18

Daha İyi Yazmak İçin Gerekli Olan Tek Şey

Araştırmalar ve sonunda ortaya çıkan sonuçlar, her bilim insanı ve akademisyen için önemlidir. Fakat ortaya koyulan bu verilerin nasıl anlatıldığı, kısacası nasıl yazıldığı bazen araştırmanın kendisinden bile daha önemlidir. Çünkü karşı tarafa yaptıklarınızı düzgün bir şekilde anlatamadığınız sürece, yapılan şeyin de pek bir anlamı kalmaz. Bu yüzden, yazma stilini geliştirmek, her akademisyen için önemli bir görevdir. Peki, bu önemli misyonu yerine getirebilmek için ne yapılması gerektiğini hiç düşündünüz mü? Aslında çok basit, çünkü tek yapılması gereken: Okumak!

Daha iyi yazmak için okumak
Daha iyi yazmanın tek şartı daha fazla okumaktır. Aslında, bunun için tavsiye edilen birçok şey olsa da en ideali, her gün bir şeyler okumaktır. Örneğin, haftada beş gün, günde bir saat okumak bile, yazma tarzınız üzerinde oldukça etkili olacaktır. Peki, neler okumalısınız?

Okumak için tercih ettiğiniz zamanın yarısını, sevdiğiniz yazarlara ayırın. Hangi yazar gibi yazmak istiyorsanız, bu zaman zarfında, onun yapıtlarını okuyun. Zamanınızın diğer yarısını ise bulabildiğiniz her şeyi okumaya ayırın. Bunlar farklı yazarlara ait eserler veya farklı yaş gruplarına hitap eden yayınlar olabilir. Bu amaç için, seçilen hiçbir kitap kötü bir tercih değildir. Bu zaman aralığında, ister Harry Potter, isterseniz ansiklopedi okuyun.  Her ikisi de daha iyi yazmanız konusunda size yardımcı olacaktır.

Not alın
Okuduklarınızın size yararlı olabilmesi için not almak gereklidir. Kâğıdı ve kalemi elinize alın ve yazmaya başlayın. Öncelikle, okuduğunuz yayının başlığını ve konu hakkındaki bilgileri yazın. Daha sonra yazdıklarınızı şu sorulara göre değerlendirin:

  • Eğer yazdıklarınızı anlatan bir resim çizseydiniz, bu resim nasıl görünürdü?
  • Yazarın yazma amacı nedir? Bilgi vermek mi, birini ikna etmek mi, eğlendirmek mi veya okuyucuya herhangi bir duyguyu mu yaşatmak?
  • Yazdığınız şey kolayca anlaşılabiliyor mu? Eğer anlaşılmıyorsa, neden?
  • Cümlelerin ortalama uzunluğu nedir? Tek satır mı, çift satır mı yoksa sayfanın yarısını kaplıyor mu?

Notlarınızda kullanabileceğiniz bazı şablonlar bulmaya çalışın. Ardından onları uygulamaya koyabilirsiniz. Örneğin, eğer uzun cümleler okumayı zorlaştırıyorsa, onları kısaltabilirsiniz. Bu çalışmayı yaparken, gazetelere göz atmak da yararlı olacaktır. Birkaç gazeteyi okuyarak, aynı haberi farklı şekilde nasıl verdiklerini inceleyebilirsiniz.

Yazı şablonlarınızı daha iyi yazmak için kullanabilirsiniz. Bunun için şu şekilde bir deneme yapabilirsiniz:

  • Akademik bir kitaptan, çalışma alanınızla ilgili olan bir paragraf bulun. Örneğin, girişi paragrafları bu tarz bir deneme için iyi bir başlangıç olabilir.
  • Aldığınız notlardan oluşturduğunuz şablonlara göre bu paragrafı sanki kısa bir haber makalesiymiş gibi tekrar yazın.
  • Son olarak da sanki bir şiirmiş gibi tekrar yazın.

Kendinize özgü bir teknik bulun
Kendi yazma tekniğinizi bulduğunuzda, yazma işini de öğrenmişsiniz demektir. Pratik yapmak ve okumak için mutlaka kendinize biraz zaman ayırın. Yazdıklarınızın üzerinden giderek tekniğinizi oturtmanız çok daha kolay olacaktır. Göreceksiniz; yazdıkça çok daha iyi yazmaya başlayacaksınız. Bu da, bir süre sonra size, yazdıklarınızı tekrar tekrar düzeltmek için harcadığınız zamanı  geri kazandıracaktır.

X

Ücretsiz makalelerinizi tükettiniz.

Araştırma yazarlığı ve akademik yayıncılık konusundaki tüm kaynaklarımıza sınırsız erişim sağlamak için ücretsiz üye olun:

  • 320 + blog makaleleri
  • 50+ Web Seminerleri
  • 10+ Uzman podcast
  • 10+ e-Kitap
  • 10+ Kontrol Listesi
  • 50+ İnfografikler