18

Bir Bilimsel Makale Nasıl Okunur?

Bir bilimsel makaleyi anlamak için nasıl okunması gerektiğini bilmek gerekir. Özellikle bir akademisyen veya bilim insanı değilseniz bu konuda oldukça zorlanabilirsiniz, çünkü bilimsel araştırma makalesi okumak, gazete veya blog yazısı okumaktan hayli farklıdır. Bir araştırma makalesi nasıl okunur? İşte size adım adım ipuçları:

İçindekileri okuyarak başlayın
En çok yapılan hata önce özet bölümünün okunmasıdır. Isınmak için okumaya, eğer varsa, içindekiler kısmını inceleyerek başlayın; eğer içindekiler kısmı yoksa, başlıklara göz gezdirin.. Özet bölümünü en son okumanız yararınıza olacaktır. Böylece konuyu hızlı bir biçimde tekrar etmiş olursunuz.

Sorunuzu belirleyin
Okumaya başlamadan önce kafanızda belli sorular olsun. Örneğin, Bu makale ne hakkında? ya da Ne gibi sorunlara çözüm öneriyor? gibi sorular makaleyi daha iyi anlamanıza yardımcı olacaktır.

Beş cümlede özetlemeye çalışın
Bu araştırmadan önce hangi çalışmalar yapılmış? Çalışmanın sınırları nelerdir? Yazara göre neler yapılması gerekiyor? Bu tarz soruları açıklamaya çalışmanız makaleyi anlamanız için önemlidir.

Metot bölümünü okuyun
Her deney için bir diyagram çizin ve yazarın tam olarak ne yaptığını gösterin. Deneyi tüm detayları ile kâğıda aktarmanız daha iyi anlamanızı sağlayacaktır.

Sonuçlar bölümünü okuyun
Her deneyin sonucunu özetlemek için en az bir paragraf yazın. Tablolardaki sonuçları dikkatli inceleyin ve her biri için notlar alın. Bunu yaparken hangi sonucun hangi deneyin sonunda ortaya çıktığına dikkat edin.

Çıkan sonuçlar sorularınıza cevap veriyor mu?
Deneyler sonunda ortaya çıkan sonuçlar başta sorduğunuz soruların ne kadarına cevap veriyor ya da cevap veriyor mu?

Sonuç ve tartışma bölümüne geçin
Yazara göre sonuçlar ne anlama geliyor bunu bulmaya çalışın. Ona katılıyor musunuz? Ya da alternatif bir öneri getirebiliyor musunuz? Yazarın eksik gördüğünüz bir açıklaması var mı? Bir sonraki adımda ne öneriyor? Siz buna katılıyor musunuz? Bu soruların cevaplarını kafanızda vermeniz gerekiyor.

En başa dönün özet bölümü okuyun
Yazının en başında dediğimiz gibi artık özet bölümünü okuma vakti. Özet, yazarın makalede söyledikleri ile eşleşiyor mu?

Diğer araştırmacılar makale hakkında ne diyor?
Bu araştırma konusunda uzmanlar kimlerdir? Onlar bu makaleyi destekliyorlar mı, yoksa ciddi bir eleştiri mi getiriyorlar? Bunu yapmayı unutmayın. Özellikle Google’ı kullanarak bu sorulara cevap bulabilirsiniz. Fakat bunu en son yapın, böylece diğer kişilerin yorumları ile kendi yorumlarınızı karşılaştırma fırsatı bulabilirsiniz.

X

Ücretsiz makalelerinizi tükettiniz.

Araştırma yazarlığı ve akademik yayıncılık konusundaki tüm kaynaklarımıza sınırsız erişim sağlamak için ücretsiz üye olun:

  • 320 + blog makaleleri
  • 50+ Web Seminerleri
  • 10+ Uzman podcast
  • 10+ e-Kitap
  • 10+ Kontrol Listesi
  • 50+ İnfografikler