18

Etkili Bir Başlık Nasıl Bulunur?

Uzun bir süre üzerinde uğraştığınız ve emek verdiğiniz araştırmanız nasıl diğer insanların dikkatini çeker?  Bunu başarabilmenin ilk kuralı, araştırmanıza güçlü ve etkili bir başlık bulmaktır. Araştırmanıza, koyacağınız başlığı bulmak, bazen araştırmanın kendisinden bile daha zor bir hale gelebilir. Çünkü siz zaten araştırmayı yapan kişi olarak, araştırmanın, kaynakları, yöntemleri ve sonuçları gibi her türlü detayını biliyorsunuz. Fakat önemli olan araştırma hakkında hiçbir şey bilmeyen bir kişinin, hem anlayabileceği hem de dikkatini çekebilecek bir başlık atabilmektir. Güçlü bir başlık , bu süreci oldukça kolay bir hale getirecektir.

Başlıktan önceki adımlar
Başlık üzerine düşünmeden önce yapmanız gereken bazı şeyler vardır. Herhangi bir başvuru yapacaksanız, başvurmadan önce kendi departmanınızı ve çalışma alanınızı iyi anlamak önemlidir. Örneğin, Amerikan tarzı okullarda başvurulardan önce, alanınızla ilgi her şeyi okuyup odak noktanızı daraltmanız beklenir. Avrupa’daki okullarda ise genelde başvuru yapmadan önce başlık da dahil olmak üzere, tüm sürecin tamamlanmış olması beklenir.

Çalışma alanınızı iyice anladıktan sonra, bunu daraltıp, diğer kullanabileceğiniz kaynakları aramaya başlayabilirsiniz. Örneğin, beşeri bilimlerde online arşivlere bakabilirsiniz. Fen bilimlerinde ise araştırma metotları, ekipman ve teknik beceriler üzerinde yoğunlaşabilirsiniz. Genel olarak yapılan hata, belli bir alana odaklanmak yerine araştırma hakkındaki her şeyi aramaya çalışmaktır. Bu durum, hem zamanınızı tüketir hem de araştırmaya olan şevkinizi kırar. Bu yüzden, en iyi karar daha spesifik kaynakları araştırmaktır. Örneğin, araştırmanıza uygun bir başlık bulmanızı sağlayacak kaynaklara yönelmelisiniz. Kaynaklar hakkında hiçbir şey bilmediğinizi varsayarak, kendinize, nasıl bilgi sahibi olabileceğinizi sorun. Bu sorulara cevap verebilirseniz başlığınızı da buldunuz demektir.

Araştırmanızın size istediğiniz bilgileri sağlayıp sağlayamayacağını bilmediğiniz için, bu durum ciddi anlamda inanç ve gayret gerektirir. İyi haber; eğer bunları sağlamazsa, size başka sorular ve cevaplar sunabilecek diğer kaynaklara veya veri setlerine başvurabilirsiniz.

Başlık değişebilir
Başlığınız, araştırmanızı yaptığınız süre boyunca değişebilir. Bunda bir sorun yoktur. Hatta bir bakıma, bu istenen bir durumdur çünkü araştırma ilerledikçe ve yeni veriler ortaya çıktıkça, konuyu daha iyi anlatan ve dikkat çeken bir başlık bulmak daha önemli hale gelir. Bu süreç, araştırma üzerindeki hâkimiyetinizi kaybetmemeniz açısından yararlıdır ve araştırmanızı daha hızlı ve daha sağlam bir şekilde bitirmenize yardımcı olur.

Yukarıda anlatılan taktikleri uygulamamanız, tamamen başarısız olacağınız anlamına gelmez. Ancak, iyi bir başlık bulmak için en önemli taktik, araştırma süreçlerine, kaynaklara ve çıkan sonuçlara hâkim olmaktır. Ayrıca başlık bulma konusunda geçirdiğiniz bu süreç, tezinizi veya araştırmanızı bitirirken de işinizi bir hayli kolaylaştıracaktır.

X

Ücretsiz makalelerinizi tükettiniz.

Araştırma yazarlığı ve akademik yayıncılık konusundaki tüm kaynaklarımıza sınırsız erişim sağlamak için ücretsiz üye olun:

  • 320 + blog makaleleri
  • 50+ Web Seminerleri
  • 10+ Uzman podcast
  • 10+ e-Kitap
  • 10+ Kontrol Listesi
  • 50+ İnfografikler