18

İyi Bir Tez Başlığı Nasıl Seçilir?

Başlık deyip geçmeyin!

Tez yazmak gibi çok önemli, epey emek ve zaman gerektiren bir çalışmayı tamamladıktan sonra, sıra tezinize başlık koymaya geldi. İşin zor kısmını tamamladığınızın ve tez yazmanın yanında başlık bulmanın çok kolay olduğunu düşündüğünüzün farkındayız. Evet, bu çok kolay bir iş gibi görünebilir. Ama aslına bakılırsa bu, üzerinde zaman harcanıp iyi düşünülmesi gereken bir konudur.

Bir tezin başlığı, o tezin ilk ve en çok okunan kısmıdır. Okuyucular, veri tabanlarında veya araştırmaların referans bölümlerinde arama yaparken, birtakım tez başlıkları ile karşılaşır. Çoğu zaman, tezin hangi konu hakkında olabileceğine ve aradıkları konu ile ilgili olup olmadığına bu başlıklar sayesinde karar verirler. Araştırmayı yapan kişi, çalışması ile ilgili her türlü detayı bilir. Ancak önemli olan, bu konuya vakıf olmayan kişilerin bile anlayabileceği bir başlık seçilmesidir. Tüm bunların yanında, başlığın ilgi çekici olması ve merak uyandırması da çok önemlidir.

Tezin özü ve ilk izlenim

İyi bir tez başlığı:

  • Araştırmanın içeriğini birkaç kelime ile özetler.
  • Okuyucunun dikkatini çeker.
  • Aynı alandaki diğer tezlerden ayrılır.

Bu özellikleri içeren bir başlık yazabilmek için aşağıdaki ipuçlarından faydalanabilirsiniz:

  • Başlığınızın basit, kısa, öz ve ilgi çekici olmasına dikkat edin. Yukarıda da bahsettiğimiz gibi, başlığın en temel fonksiyonu tezin içeriğinin özetini sunmaktadır. O yüzden kısa ve net olması önemlidir. Karmaşık kelimelerden, genellemelerden ve gereksiz detaylardan kaçının. İyi bir başlık, genel itibariyle 10-12 kelimeden oluşmalıdır. Uzun bir başlık öncelikle sizin, sonra da okurların dikkatinin dağılmasına neden olabilir.
  • Tezinize uygun, tanımlayıcı kelimeler kullanın. İyi bir başlık, tezde kullanılan anahtar kelimelerden bazılarını içerir. Ayrıca, araştırmanın doğasını da yansıtır. “……… Araştırması”, “……. Analizi” veya “…… Çalışması” şeklindeki başlıkları aklınızdan bile geçirmeyin. Okurların çalışmanızı aratırken kullanabileceği kelimeleri düşünün ve bunları da başlığa eklemeye çalışın. İlk olumlu izlenimi, özenle seçilmiş bu kelimelerin oluşturacağını unutmayın.
  • Kısaltmalar ve jargondan uzak durun. Yalnızca NATO ve UNESCO gibi herkesin bildiği kısaltmalar kullanılabilir.
  • Başlığın dilbilgisi ve yazım kurallarına uygun şekilde yazıldığından emin olun. Ayrıca, başlığın sonunda ünlem işareti genellikle kullanılmamaktadır.

Hangi adımlar izlenmeli?

En ideal başlığı bulabilmek için aşağıdaki adımları izlemenizi öneririz:

  1. Kendinize şu soruları sorun ve cevaplarını yazın:

Tezim ne hakkında? Amacı ne? Hangi teknikler kullanıldı? Kim ya da ne araştırıldı? Sonuçlar nedir?

  1. Bu cevaplardan yola çıkarak, anahtar kelimeleri sıralayın.
  2. Bu kelimelerle bir cümle kurun.
  3. Gereksiz, tekrar eden kelimeleri çıkarın. Kalanları birleştirin.
  4. Gereksiz bilgileri silin ve yeniden kelimelere dökün.

Başlığınız Hazır

Tüm bu adımların sonunda, tezinizin başlığı hazır olacaktır. Bu başlık, dergi editörlerinin, meslektaşlarınızın ve diğer tüm okurların gözünde tezinizin ilk imajını oluşturacaktır. İyi bir başlık seçmeniz, çalışmanızın okunma, bir dergide yayınlanma ve alıntılanma şansını doğrudan etkileyecektir.

X

Ücretsiz makalelerinizi tükettiniz.

Araştırma yazarlığı ve akademik yayıncılık konusundaki tüm kaynaklarımıza sınırsız erişim sağlamak için ücretsiz üye olun:

  • 320 + blog makaleleri
  • 50+ Web Seminerleri
  • 10+ Uzman podcast
  • 10+ e-Kitap
  • 10+ Kontrol Listesi
  • 50+ İnfografikler