18

Sözlü Sınavlara Nasıl Hazırlanılır?

Akademik kurumlarda, yazılı sınavlar kadar yaygın olmasa da başka bir sınav yöntemi daha vardır: o da sözlü sınavlardır. İlkokulda öğretmenin, tahtaya çağırıp, sınav yaptığı zamanlardan geldiğimiz için sözlü sınavlara çoğumuz alışkınızdır. Fakat konuların daha karmaşık, hocaların ise daha toleranssız olduğu akademik ortamlarda, bu tarz sınavlar doktora adaylarını bile strese sokmaktadır.

Sözlü sınavlara nasıl hazırlanılır sorusunun tek bir cevabı yoktur. Ancak farklı teknikler deneyecek kadar da zamanınız yoktur. Bu yüzden, ilk olarak bir plan yapmanız gerekmektedir. Organize olmak, okumak ve özetlemek, gözden geçirmek ve diğer kişilerden bilgi almak bu planın ana başlıklarını oluşturabilir.

Okuyun ve özetleyin
Sözlü sınava giderken, çalışmanız gereken kitabı önce okuyun, daha sonra notlar alın. Aldığınız bu notları tekrar gözden geçirin ve bir sayfayı geçmeyecek şekilde bir özet çıkarın. Bu bir sayfalık özette, öncelikle yazarın yaptığı alıntılar ve yayınlanma tarihi olmalıdır. Bunların dışında, ana ve destekleyici argümanlar, kaynaklar ve metotlar, herhangi bir yorumunuz veya düşünceniz varsa onlar, son olarak da bu çalışmanın genel olarak sizin araştırma alanınız ile ne kadar uyumlu olduğunu gösteren kısa bir not da bulunmalıdır. Listenizdeki her kitap için, bu süreci tekrar edin ve planlanan zamanda bunu bitirin.

Aldığınız notları, her üç haftada bir gözden geçirmeniz, hafızanızı tazelemek açısından önemlidir. Çıkardığınız tek sayfalık özetlerin hepsini tekrar okuyun ve kontrol edin. Bu, öğrenme sürecinizi hızlandıracaktır. Bütün okuma işlerini bitirdikten sonra, tüm bu özetleri birbirine bağlayan tek bir sayfa özet yazın ve araştırmanızın uygun bölümüne yerleştirin.

Bilgi paylaşımı yapın
Hafıza güçlendirmenin ve sözlü sınavlara hazırlanmanın en etkili yollarından biri, başka kişiler ile bu bilgileri paylaşmaktır. Alanınızda çalışan diğer arkadaşlarınız ile bir araya gelin, bilgilerinizi ve notlarınızı paylaşın. Tabi bunu yaparken de, birbiriniz ile yarışmadığınızı unutmayın. Geçmiş yıllarda mezun olan kişiler ile konuşun ve sınavlarının nasıl geçtiğine dair tüyolar alın. Daha önceden onlara sorulan soruları öğrenmeye çalışın. Onların deneyimleri önemlidir; bu yüzden alacağınız cevapları bir yerlere mutlaka not edin.

Sözlü sınava son üç hafta kalana kadar, yoğun bir şekilde çalışın ve ardından 5 veya 6 gün dinlenin. Bu süre içerisinde herhangi bir kitabın kapağını açmayın çünkü beyniniz bu yoğun çalışmadan sonra aldığı bilgileri işlemek için zamana ihtiyaç duyacaktır. Bir haftaya yakın dinlendikten sonra, son iki hafta tekrar yoğun bir çalışma temposuna girin. Çıkardığınız özetlerden ne kadarını okuyabilirseniz o kadar iyi olacaktır. Hangi kitabın, hangi konu ile ilgili olduğunu gösteren bir tablo oluşturun. Eğer sizi test edebilecek birisi varsa, ondan sorular sormasını isteyin.

Sınava bir hafta kala
Sınavdan yaklaşık bir hafta önce çalıştığınız her şeyi analitik bir şekilde düşünmeye çalışın. Şu sorular üzerinde odaklanabilirsiniz:

• Kitapları okurken aklınıza gelen muhtemel tez konuları nelerdir? Bunların bir listesini yapabilirsiniz.
• En çok hangi yöntemi kullanmak istersiniz?
• Hangi kitaplar, size yeni entelektüel birikimler sağladı?

Sınavdan 24 saat önce, herhangi bir materyale artık dokunmayın; bu saatten sonra yeni bir şey öğrenemezsiniz. Ayrıca sizi gerçekten terleteceklerini de düşünecek olursanız, sınavda rahat olabileceğiniz, kıyafetleri seçmeye başlamak, sizin için daha uygun olacaktır.

X

Ücretsiz makalelerinizi tükettiniz.

Araştırma yazarlığı ve akademik yayıncılık konusundaki tüm kaynaklarımıza sınırsız erişim sağlamak için ücretsiz üye olun:

  • 320 + blog makaleleri
  • 50+ Web Seminerleri
  • 10+ Uzman podcast
  • 10+ e-Kitap
  • 10+ Kontrol Listesi
  • 50+ İnfografikler