18

Nasıl Profesyonel Bilim İnsanı Olunur?

Akademik kariyere devam edip bilim insanı olmak için sabır, çalışkanlık, zeka hatta şans gibi kavramların yanında geliştirmeniz gereken önemli bir konu daha vardır. O da teknik bilgi! Verimli ve ayrıntılı bir araştırma planını yayınlanabilir bir duruma getirebilmek için teknik olarak da yeterli olmanız gerekir. Örneğin kimya alanında doktora yapan her öğrenci protein sentezlerini nasıl ayıracağını ve karıştıracağını bilir fakat kaç kişi bu tekniğin arkasındaki basit kavramları ve temel kimyayı bilebilir?

Bu teknik bilgileri kavramak profesyonel bir bilim insanı olma yolunda oldukça önemlidir. Bu bilgiler sadece başarısız bir deneydeki sorunları çözmek için değil metodun veya tekniğin artılarını ve eksilerini tanımlamak için de gereklidir. Konu hakkında makaleler okumak ve belirli bir yöntemle teknolojik gelişmeleri takip etmek öğrencinin gerçekte ne ile uğraştığı konusunda kendisine yardımcı olur.

Güncel bir protokol ile çalışmak
Deneysel ve güncel bir protokol hazırlamak teknik için önemli bir araçtır çünkü alakalı olabilecek herhangi bir değişikliği tespit etmeyi ve bunlara göre deneyi güncellemeyi sağlar. Bir diğer durumda ise yıllar önce yazılan bir protokol mevcut koşullar aynı kaldığı sürece halen geçerli olabilir. Bir deney ile uğraşırken protokol dokümanlarının iyi bir şekilde yazılması büyük önem arz eder. Eğer talimatlarınız açık ve net bir şekilde yazılmışsa hata yapma olasılığınız oldukça düşecektir.

Tutarlılık önemlidir
Eğer profesyonel bir bilim insanı olmak istiyorsanız yapacağınız araştırma ve deneyler için her zaman hazırlıklı olmanız gerekmektedir. Deneysel hazırlanan örneklerde iyi stok hazırlamak araştırmanın tutarlı olması açısından önemlidir. Örneğin deneylerde kullanılacak bir enzim örneğini önceden hazırlamak araştırmacının da farklı deneyler için aynı enzimi kullanmasına olanak tanır, böylece farklı deney tekrarları arasında yüksek oranda bir tutarlılık sağlanmış olur. Unutmayın bir deneyi farklı açılardan tekrar etmek istiyorsanız deney malzemeniz aynı olmalıdır. Farklı malzemeler ile hazırlanan farklı deneyleri birbirleri ile kıyaslayamazsınız.

Gözlemci olmak
Sanırım kimse sorsanız profesyonel bir bilim insanı olmak için önce iyi bir gözlemci olmanın şart olduğunu söyleyecektir. Gözlemlemek, verileri toplamak ve sınıflandırmak. Bu üçü yapılmadığı sürece yaptığınız deneyin bir anlamı olmayacaktır. İyi bilim insanları araştırma, tedavi edilen hastalıklı bir hücre, nötralize olmuş bir çözelti ya da aşılanmış bir kurbağa bacağı da olsa gözlem gücüne sahip olmalıdır.

Dokümantasyon alışkanlığı
Bir bilim insanının sahip olması gereken en önemli yetenek iyi bir dokümantasyon alışkanlığına sahip olmasıdır. Yapılan tüm deneylerde gözlemlerin ve hataların laboratuvar defterlerine tarihleri ile beraber detaylı bir şekilde kaydedilmesi önemlidir. Profesyonel bir bilim insanı olmanın tabii ki daha birçok şartı ve gereksinimi var fakat teknik detaylardan anlıyor olmak da bu gereksinimlerin başında gelmektedir. Hem konuya hem de araştırmanıza hakim olabilmeniz açısından!

X

Ücretsiz makalelerinizi tükettiniz.

Araştırma yazarlığı ve akademik yayıncılık konusundaki tüm kaynaklarımıza sınırsız erişim sağlamak için ücretsiz üye olun:

  • 320 + blog makaleleri
  • 50+ Web Seminerleri
  • 10+ Uzman podcast
  • 10+ e-Kitap
  • 10+ Kontrol Listesi
  • 50+ İnfografikler