18

Yeni Bir Akademik Yazar İçin Tavsiyeler

İster yüksek lisans yapın, ister doktora, akademi dünyasına adım attığınızda yapmanız gereken en önemli şey, yazmaktır. Evet, devamlı yazmak! Çünkü attığınız her adım için, neredeyse bir makale yazmak zorunda olduğunuz bir alandasınız ve bundan kurtuluşunuz yok. Her ne kadar adı sadece yazmak olsa da, bu iş öğrencilerin korkulu rüyası haline gelmiştir. Çünkü akademik bir yazar olmak, diğer yazarlık türlerinden neredeyse tamamen farklıdır. Bu dünyaya adım atmak bile, öğrenciler için bir stres unsuru oluşturmaktadır. Fakat aslında, akademik yazı yazma işini de kolaylaştıracak bazı yöntemler vardır.

Basitlikten uzak

Akademi dünyasından söz ediyorsak, yazma işini basite indirgemek,  hiç de kolay değildir. Çünkü genelde akademik yazarlık, yeni bir yabancı dil öğrenmek gibi düşünülmektedir. Açıkçası,  bazen bu konuda eğitim veren eğitmenler de, bu işi oldukça karmaşıklaştırmaktadırlar.

Bu işin zor yanı, akademik bir yazının belli kurallar çerçevesinde yazılmış olması gerekliliğidir. Bir akademik makale, belli bir formatta sunulmalı ve belirlenen kurallara tam olarak uyulmalıdır. Türkiye’de de çoğu akademik kurumun kendi çıkardığı Akademik Yazım Kuralları Kitapçığı vardır ve bunlarda madde madde akademik bir yazının nasıl olması gerektiği anlatılır. Örneğin, Başkent Üniversitesi’nin son kitapçığında bir akademik makale şu başlıklar altında incelenmelidir:

  • Araştırma Süreci
  • Araştırma Sürecinde Etik ve Yasal Standartların Korunması
  • Araştırma Raporunun Yapısı ve İçeriği
  • Bulguların Tablo ve Şekillerle Gösterimi
  • Akademik Aşırmacılık (Plagiarism) ve Doğru Kaynak Gösterme Şekilleri
  • Kaynakçada Kaynak Gösterme Şekilleri

Bu başlıkların her birinin altında da, detaylı olarak hangi bölümün nasıl olması gerektiği ile ilgili açıklamalar vardır. Mesela, “Araştırma Raporunun Yapısı ve İçeriği” başlığının altında Başlık, Araştırma Raporunun Yazarı ve Kurumu, Özet, Giriş, Yöntem, Bulgular, İçindekiler, Tartışma, Kaynakça ve Ekler gibi bölümlerin nasıl olması gerektiği açıklanır. Evet, bu kadar kural, biraz sinir bozucu olabilir fakat bunların hepsi gerekli mi, o da tartışılması gereken başka bir konudur.

Basitleştirin

Akademik bir yazı yazarken, herkes genelde süslü cümleler kurmak ister. En bilinmeyen akademik kelimeleri kullanıp, devrik cümleler kurmak, her ne kadar profesyonel bir yazım tarzı gibi gözükse de, aslında değildir! Karmaşık akademik jargonlar kullanmak sizi daha bilgili kılmayacağı gibi bir dahi olarak da göstermez. Aksine bu şekilde yazmak, oldukça yanlış bir başlangıç olacaktır.

Akademik bir yazar olarak başarılı olup olmamanız, araştırmanızın veya içeriğinizin dışında, nasıl yazdığınız ile de ilgilidir. Makaleniz ne kadar iyi olursa olsun, karşınızdakinin anlayamayacağı bir karmaşıklıkta yazmak, ne yazık ki, bir işe yaramayacaktır. İşin özü, karmaşık araştırmaları basit bir dille anlatmaktır. Bu ne kadar kolay gözükse de, aslında biraz pratik gerektirir. Bu yüzden, yazmadan önce her zaman kendinize şu soruyu sorun: “Bu konuda hiçbir şey bilmesem bile, bu cümleyi anlar mıyım?”

Haklısınız, bu yazdıklarınızı, muhtemelen hiçbir şey bilmeyen biri okumayacaktır fakat anlatımı basitleştirmek adına, bu adımı atmanız gereklidir. Bu, hem makalenizin daha iyi anlaşılmasına, hem de akademik dergilerde yayınlanabilme olasılığına katkıda bulunacaktır.

Hedefiniz bilgiyi aktarmaktır

Akademik bir yazar olarak öncelikli hedefiniz, bilgiyi sorunsuz bir şekilde karşı tarafa aktarmaktır. Bu yüzden, nasıl yazacağınız üzerine çok fazla düşünmeyin; basitçe ne anlatmak istediğinizi düşünün. Hedefiniz aynı zamanda bilgiyi kendi tarzınızda yazmak olmalıdır. Tarzınızı oturttuğunuz zaman, bilgi birikiminizi kâğıda dökmeniz çok daha rahat olacaktır. Fakat burada dikkat etmeniz gereken bir nokta vardır: kendi hocanızın yazım tarzını taklit etmeyin! Bu, hem kolayca anlaşılır, hem de akademik kariyeriniz açısından iyi sonuçlar doğurmaz. Yeni bir akademik yazar olarak zaten çok fazla bir bilgi birikiminiz olmayacağından dolayı,  kimseyi taklit etmeye çalışmayın.

Akademik yazım, bir zanaattır ve tüm deneyimli yazarlar, işe bu şekilde yaklaşırlar. Siz de yazmaya devam edin ama devamlı geri bildirim alın. Özellikle ilk yazılarınızda, hocalarınızın ve çalışma arkadaşlarınızın yorumlarını mutlaka almaya çalışın. Bu sizi, daha iyi bir yazar olma yolunda geliştirecektir.

X

Ücretsiz makalelerinizi tükettiniz.

Araştırma yazarlığı ve akademik yayıncılık konusundaki tüm kaynaklarımıza sınırsız erişim sağlamak için ücretsiz üye olun:

  • 320 + blog makaleleri
  • 50+ Web Seminerleri
  • 10+ Uzman podcast
  • 10+ e-Kitap
  • 10+ Kontrol Listesi
  • 50+ İnfografikler