18

Araştırma Planı Nasıl Yazılır?

Araştırma planı, akademik bir çalışma sırasında size en çok yardımcı olacak dokümanların başında gelir. Doğru hazırlanmış bir araştırma planı araştırmanızın sonunda ulaşmayı planladığınız hedeflerinizi belirlemenize yardımcı olur. İyi kaleme alınmış bir araştırma planı aynı zamanda arkadaşlarınızdan ve gelecekteki potansiyel işverenlerinizden gerekli desteği almanıza da yardımcı olur.

Tüm bu nedenlerden dolayı bu planın, açıklayıcı, dikkat çekici ve ikna edici olması oldukça önemlidir.

İkna Edici Olun

Günümüzde birçok akademisyen ve bilim insanı araştırmaları için maddi destek, yani fon arıyor. Bunlar arasında bütçe kesintileri ve halihazırda çok fazla sayıda araştırma olması gibi birçok neden sayılabilir. Ama burada asıl mesele, projenizin neden önemli olduğunu ve insanların diğer projeler dururken neden sizinkini desteklemesi gerektiğini anlatmak. Bunu ikna edici bir biçimde açıklayabilirseniz, ne mutlu size… Ama işler her zaman bu kadar kolay yürümez.

Öncelikle, fikirlerin tamamının size ait olması gerekiyor. Maalesef günümüzde pek çok kişi sağdan soldan aldıkları çok sayıda fikri sanki yeniymiş gibi sunmaya çalışıyor. Ayrıca birbirini tekrar eden araştırmalar da artık gözden düşmüş durumda. Tüm fon sağlayıcıları, özgün ve hızlı geri dönüş alabilecekleri projeleri destekliyor.

İkna edici olabilmek için detaylı, spesifik ve sözünü geçiren bir hikâye anlatmanız gerekir. Örneğin yalnızca “Dünyada açlığı yok etmek istiyoruz. Bu yüzden para istiyoruz” gibi bir cümle kurmayın. Bu fazla sade ve genel bir tanım olacaktır. Onun yerine, şöyle bir odak noktası belirleyerek cümleye girebilirsiniz: “Yerel ve organik tarımı teşvik etmek amacıyla toksik olmayan ilaçların ve hastalık yönetimi stratejilerinin geliştirilmesi için projemizin daha çok desteğe ihtiyacı var.” Kulağa daha inandırıcı geliyor, değil mi?

Okuyucunun Dikkatini Çekin

Okuyucuya bu araştırmanın sadece akademisyenler için değil herkes için önem taşıdığını gösteren kanıtlar sunun ve projenin neden dikkate değer olduğunu açıklayın. Bunun için şunları göz önünde bulundurabilirsiniz:

– Okuyucuyu yönlendirmek için yazının başına genel bir özet ekleyin.

– Kendinizden çok projeye odaklanın.

– Eğer iyi yazamıyorsanız, mutlaka bir editör tutun.

– Yazım yanlışı gibi hatalardan kaçının.

– Yazının ve görsellerin genel tasarımını kolay anlaşılır ve dikkat çekici bir biçimde hazırlayın.

Araştırmanızın Güvenilirliğini Ortaya Koyun

Meslektaşlarınıza araştırmanız hakkında danışmak her zaman faydalı olacaktır. Onlardan hedeflerinizin mümkün ve metodolojinizin uygulanabilir olup olmadığı konusunda geri bildirim alın. Alanınızda söz sahibi olan bir akademisyenseniz, hedeflerinize ulaşma konusunda sunacağınız plan çok daha ikna edici olacaktır.

Son olarak şunu da belirtelim, planınız referanslar da dahil olmak üzere en az 3 sayfa olmalıdır. Bazı kaynaklar, çok detaylı alt maddeler de eklerseniz, 12 sayfaya kadar çıkabileceğinizi söylemektedir.

 

 

X

Ücretsiz makalelerinizi tükettiniz.

Araştırma yazarlığı ve akademik yayıncılık konusundaki tüm kaynaklarımıza sınırsız erişim sağlamak için ücretsiz üye olun:

  • 320 + blog makaleleri
  • 50+ Web Seminerleri
  • 10+ Uzman podcast
  • 10+ e-Kitap
  • 10+ Kontrol Listesi
  • 50+ İnfografikler