18

Mükemmeliyetçiliğin Üstesinden Nasıl Gelinir?

Makalenizin ilk taslağını yazarken zorlanıyor musunuz?

– Yazdıklarınız eleştirildiğinde bunu kişisel bir saldırı olarak algılayıp, savunmaya geçiyor ve yaptığınız küçük hatalar için devamlı kendinize kızıyor musunuz?

– Sağlığınız ve ilişkileriniz daha iyisini yapmak istemeniz nedeniyle zarar görüyor mu?

 

Eğer yukarıdaki üç soruya da evet cevabı verdiyseniz size bir haberimiz var. Siz de bir mükemmelliyetçisiniz ve bu özellik başarınızı sabote ediyor. Mükemmelliyetçi olmak aslında kalite veya yüksek standart yakalamaktan farklıdır. Mükkemmelik gerçekdışı bir hedeftir. Bu yüzden depresyon ve stres için gerçekleşmesi mümkün olmayan bir reçetedir.

Mükemmeliyetçilikle ilgili sorun
Mükemmeli yakalamaya çalışmak birçok sorunu da beraberinde getirir. En göze çarpan sorun endişedir. Endişe de üzerinde çalıştığınız konunun gecikmesine neden olabilir. Çok fazla zaman, nispeten önemsiz ayrıntıları mükemmelleştirmek için israf edilmektedir. Bilinçli olarak gerçekten gerekli olup olmadığnı düşünmeden küçük şeyler üzerine çok fazla odaklanabiliriz. Bu da bizi daha az verimli ve daha az etkili yapar.

Mükemmeli yakalama hedefine doğru son sürat giderken büyük resmi de gözden kaçırabiliriz. Küçük ve önemsiz detaylara zaman harcamak bizi asıl konudan koparabilir. Asıl konudan kopmak da bizi asıl üzerinde durulması gereken problemlerden uzaklaştırır. Bu süreç de yaptığımızın işin kalitesine ve iş ilişkilerimize olumsuz yansır. Ayrıca esnek olmayan, sert tutumlar mükemmeliyetçileri çalışma arkadaşlarından da uzaklaştırır.

Nasıl üstesinden gelinir?
Öncelikle günlük alışkanlıklarınız için bir kontrol listesi yapın. Hedeflerinizi kontrol edin. Bu hedefler gerçekleşebilecek hedefler mi yoksa değil mi? Bu önemli bir nokta, çünkü bu sayede gerçekdışı bir hedef üzerinde gereksiz zaman harcamamış olacaksınız. Her günün veya her projenin başında ilk olarak bunu yani hedeflerinizi kontrol edin.

Hedeflerden sonra listesinize duygularınızı koyun. Ufak ve önemsiz şeyler halen kafanızı kurcalıyor, uykularınızı kaçırıyor mu? Cevabınız evet ise, yaptığınız işi derhal bırakın. Gerçekten önemli katkı sağlayacak bir işe odaklanın. Bunun için de bir zaman çizelgesi oluşturup kendinize bir zaman aralığı belirleyin. Önemli işleri belli zamanda bitirmeye çalışın.

Çalışmalarımızın üzerinde hastalık derecesinde takıntılı olmamızın nedenlerinden biri hatasız olabilmektir. Ancak %100 mükemmele ulaşmak için çalışmak oldukça etkisiz bir yöntemdir. Bir şeyi mükemmelleştirmek ile meşgul olursak, diğer önemli şeyleri elde edememeyiz. Bu yüzden hata yapmaktan kaçınmamalı ve hatalarımız ile yüzleşmeliyiz.

Eğer çalışırken verimliliğiniz azalıyorsa mola vermekten çekinmeyin. Dinlenmek işe tekrar başladığınızda size yeni bir bakış açısı sağlar ve daha iyi odaklanmanıza neden olur. Çalışma arkadaşlarınızdan destek almak da sizi verimli çalışma konusunda destekleyebilir. Gereksiz işlerle uğraşmaya başladığınızda veya bundan şüphelendiğinizde arkadaşlarınızdan çalışmalarınızı kontrol etmesini isteyin. Farklı bir bakış açısı her zaman etkili olacaktır. Alternatifleri her zaman değerlendirmeyi unutmayın. Risk almaktan kaçınmayın. Alacağınız riskleri değerlendirmek için eğlenceli yollar düşünün.

Artık kendinizi ödüllendirebilirsiniz. Bunu hak ettiniz.

 

X

Ücretsiz makalelerinizi tükettiniz.

Araştırma yazarlığı ve akademik yayıncılık konusundaki tüm kaynaklarımıza sınırsız erişim sağlamak için ücretsiz üye olun:

  • 320 + blog makaleleri
  • 50+ Web Seminerleri
  • 10+ Uzman podcast
  • 10+ e-Kitap
  • 10+ Kontrol Listesi
  • 50+ İnfografikler