18

Araştırma Verilerinizin Tamamını  Kaybederseniz Ne Olur?

Topladığınız tüm araştırma verilerinin bir anda kaybolduğunu düşünün, ne hissederdiniz? Hayatınızın en mutlu günü olmayacağı kesin! Bu durum, akademik araştırmacıların en büyük kâbuslarından biridir. Yıllarca emek verilen ve toplanan verileri kaybetmek sizin başınıza gelmemiş olabilir, fakat bu durumdan dolayı mağdur olan çok akademisyen olduğuna emin olabilirsiniz. Araştırmanızı sürdürebilmek için o zamana kadar topladığınız tüm verilerin ortadan kaybolması, kesinlikle şok edici bir durumdur. İnsanı dehşete düşüren diğer bir durum ise, teknolojinin bu kadar geliştiği bir dönemde, bazı araştırmacıların verilerini saklamak için kullandığı yöntemlerdir. Halen eski disklere ve CD’lere verilerini saklayan ne kadar çok araştırmacı olduğunu bilseniz, gerçekten şaşırırsınız. Hatta günümüzde yaygın olarak kullanılan USB diskler bile, veri saklama konusunda, artık sağlıksız bir yöntem olarak karşımıza çıkıyor.

Araştırma verilerinin verimli ve kullanılabilir bir şekilde saklanması ve yönetilmesi, çoğu araştırmacı için kariyerlerinin her döneminde devam eden bir problem olmuştur. Bu problem günümüzde giderek artmaktadır çünkü üretilen veriler, geçmişle kıyaslayamayacağımız kadar fazladır. Örneğin, dünyada şu ana kadar üretilen verinin %90’ı, son iki yılda üretilmiş durumdadır. Bilimsel veriler ise her yıl düzenli olarak %30 oranında artmaktadır. Fakat yapılan yatırımlara rağmen bu veriler halen düzgün bir şekilde yönetilememektedir.  Bir rakam daha vermek gerekirse, son 20 yılda üretilen bilimsel verilerin %80’i şu an kullanılamaz durumdadır, çünkü kaybolmuştur.

Bu rakamlar veri saklama işinin hala ciddi bir problem olduğunu ortaya koymaktadır. Araştırma verilerinin kaybolmasının en büyük nedeni, bu verilere ulaşabilecek tek kaynağın araştırmacıların kendilerinin olmalarıdır. İşte bu yüzden, veri yönetimi araçlarının kullanımı çok daha önemli hale gelmektedir. Özellikle bulut bilişim uygulamaları ile araştırma verilerinize her yerden ulaşabilirsiniz. Aynı zamanda verilerin kaybolması gibi bir durumla da karşılaşmazsınız.

Verileri saklamak için kullanabileceğiniz programlar

Günümüzde verileri CD’lerde veya USB disklerde saklama devri artık bitti. Büyük ihtimalle çoğunuz Google Drive, Dropbox veya GitHub gibi araçları kullanarak dosyalarınızı veya kodlarınızı internette saklıyorsunuzdur. Bu araçlar, hem verilere her yerden ulaşım açısından yararlı, hem de verileri saklama açısından güvenlidir. Fakat konu bilimsel araştırma verilerine geldiğinde, bunlara uygun olarak hazırlanmış daha organize ve detaylı araçlar bulmak mümkündür.

Figshare

Figshare tamamen akademik araştırmalar için kurulmuş bir veri yönetim uygulamasıdır. Figshare.com’dan girip üye olabileceğiniz siteye tüm araştırma verilerini yükleyebilir, istediğiniz kişiler ile paylaşabilir ve sitenin veri tabanından istediğiniz konular üzerinde araştırma yapabilirsiniz. Site aynı zamanda akademik kurumlar için de aynı hizmeti vermektedir. Bir nevi akademi dünyasının Dropbox’ı denebilir. Dünyada çok sayıda üniversite tarafından da kullanılan Figshare, verileri organize bir şekilde saklamanızı ve kullanmanızı sağlar. En büyük avantajı ise diğer araştırmacıların çalışmalarına da, onların izin verdiği ölçüde bakabiliyor olmanızdır.

Projects

Projects.ac sitesi de akademik araştırmalar için kullanılan bir diğer uygulamadır. Projects’de tüm akademik verilerinizi saklayabilir, düzenli bir şekilde organize edebilirsiniz. Basit ve kullanılabilir bir ara yüze sahip olan sitenin, Figshare ile de entegrasyonu bulunmaktadır. İsterseniz verilerinizi Projects üzerinden Figshare’e gönderebilir ve araştırmanızın başkaları tarafından da kullanılabilir olmasını sağlayabilirsiniz.

Colwiz

Oxford Üniversitesi’ndeki bazı akademisyenler ve yazılım mühendisleri tarafından geliştirilen Colwiz de, son zamanların öne çıkan veri yönetimi araçlarındandır. Bireysel akademisyenler,  akademik kurumlar ve araştırma şirketleri tarafından da kullanılan uygulama verilerinizi istediğiniz kişilerle paylaşabilmenizi ve yedeklemenizi sağlar. 30 GB’a kadar ücretsiz veri depolama alanı veren Colwix, özellikle araştırma grupları için de oldukça faydalı özellikler içerir.  Paylaşılan dokümanları gerçek zamanlı olarak değiştirebilmenize ve ortak kütüphaneden, referanslara kolayca alıntılama yapabilmenize olanak sağlar.

X

Ücretsiz makalelerinizi tükettiniz.

Araştırma yazarlığı ve akademik yayıncılık konusundaki tüm kaynaklarımıza sınırsız erişim sağlamak için ücretsiz üye olun:

  • 320 + blog makaleleri
  • 50+ Web Seminerleri
  • 10+ Uzman podcast
  • 10+ e-Kitap
  • 10+ Kontrol Listesi
  • 50+ İnfografikler