18

Hayatınızı Kolaylaştıracak Dijital Laboratuvar Defterleri

Hiç aylar önce yaptığınız bir deneyin veya araştırmanın notlarını bulmak için uğraştığınız oldu mu? Her akademisyenin başına geldiği gibi sizin de başınıza mutlaka gelmiştir. Dünyadaki en düzenli ve titiz araştırmacı bile olsanız, kâğıda yazarak not tutmak gibi geleneksel yöntemler hep zaman kaybettirmiş, topladığınız verileri düzenlemek, paylaşmak ve tekrar kullanmak bu şekilde her zaman zor olmuştur. Peki, bu geleneksel yöntemler yerine araştırmacılar için başka alternatifler var mı? Tabii ki var! Bugün sizlere daha iyi organize olup tüm verilere daha kolay erişebilmenize yardımcı olacak bazı dijital laboratuvar defterlerini, yani online laboratuvar uygulamalarını tanıtacağım.

Labfolder

Labfolder bilimsel verilerinizi dijital formatta depolamanıza, düzenlemenize ve analiz etmenize yardımcı olan gayet kullanışlı bir dijital laboratuvar defteri. Geleneksel laboratuvar defterlerini kullanan araştırmacılara oldukça tanıdık gelecek tasarımı olduğu için bu uygulamayı kullanmada hiçbir sorun yaşamayacaksınız. Verilerinize her zaman ve her yerden erişebilmenize imkân veren Labfolder, deney protokollerinden veri dosyalarına kadar her şeyi tek bir yerde toplamanıza yardımcı oluyor.

Labguru

Labguru laboratuvar araştırmaları için tasarlanmış web tabanlı bir proje yönetim sistemi. Laboratuvar araştırmalarınızın tüm yönlerini düzenlemenize yardımcı olan bu uygulama ile deney sonuçlarından makalelere, resimlerden araştırma notlarına kadar her türlü veriye tek bir yerden ulaşabiliyorsunuz. Labguru’nun en kullanışlı özelliklerinden birisi araştırma güncellemelerini gerçek zamanlı olarak göstermesi. Laboratuvarda kullanılan malzemeler için bir de envanter sistemi içeren uygulamayla ne alıp ne kullandığınızı da takip edebiliyorsunuz.

Syapse

Syapse, laboratuvarların ve araştırmacıların, moleküler profilleme kullanarak hastaları teşhis ve tedavi edebilmelerine yarayan hassas bir ilaç veri platformu sağlıyor. Bu uygulama bulut tabanlı olduğundan internet olan her yerden ulaşılabiliyor. Syapse ile veri yönetimini gayet kolayca yapabilir; laboratuvar verileri, omik, klinik veya görüntülü veriler dâhil olmak üzere tüm hasta verileri ile ilgili her türlü raporu oluşturabilirsiniz. Platformdaki veriler endüstri standartlarına uygun olarak da korunuyor.

eCat

eCat dijital laboratuvar defteri tamamen daha verimli çalışabilmenizi sağlamak üzere hazırlanmış ve kullanımı hayli kolay. eCat; araştırma verilerini oluşturmanıza, yüklemenize, diğer laboratuvar çalışanlarıyla paylaşmanıza yardımcı oluyor. Doğrudan mesajlar veya görev atamaları ile üyelerin birbirleri ile iletişim halinde kalmasını kolaylaştırıyor. eCat de bulut tabanlı bir uygulama olduğu için istediğiniz her yerden verilerinize ulaşabilirsiniz.

iLabber

iLabber küçük ve orta ölçekli ar-ge şirketleri için hazırlanmış bulut tabanlı bir uygulama. Oldukça kullanıcı dostu bir arayüzü de var. Piyasaya çıktığı 2003 yılından beri biyoteknolojiden kimyaya, yiyecek içecek sektöründen akademik camiaya kadar çeşitli alanlardaki binlerce kişi tarafından kullanılmış. iLabber’la deneyleri hızlı bir şekilde kaydedebiliyor, verilerinize istediğiniz yerden ulaşabiliyorsunuz. İş arkadaşlarınız ile de anında iletişim kurabiliyor, işbirliği yapabiliyorsunuz.

X

Ücretsiz makalelerinizi tükettiniz.

Araştırma yazarlığı ve akademik yayıncılık konusundaki tüm kaynaklarımıza sınırsız erişim sağlamak için ücretsiz üye olun:

  • 320 + blog makaleleri
  • 50+ Web Seminerleri
  • 10+ Uzman podcast
  • 10+ e-Kitap
  • 10+ Kontrol Listesi
  • 50+ İnfografikler