18

Araştırmanızın Ne Kadarı Ayrı Birer Makale Olarak Yayınlanabilir?

Bir yayıncı, 2 veya 3 bölümü, daha önce zaten makale olarak yayınlanmış bir araştırma çalışmasını kabul eder mi? Mantıken düşünecek olursak cevap “Hayır” dır. Fakat durum aslında göründüğünden daha karmaşık olabilir çünkü birçok tezin veya araştırmanın, açık erişim yayıncıları sayesinde internette ulaşılabilir olmasıyla, bazı şeyler de değişti.

Hakem denetiminden geçmiş bir yayına sahip olan bir öğrencinin, iş bulması kolay olabilir. Hatta bu yayın, sadece dergide yayınlanması için, bir tezin değiştirilmiş bir bölümü bile olabilir. Araştırma makalenizi, dergiye gönderdikten sonra, yayıncı da makale üzerinde bazı düzenlemeler isteyebilir. Bunları yaptıktan sonra zaten mevcut yazı bambaşka bir makaleye dönüşmüş olur.

Bir makaleden daha fazlası

Araştırmanın belli bölümlerini, ayrı makaleler olarak yayınlatmak için, dergiye birden fazla sayıda makale göndermek de bir yöntemdir. Bunun yayınlanma veya yayınlanmama üzerinde bir etkisi olmayabilir çünkü zaten araştırmanızın tamamı, açık erişim yayıncıları sayesinde, internette herkese açık hale gelmiş olabilir. Bu yüzden, yayınlanmış bir makaleye sahip olmak, daha fazla kişiye ulaşmak anlamına gelmez. Peki, zaten tüm araştırma herkese açık, “Neden parça parça makale şeklinde yayınlamaya çalışıyorum?” diye sorabilirsiniz. Çünkü özellikle yüksek lisans mezunları için, fazla sayıda makale yayınlamak, özgeçmişlerinde yer alması açısından avantajlı bir durumdur. Hatta iş başvurularında sizi, bir adım öne bile geçirebilir.

İkiden fazla makale yayınlamalı mı?

İki makale yayınlamak ne kadar avantaj sağlarsa, ikiden fazla yayınlamak da, o kadar dezavantajlı olabilir. Eğer bir işveren, araştırmanızın tüm bölümlerini makale olarak da yayınladığınızı görürse, bu olumsuz bir etki yaratabilir. Çünkü araştırmanızı olduğundan daha etkili göstermeye, hatta abartmaya çalıştığınızı düşünebilirler. Bu durumu, insanların gözüne o kadar da sokmamak lazımdır.

İkiden fazla makale yayınlamak yerine, atılabilecek başka adımlar da vardır. Örneğin, araştırmanızdan çıkardığınız bir bölümü, kaynak olarak kullanabilirsiniz. Ya da, araştırmanızda gözükmeyeceğini bildiğiniz ve iyi bir makale oluşturacağını düşündüğünüz bazı kaynakları da, ayrı bir makale için kullanabilirsiniz. Bunun için şu adımları izlemeniz gerekir:

  • Tüm bölümleri ayrı bir şekilde dosyalayın.
  • Teziniz tamamlanana kadar, makaleyi hazırlamayın.
  • Kaynaklardaki ve bölümlerdeki küçük parçaları kullanarak makaleyi yazın.
  • Araştırmanız mutlaka biraz bağlantılı olacaktır. Fakat, ona derinlik katacak kadar da, farklı olacaktır.

Karar vermelisiniz

Araştırmanızı, ayrı makaleler şeklinde de yayınlamak konusunda, mutlaka karar vermeniz gereken bir an olacaktır. Bunun için yayıncılardan ve meslektaşlarınızdan fikir alabilirsiniz. Ancak böyle bir şey yapacaksanız, bunu bir plan çerçevesinde gerçekleştirin, hatta araştırmanızı tamamlamadan önce, buna karar verin ve araştırmanızın tümünü de buna göre hazırlayın. Aksi takdirde sizin için çok daha zahmetli olacaktır.

X

Ücretsiz makalelerinizi tükettiniz.

Araştırma yazarlığı ve akademik yayıncılık konusundaki tüm kaynaklarımıza sınırsız erişim sağlamak için ücretsiz üye olun:

  • 320 + blog makaleleri
  • 50+ Web Seminerleri
  • 10+ Uzman podcast
  • 10+ e-Kitap
  • 10+ Kontrol Listesi
  • 50+ İnfografikler