18

Eigenfactor Nedir?

“Eigenfactor” bir bilimsel yayının önemini gösteren bir puanlama sistemidir. Bir derginin Eigenfactor skoru bilim dünyasına yaptığı katkıyı gösteren önemli bir ölçüttür. Çeşitli dergilerin Eigenfactor skorlarını eigenfactor.org sitesinden ücretsiz olarak görüntüleyebilirsiniz.

Eigenfactor hesaplamasının etki faktörü hesaplaması ile benzer yönleri var. Aynen etki faktöründe olduğu gibi bu hesaplamada da yayına yapılan atıfların sayısı temel alınıyor, ya da örneğin her ikisi de atıf sayılarını hesaplarken Journal Cititation Report’un (JCR) veritabanındaki bilgileri kullanıyorlar. Fakat Eigenfactor’ın etki faktöründen bazı net farkları da var.

Eigenfactor’ın farkları

Bu sistemdeki farklı önemli bir nokta, rağbetli yayıncılar tarafından yapılan her bir atıfın skor hesaplanırken daha fazla ağırlık taşımasıdır. Diğer bir deyişle, yapılan atıfın “kalitesi” ayrıca hesaba katılır. Bu yüzden Eigenfactor yaklaşımının sadece atıf sayısını temel alan etki faktörü puanlamasından daha güçlü olduğu söylenebilir. Buna ek olarak; her bir atıf, araştırmacının dergiyi okumak için ayırdığı zaman dikkate alınarak değerlendirilir ve ağırlığı ona göre hesaplanır. Ve nihayet, aynı derginin bir makalesinden başka bir makalesine yapılan atıflar sayılmaz.

 

Eigenfactor hesaplamasında bir yayıncının yayınladığı toplam makale sayısı da önemli bir ölçüt olarak kabul edilir. Yayıncının bir yılda yayınladığı araştırma ve makale sayısı ne kadar fazla ise skoru da o kadar fazla olur.

Eigenfactor ile beraber ölçülen bir değişken daha vardır. O da makalenin etki skorudur. Makale etki skoru, derginin her bir makalesinin yayınlandıktan sonraki beş sene içindeki etkisini ölçer. Makale etki skoru, bir makalenin ortalama etkisini ölçer. Birden yüksek etki skoruna sahip olan her makale ortalamanın üstünde kabul edilir.

Eigenfactor ve Makale Etki Skorunun Avantajları

  • Ücretsiz ulaşılabilir.
  • Beş yıllık sabit değerlendirme dönemlerini kapsar.
  • Atıf sayılarının ölçülme yöntemi daha doğru bir değerlendirme sağlar.

Eigenfactor’ın tek dezavantajı ise dergileri tek bir kategoriye göre değerlendirmesi ya da daha doğrusu değerlendirdiği yayınları tek bir kategoriye ataması diyebiliriz. Bu yüzden disiplinler arası karşılaştırma yapmak zor olabilir.

X

Ücretsiz makalelerinizi tükettiniz.

Araştırma yazarlığı ve akademik yayıncılık konusundaki tüm kaynaklarımıza sınırsız erişim sağlamak için ücretsiz üye olun:

  • 320 + blog makaleleri
  • 50+ Web Seminerleri
  • 10+ Uzman podcast
  • 10+ e-Kitap
  • 10+ Kontrol Listesi
  • 50+ İnfografikler