18

Dergi Başvuru Gereksinimlerini Anlamak

Uykusuz geceler ve uzun çalışma saatleri sonunda araştırmanızı bitirdiniz. Bu konuda tebrikler ama hemen rahat bir nefes alabileceğinizi sanmayın. Çünkü bir sonraki adım araştırma sonuçlarını tüm dünya ile paylaşmak olacaktır. Bunun için ise size ve araştırmanıza en uygun yayıncıyı bulmak zorundasınızdır. Neredeyse araştırmanın kendisi kadar zor olan bu süreçte yapmanız gereken bazı görevler var. Dergi seçme işini hafife almayın, unutmayın ki seçeceğiniz yayıncı araştırmanız ve sizin için bir vitrin görevi görecektir.

Öncelikle uygun olan yayıncıları detaylı bir şekilde araştırın. Bunun için yayıncının uzman olduğu araştırma konularını önceden bilmek önemlidir. Böylece kendi konunuz ile derginin tercih ettiği konular arasında paralellik var mı görmüş olursunuz. Ardından okuyucu tabanını da gözden geçirin. Eğer sizin için uygun gözüküyorsa ikinci aşamada derginin araştırmaları yayına almak için uyguladığı süreci kontrol edin. Başvuru için nelerin gerektiğini ve başvurunun ne kadar zaman içinde değerlendirildiğini öğrenin.  Yayıncı ararken dikkat etmeniz gereken en önemli konulardan biri de her zaman başka bir yayıncıyı yedekte tutmanız gerektiğidir. Tüm umutlarınızı tek bir dergiye hiçbir zaman bırakmayın sonunda üzülen siz olursunuz.

Başvuru adımlarını izleyin
Bilimsel ve akademik dergiler, yayınlanması için her birini tek tek kontrol edemeyecekleri kadar çok sayıda başvuru alırlar. Bunun sonucunda da yazarlara başvurularını tamamlayabilmeleri için uzun bir liste çıkarırlar. Bunlar arasında olanlar şunlardır:

  • Çıkar çatışmaları konusunda açıklama
  • Finansman kaynağının tanımlanması
  • Herhangi bir yinelenen malzeme için telif hakkı izinleri
  • Kör hakem incelemesi için (kaldırılmış tüm yazarlık ve kurumsal kimlikler ile) kopyalar
  • Belirli makale yapısı
  • Belirli format gereksinimleri (pdf, word, tablolar, grafikler)
  • Belirli yazı stili (MLS, APA, Chicago)

Derin bir nefes alın 
İlk bakışta yayıncıların başvuru için istedikleri çok fazla gibi gelebilir. Bu yüzden başlamadan önce tüm materyalleri toplayın. Eğer listedekiler konusunda emin değilseniz, derginin editörlerine e-posta gönderebilir veya telefonla arayabilirsiniz. Yayıncı ile iletişim kurmaktan çekinmeyin. Yazacağınız kısa bir mesaj daha sonra gereksinimleri karşılamadığınız için reddedilen bir başvurudan çok daha iyidir.

Başvuru listesindekileri yaptığınızda emin olmak için bir kontrol listesi kullanın. Çoğu dergi başvuru sürecindeki iş yükünün farkındadır bu yüzden her bir maddeyi iki veya üç kez kontrol etmeniz için liste tutmanızı önerirler. Bu şekilde hem başvurunuzu tam bir şekilde yaptığınızdan emin olursunuz hem de yayıncıya daha kolay bir değerlendirme şansı sunarsınız.

Doğru yayıncıyı seçmek gördüğünüz gibi çok da kolay bir süreç değil ama o kadar zaman harcadığınız araştırmanız için de göze almanız gereken bir süreç. Başvurudan sonra size düşen biraz sabredip beklemek, eğer yayıncı tarafından başvurunuzu takip edebilmeniz gibi bir şans verildiyse ki bu genelde internet üzerinden olur, her saat açıp kontrol etmeyin. Kendi akıl sağlığınız için!

X

Ücretsiz makalelerinizi tükettiniz.

Araştırma yazarlığı ve akademik yayıncılık konusundaki tüm kaynaklarımıza sınırsız erişim sağlamak için ücretsiz üye olun:

  • 320 + blog makaleleri
  • 50+ Web Seminerleri
  • 10+ Uzman podcast
  • 10+ e-Kitap
  • 10+ Kontrol Listesi
  • 50+ İnfografikler