18

Bir Yazar İntihal İddialarına Nasıl Cevap Vermelidir?

Kariyeriniz tehlikede

İntihal yani eser hırsızlığı başkasının sözlerini, düşüncelerini, eserlerini, araştırmalarını veya buluşlarını, kaynak belirtmeden kendinize aitmiş gibi göstermektir. Bu, ne etik ne de hukuki açıdan kabul edilebilir bir davranıştır.

Akademi dünyasındaki intihal suçlamaları söz konusu akademisyenin bu topluluktan sadece dışlanmasına neden olmaz, aynı zamanda kariyerine de gölge düşürür. Bunun kimsenin başına gelmemesini diliyoruz. Yine de intihal suçlaması ile karşı karşıya kaldıysanız ve suçlu olduğunuzu düşünmüyorsanız, bunu mutlaka kanıtlamanız gerekmektedir.

Hem araştırmacı ve yazar kimliğinize herhangi bir leke sürülmemesi, hem de bağlı olduğunuz üniversite veya araştırma merkezinin prestijinin sarsılmaması için  profesyonelliğinizden taviz vermeden ve vakit kaybetmeden tam olarak ne ile suçlandığınızı araştırarak işe koyulmalısınız. Neyle suçlandığınızı anladıktan sonra suçsuz olduğunuzu gösterecek tüm delilleri toplayıp sunmalısınız.

Küçük bir not bile önemli

Çalışmanızda kullandığınız dokümanları ortaya koymalı ve ilgili kısımları nereden aldığınızı ve neye dayandırdığınızı açıklamalısınız. Ayrıca, kişisel notlarınızı da kullanmak iyi bir fikir olabilir. Bazı yazarlar başka kaynaklardan okudukları düşünceleri ve cümleleri toplayıp notlarına ekler. Eğer notlarınızda bunları başka bir kaynaktan görüp yazdığınızı belirtmezseniz, bunları daha sonra kendi ifadelerinizmiş gibi kullanmış olabilirsiniz. Böyle bir masum hatanın kurbanı olduysanız, bu notlar sizin kurtarıcınız olabilir.

Ayrıca e-postalar ve mülakatlar gibi diğer kaynakları da kanıt olarak kullanabilirsiniz. Çalışmanızı nasıl yaptığınızı ve bilgileri nereden aldığınızı bu kayıtlar sayesinde belgeleyebilirsiniz.

Her yazarın kendine has bir tarzı vardır

Bunların dışında, önceki çalışmalarınız ile kendi tarzınızı gözler önüne serebilirsiniz. Her yazarın kendine özgü tutarlı bir tarzı vardır. Bu tarz bir anda radikal bir şekilde değişemeyeceğinden, sizin eser hırsızı olmadığınız fikrini destekleyecektir.

Suçsuz olduğunuzu bildiğiniz halde, zan altında olmak elbette ki hoş bir durum değildir. Hatta bu durum, gurur kırıcı bile olabilir. Ancak kesinlik fevri davranmamaya çalışın. Kontrollü olun ve inceleme prosedürüne saygı gösterin. Aksi taktirde, haklıyken haksız duruma düşersiniz. Bu süreç tamamlanana dek araştırmanıza ve yayınlanma sürecine ara vermeniz, söz konusu prosedüre gösterdiğiniz saygının bir işareti olacaktır. Adınız temize çıktığınızda ise imajınızı düzeltmek için biraz zaman ve çaba harcamanız gerekecektir. Ne de olsa adınız şüpheliler listesine girdi bir kere…

Önlenebilir bir durum!

Aslında işin en başında alabileceğiniz bazı tedbirler sayesinde böyle bir suçlama ile karşı karşıya gelmemeyi garantileyebilirsiniz.

Her şeyden önce, araştırmanızın her adımında standartları uygulayın. Kullandığınız tüm belgeler ile kaynakları ve kendi düşüncelerinizi yazdığınız notlarınızı saklayın. Başkalarının eserlerinden yaptığınız alıntıların mutlaka altına not düşün ki, geriye dönüp baktığınızda bu fikirler ve cümlelerin siz ait olmadığını unutmayın.  Dürüstlüğünüzün kanıtlarını saklamak size zor ya da anlamsız gelse de, sonradan pişmanlık yaşamaktan daha iyidir.

X

Ücretsiz makalelerinizi tükettiniz.

Araştırma yazarlığı ve akademik yayıncılık konusundaki tüm kaynaklarımıza sınırsız erişim sağlamak için ücretsiz üye olun:

  • 320 + blog makaleleri
  • 50+ Web Seminerleri
  • 10+ Uzman podcast
  • 10+ e-Kitap
  • 10+ Kontrol Listesi
  • 50+ İnfografikler