18

Araştırmacılar Kütüphaneleri Nasıl Daha Etkin Kullanabilirler?

Araştırma yapmak makale yazma sürecinin ayrılmaz bir parçasıdır. İyi bir araştırmacı olmak için, bilgiyi en etkili yoldan bulmalı, düzenlemeli, değerlendirmeli ve karşılaştırabilmelisinizdir. Kütüphaneler de akademik araştırma için birincil kaynaktır. Kütüphaneleri ve kaynaklarını kullanmayı öğrenmek araştırma sürecini anlamak için de önemlidir.

Günümüzde kütüphanelerin bilgiye erişim için araştırmacılara sağladığı yöntemler oldukça değişti. Kütüphaneler araştırmacıların bilgiye geleneksel basılı yayınlarla olduğu kadar online veritabanları, e-kitaplar, e-dergiler ve internet yoluyla da erişebilmesini sağladı.

Her kütüphanede kullanıcıların ihtiyaçları için yardım ve destek programları olsa da ilk ve en yaygın adım oryantasyon turudur. Ayrıca kütüphane görevlileri sık sık çalışma atölyeleri ve seminerler verirler. Bu seminerlere katılmak verimli bir kütüphane araştırması için oldukça yararlıdır. Burada işlenen konular genelde şunlardır:

–          Kütüphane araştırması için yetenek geliştirme
–          Bilgi yönetimi için stratejiler
–          Kütüphanenin online veritabanı için bilgisayar programının kullanımı
–          Wikipedia’nın etkin kullanımı
–          Gazete ve gazete arşivlerinin kullanımı

Kütüphaneciler yetenek, ders ve konu başlıklarında olmak üzere sürekli olarak basılı ve online araştırma kılavuzları üretirler veya mevcut kılavuzları revize ederler. Akademik başarı bilginin ulaşılabilir olmasına bağlıdır ve kütüphaneler de bu başarıyı sağlamak için çeşitli stratejiler kullanır. Birçok kütüphane öğrenciler ve öğretim üyeleri için belli sayıda görevli bulundurur. Böylece akademik bölümler ile güçlü ilişkiler geliştirirler. Kütüphane görevlileri bilim insanları oldukları kadar kendi konularında da uzman kişilerden oluşurur.

Nasıl araştırma yapılır?
Araştırmanız için ana konuyu ve anahtar kelimeleri tespit ettikten sonra, okumak için bir veya daha fazla kaynak bulabilirsiniz. Bu kaynaklar araştırmanızı daha geniş bir bağlamda anlamanıza yardımcı olacaktır. Bunun için en yaygın kaynaklar ansiklopediler ve sözlüklerdir. Daha sonra ihtiyacınız olan bilgileri bulmak için kütüphanedeki katalogları kullanın. Atıfda bulunacağınız kişiyi (yazar, başlık,) ve konum bilgilerini (telefon numarası ve tam yeri) not edin. Kaynakların kullanılabilir olup olmadığını kontrol edin.

Bulduğunuz kaynakları değerlendirmek de kütüphane araştırma sürecinde önemli bir adımdır. Yazıya, yayın tarihine, yayıncıya, hatta kaynağın kapağına bile dikkat edin. Daha sonra internet kaynaklarını da araştırmayı unutmayın. Eğer varsa kütüphanenin kendi online veritabanında araştırma yapın ve konulara göre istediklerinizi listeyin. İnternette bulunan diğer kaynakları da araştırın fakat burada kaynağın doğru olduğundan emin olun. Siteyi iyi araştırın, yazarı ve yayıncıyı iyi inceleyin. Burada sosyal medya hesaplarını da kontrol etmek yar

X

Ücretsiz makalelerinizi tükettiniz.

Araştırma yazarlığı ve akademik yayıncılık konusundaki tüm kaynaklarımıza sınırsız erişim sağlamak için ücretsiz üye olun:

  • 320 + blog makaleleri
  • 50+ Web Seminerleri
  • 10+ Uzman podcast
  • 10+ e-Kitap
  • 10+ Kontrol Listesi
  • 50+ İnfografikler