18

Akademik Konferansların Bir Araştırmacının Kariyerine Etkileri

Akademik konferanslara katılmak profesyonel açıdan güzel fırsatlar sunar. Diğer kurumlardan kişiler ile sosyalleşmenin yanı sıra, konferanslara katılmanın iki önemli amacı vardır. Birincisi yapılan sunumları dinlemek, ikincisi ise diğer araştırmacılar ve akademisyenler ile görüş alışverişinde bulunmak. Diğer araştırmacıların ne gibi bilimsel meselelerle ilgilendiğini dinlemek size de yeni araştırmalar konusunda ilham verecektir. Aynı zamanda (hem iyi hem kötü) farklı sunum yöntemlerini ve taktiklerini de göreceksiniz ve bu konuda da tecrübe kazanmış olacaksınız.

Yapılan sunumları dinlemek kariyeriniz için iyi olabilir, fakat birçok durumda koridor sohbetleri sizin için daha verimli olabilir. Bu yüzden konferanslardaki en önemli göreviniz yeni kişilerle tanışmak ve çevrenizi genişletmek olmalı. Bunun için en iyi durumlar, sunumlara ara verildiğinde koridorlarda, masalarda, hatta asansörlerde yapılacak kısa tanışmalardır. Kariyerinizin gelişmesi bu konferanslarda tanıştığınız kişilere bağlı olabilir. Bu yüzden zamanınızı boşa harcamayın. Özellikle alanınızdaki meşhur insanlarla konuşmaktan çekinmeyin. Bu size ileride çok büyük avantajlar getirecektir.

 

Bazı kişiler doğal olarak daha sosyaldir, bazıları ise yeni birileri ile tanışma konusunda çekingen davranır. Siz de çekingen biriyseniz, tanıdığınız kişiler ile dolaşın ve onların sizi başkaları ile tanıştırmasını isteyin. Bu şekilde yeni fırsatlar ile daha fazla karşılaşabilir ve insanlarla daha rahat konuşabilirsiniz. Özetle, ne olursa olsun cesaretinizi toplayın ve başka insanlarla tanışın.

Konferansta tanıştığınız kişilere araştırmanızdan bahsedin. Unutmayın, çok önemli bir nokta kendi araştırmanızı çok iyi anlatabiliyor olmanızdır. Araştırmanızı insanları etkileyebilecek bir üslupla anlatmaya çalışın. Bu her zaman işinize yarayabilecek önemli bir yetenektir. Araştırmanızda kullandığınız yöntemleri ve teknikleri anlatın, hedefleriniz nelerdir onlardan bahsedin. Konuştuğunuz kişilerin fikirlerini alın ve onların çalışmaları hakkında da sorular sorun. İnanın daha sonra kariyerinizde bu kişilerden biri ile yolunuz mutlaka kesişecektir.

Bir konferansa katılınca yapmanız gerekenleri kısaca sıralayalım:

  • Makalelerini okuduğunuz araştırmacıları mutlaka görün ve dinleyin.
  • Kendi çalışma alanınızdaki en son araştırmaları mutlaka inceleyin.
  • Diğer araştırmacılar ile tanışın.
  • İnsanlara kendi araştırmanızı anlatın ve onlara ne yaptıklarını sorun.
  • Kendinizi diğer araştırmacılar ile kıyaslayın, güçlü ve zayıf yönlerinizi bulun.

Image credit: www.econferences.com

X

Ücretsiz makalelerinizi tükettiniz.

Araştırma yazarlığı ve akademik yayıncılık konusundaki tüm kaynaklarımıza sınırsız erişim sağlamak için ücretsiz üye olun:

  • 320 + blog makaleleri
  • 50+ Web Seminerleri
  • 10+ Uzman podcast
  • 10+ e-Kitap
  • 10+ Kontrol Listesi
  • 50+ İnfografikler