18

Etkili Bir Araştırma Özeti (Abstract) Nasıl Yazılır?

Bir araştırma çalışması veya bitirme tezi yazarken yazının başına genel olarak bir özet bölümü eklenir. Tez danışmanları bu özeti yazmak için tezinizi tamamen bitirmenizi önerirler. Böylece projenin tüm detaylarını daha iyi kavrayıp ve daha iyi bir özet yazabileceğinizi söylerler. Bu konuda da haklıdırlar çünkü bu özetler sizin için değil araştırmanızı okuyacak olan belli kişiler için yazılacaktır. Özeti okuyanlar projenin hangi konu hakkında olduğundan hangi amacı taşıdığına dair birçok detayı anlayabilmelidirler.

Özetin amacı
Akademik araştırmalar kısa dergi makalelerinden binlerce sayfalık tezlere dönüştüğünden beri bu özetler oldukça işe yarar oldu. Proje ve tez hakkındaki bilgilerin net ve kısa bir biçimde anlatıldığı bu özetler akademisyenler açısından da oldukça önemlidir. Çünkü araştırma yaptıkları bir konu hakkında tüm projeyi okuma yerine bu özetleri okuyarak araştırmanın kendilerinki ile ilgili olup olmadığını anlayabilirler. Bu da tüm projeyi okumakla harcanacak olan zamanı minimuma indirmek demektir. İyi yazılmış bir özeti okumak, okuyan kişiye bu araştırma için zaman harcamaya değer mi gösterecektir.

Özeti okuyanlar
Tez için araştırma yaparken en çok zorlanılan konulardan biri de ilgili kaynağı bulmaktır. Bilgisayarda yapacağınız basit bir veritabanı araması bile binlerce sonucu ekranınıza getirebilir. Özellikle öğrenciler hangi çalışmanın kendi araştırmaları ile ilgili olduğunu bulmak için çok zaman harcayabilirler. İşte özetler de bu anda devreye giriyor. Çünkü bu kısa yazılar araştırma sürecini daha kolay bir hale getiriyor ve bir araştırmacının ilgi kaynağı bulmak için harcayacağı saatleri neredeyse dakikalara indiriyor.

Özetler akademik veritabanlarında ve kütüphanelerde kolay bulunabilmeleri için kategorilere ayrılır ve indekslenirler. Bu yüzden iyi yazılmış özetlerin oldukça önemi vardır. Özellikle anahtar arama kelimelerinin bu özetlerde doğru şekilde kullanılmış olması çok büyük kolaylık sağlar. Eğer bir akademisyen olarak konunuzla alakalı bir konferans veya etkinliğe başvurursanız bu özetler sizden istenecektir. Haberiniz olsun.

Etkili bir özet yazmak için nelere dikkat etmeli?

  • Araştırmanızın özlü bir açıklaması olmalıdır ve 150-200 kelime aralığında olmalıdır.
  • Bitmiş bir çalışmayı özetlediğinden geçmiş zaman kullanılarak yazılmalıdır.
  • Kendi yaptığınız bir projeyi özetlediğinizden dolayı yine kendi ağzınızdan yazılmalıdır.
  • Gerekli tüm bilgileri içerdiğinden emin olmalısınızdır. Yazarken kendinize şu soruları sorun:

-Araştırmanızın önemi nedir ve neden bu konuyu şeçtiniz?

-Araştırma metodolojiniz nedir?

-Bu araştırmadan ne öğrendiniz?

-Bulgularınızın etkileri nelerdir?

  • Kısaltmaları kullanmayın ve her başlığı belli terminoloji ile açıklayın. Okuyucunun konu hakkında hiçbir bilgisi yokmuş gibi anlatın.
  • Özetinize herhangi bir yorum ve değerlendirme katmayın. Bu bir değerlendirme değil bir özet.
  • Projenin tamamında bulunamayacak hiçbir bilgiyi özette de vermeyin.
  • Veritabanlarında doğru indekslenebilmek için konunuz ile alakalı anahtar kelimeleri kullanmaya özen gösterin.
  • Özeti tezi yazdıktan hemen sonra bilgileriniz henüz tazeyken yazın.

Bu özet araştırmanızı bulmak ve okumak isteyenler için bir anahtar niteliğinde olacaktır. Bu yüzden bitirdikten sonra özetinizi iki kere kontrol edin. Daha sonra konu ile hiçbir ilgisi ve bilgisi olmayan bir kişiye özetinizi okutun ve ne anladığını sorun. Bu size özetinizi daha iyi değerlendirme şansı sunacaktır.

X

Ücretsiz makalelerinizi tükettiniz.

Araştırma yazarlığı ve akademik yayıncılık konusundaki tüm kaynaklarımıza sınırsız erişim sağlamak için ücretsiz üye olun:

  • 320 + blog makaleleri
  • 50+ Web Seminerleri
  • 10+ Uzman podcast
  • 10+ e-Kitap
  • 10+ Kontrol Listesi
  • 50+ İnfografikler