Akademik Hayatı Dengelemek
Doktora öğrencilerinin, öğretim görevlilerinin ve profesörlerin üzerinde anlaştığı tek bir konu varsa, o da şudur: Akademik kariyerin en zor kısmı, düzenli makale yayınlamak, araştırma yapmak ve derslere girmek ile özel hayat arasındaki dengeyi kurmaktır. Bunun kolay olmamasının sebebi, yapılması gereken her türlü aktivitenin sürekli değişen koşullarının bulunması ve sizin de bunların hepsine yetişmek durumunda olmanızdır. Eğer yetişemezseniz, aradaki denge bozulabilir ve bu hem özel hayatınız, hem de akademik kariyeriniz için iyi olmayabilir. Bu durumun üstesinden gelebilmeniz için bazı tavsiyelerimiz olacak.
Aktiviteleri çeşitlendirin
Akademik dünyaya bir kere girdiniz mi, dışarı çıkıp nefes almayı unutursunuz. Bu yüzden akademi dışı aktivitelere katılmak, kendinize yapacağınız en büyük iyiliklerden biri olacaktır. Kendinizi odaya kapatıp, insanlardan izole etmeyin. Farklı kulüplere katılabilir, gezilere çıkabilir veya akademi dışından başka kişilerle birlikte hobilerinize zaman ayırabilirsiniz.
9-5 iş gibi düşünün
Evet, hepimiz biliyoruz ki, akademik dünya, devlet dairesi değildir. Fakat unutmamak gerekir ki, kendinize dinlenmek için belli zaman aralıkları koymazsanız, bu uzun maratonda çok daha çabuk yorulursunuz. Örneğin, hafta içi çok çalışmak zorunda kalsanız bile hafta sonlarını mutlaka kendinize ayırın; çok yoğun olsanız dahi, en azından bir gün, akademik olarak hiçbir şeyle ilgilenmeyin. Kendinizi sabah belli bir saatte gitmeye ve akşam belli bir saatte çıkmaya hazırlayarak işleri o aralıkta bitirmeye çalışın. Özellikle akademi dışından bir eşi olan ve çocukları olan akademisyenler, ailesinin durumuna göre bir saat ayarlaması yapabilirler.
Yanınızda fikirlerinizi yazabileceğiniz bir not defteri bulundurmak da işe yarayabilecek bir yöntemdir. Çoğu akademisyen, bir araştırma veya makale hakkında aklına bir şey gelirse, saat kaç olursa olsun çalışmaya başlar. Eğer not tutabileceğiniz bir defter yanınızda olursa, iş saatleri dışında aklınıza gelenleri not edebilir, ertesi gün bunların üzerinde çalışmaya başlayabilirsiniz.
Zamana uyun
Zamanınızı iyi bir şekilde planlamanıza rağmen, bu plana uymazsanız, değişen hiçbir şey olmaz. Bizim önerimiz, her hafta hangi projeye kaç saat ayıracağınızı bir yere not edin. Bunu yaparken de, kendi kişisel alışkanlıklarınızı ve yöntemlerinizi göz önünde bulundurmayı ihmal etmeyin. Bu metod, yaptığınız işe daha iyi odaklanmanızı sağlayacağı gibi çok önemli olmayan işlere de gereksiz zaman harcamanızı azaltacaktır.
Bu bahsettiğimiz yöntemler, bir anda her şeyi değiştirmeyecek ama size kesinlikle yardımcı olacaktır. Önemli olan, alışkanlıklarınızı fazla zorlamadan, aşama aşama bu dengeyi kurabilmektir. Akademik dünya, size çalışmanız için belli bir saat aralığı vermez. Bu yüzden bunu kendiniz oluşturmalısınız. Sınırları siz çizdiğiniz sürece, hem akademik hayatınız, hem de özel hayatınız arasındaki dengeyi daha kolay sağlayabilirsiniz. Bu dengeyi sağladıktan sonra, inanın kendinizi çok daha iyi hissedeceksiniz ve bu durum, çalışmalarınıza da olumlu bir şekilde yansıyacaktir.