
Varmak istediğiniz noktaya varabilmek için makalenizdeki bölümlerin özetlerini çıkarmanız da yararlı olacaktır.  Her bölümü, bir iki cümle ile olsa bile özetleyin ve bir arkadaşınız veya meslektaşınız ile konuşun. Konuya hakim bir kişi ile bu özetleri tartışırsanız daha yararlı olur. Tartışırken çıkan fikirlere dikkat edin. Eğer arkadaşınız da biraz olsun konuya hakimse, söylemek istediklerinizi daha rahat açıklamanıza yardımcı olacaktır. Mesela şöyle bir cümle kurabilir: ‘’Bunu mu söylemek istiyorsun?’’ Bazen başkalarının kendi çalışmanızı daha net anlaması ve anlatabilmesi oldukça ilginç değil mi?
Akademik bir eser yazma süreci sıkıntılı olabiliyor. Bazen kendinizi hiç devam edemeyecek kadar tıkanmış hissedebilirsiniz.  Fakat ne derler bilirsiniz: Aynı şeyi yapmaya devam ederek, farklı bir sonuç beklemek deliliğin açık bir şekilde tarifidir. Bu yüzden teziniz veya akademik araştırmanız sizi deliliğe sürüklüyorsa, rutini kırma zamanınız gelmiş demektir. Kolay gelsin!

X

Ücretsiz makalelerinizi tükettiniz.

Araştırma yazarlığı ve akademik yayıncılık konusundaki tüm kaynaklarımıza sınırsız erişim sağlamak için ücretsiz üye olun:

  • 320 + blog makaleleri
  • 50+ Web Seminerleri
  • 10+ Uzman podcast
  • 10+ e-Kitap
  • 10+ Kontrol Listesi
  • 50+ İnfografikler