18

Zamanı Doğru Kullanma: Ne Zaman Araştırmalı, Ne Zaman Yazmalı, Ne Zaman Düzenlemelisiniz?

Araştırma yaparken karşımıza çıkan en büyük zorluk zamanı yeteri kadar verimli kullanamamaktır. Sizin de bir çok kez başınıza gelmiştir. Daha çok zaman var deyip son dakikaya bırakılan işler her zaman stres yaratmıştır. Bu yüzden araştırmanızın her bir bölümünü verimli bir şekilde gerçekleştirmeli, zaman kaybettirecek gereksiz işlerden uzak durmalısınız. Eğitsel bir bakış açısıyla bakıldığında, yazma, araştırma ve düzenleme farklı becerilerdir. Bu yetiler beynin farklı yerlerini kullanırlar. Zamanı en etkili şekilde kullanabilmek için kişinin yazma, araştırma ve düzenleme işlerini ne zaman yapacağını bilmesi gerekir.

Öncelikle başlıklar ve konular arasında geçiş yapmanıza olanak verecek esnek bir çalışma planı yapın. Bu kısımda kendinize günde şu kadar çalışacağım bu kadar kelime yazacağım gibi kurallar koymayın. Bu bazı kişiler için verimli bir çalışma yöntemi olsa da, en azından daha esnek bir çalışma yöntemine açık olun.

Araştırma
Makale yazımı araştırma ile başlar. Araştırma her ne kadar bilgilerin toplanması, röportajların yapılması veya deney malzemelerinin bulunması gibi aktif eylemleri içerse de yapısı itibari ile pasif bir süreçtir. Bu bölüm çoğunlukla okumak, not almak, alınan notları anlamaya çalışmakla geçer. Burada da verilen emek çok fazladır fakat araştırma kısmı yazma ve düzenlemeden daha sakin bir aktivitedir.

Her ne kadar makaleler konudan konuya değişiklik gösterse de yazma işlemi çok daha yaratıcı bir eylemdir. Çünkü araştırma ve düzenleme beynin bir bölümünde yapılırken, yaratıcılık tamamen farklı bir bölümünden gelir. Çoğu kişi yaratıcılığın kendilerini daha iyi hissettikleri keyifli zamanlarda geldiğini belirtiyor. Araştırma yaparken uzun süre makale okumaktan ve saatlerce oturmaktan sıkılan kişiler farklı birşeyler yapmak ister. İşte siz de bu zamanlar araştırmayı bir yana bırakın ve yazın çünkü yazmak için en iyi zaman bu zamandır.

Yazma
Topladığınız bilgileri kafanızda biraz işledikten sonra, eğer bunları özetlemek için doğru zamanın geldiğini hissediyorsanız, muhtemelen yazmak için en iyi zamandasınız demektir. Yazı yazarken hızlı olmaya ve kaliteyi düşürmeye çalışmayın. Unutmayın ki hiçbir makalenin bir oturuşta bitmesi gerekmiyor, hatta sıra ile yazılması da!

Yazı yazmak araştırma yapmaktan daha aktif bir aktivitetir. Bu yüzden de hem analiz hem de yaratıcılık gerektirir. Psikiyatristlerin teorilerine göre yazma ve araştırma bilişsel, dilbilgisi ve cümle yapısı oluşturmak da dilsel bir yetenektir. Çoğu insanda bu iki yeteneğin de bulunması zordur. Yazarken daha çok yaratıcılığınızı kullanın ve dilbilgisi, sözcük sayısı gibi kavramlara takılmayın.

Düzenleme
Düzenlemeyi detaylara verilen önem olarak da adlandırabiliriz. Doğası gereği teknik bir iş olan düzenleme bölümünü bir yapbozun parçalarını birleştirmek gibi de düşünebiliriz. Bu bölüm düzenleme yapan kişi için oldukça zorlayıcı olabilir. Çünkü yazılan kurallara göre her yazılanı kontrol etmek ciddi anlamda sabır isteyen bir iştir. Fakat aynı zamanda bu aktivite araştımanız üzerinde eleştirel düşünce içermeyen tek kısımdır.

Yazma süreciniz boyunca bu üç aktivite arasında molalar verebilirsiniz. Yaratıcılığınız halen sürerken verilen bu molaları başka aktiviteye geçmek için kullanabilirsiniz. Örneğin araştırmanızın bir kısmında durup yazıya geçebilirsiniz veya tam tersi. Beyin bu geçişleri birer mola olarak algılayacak ve aynı şeyi yapmanın getirdiği monatonluktan ve sıkılganlıktan kurtulacaktır.

 

X

Ücretsiz makalelerinizi tükettiniz.

Araştırma yazarlığı ve akademik yayıncılık konusundaki tüm kaynaklarımıza sınırsız erişim sağlamak için ücretsiz üye olun:

  • 320 + blog makaleleri
  • 50+ Web Seminerleri
  • 10+ Uzman podcast
  • 10+ e-Kitap
  • 10+ Kontrol Listesi
  • 50+ İnfografikler