Clarivate Analytics 2019 yılının Dergi Alıntılanma Raporlarını Yayınlıyor, En etkili Yayımları Açıklıyor

Araştırmacılar için saygın dergileri tespit edebilmek son derece önemlidir. Her bir araştırmacının kariyerinde araştırmalarının yayınlanması aşaması önemli bir yere sahiptir. Bu sebepten dolayı farklı alanlarda hangi dergilerin etkili olduğunu takip edebilmek, çalışmanızın verimliliğini yükseltebilir. Akademik dergilerin niteliği ve etkililiği hakkında raporlar yayımlayan birden çok kuruluş mevcuttur. Clarivate Analytics şirketi tarafından senelik olarak yayımlanan Journal Citation(Dergi Atıf) raporu da bunlardan bir tanesidir. Clarivate Analytics kısa süre önce Dergi Atıf Raporları’nın 2019 basımını yayımladı. Bu raporda araştırmacılara dergi kalitelerini değerlendirme ve araştırmalarını yayımlamak istedikleri dergilere karar verme açısından yardımcı olacak önemli bilgiler ve gösterimler yer almakta.

2019 Dergi Atıf Raporu: Öne çıkan Noktalar

2019 Dergi Atıf Raporu, Clarivate Analytics şirketinin bünyesinde bulunan “http://www.webofsciencegroup.com/” tarafından açıklandı. “https://clarivate.com/” 1973’ten beridir senelik olarak Dergi Atıf Raporu yayınlamakta olup yöntembilimini giderek geliştirmekte ve güncel tutmakta, ayrıca araştırmacılara ihtiyaç duydukları bilgilerin temini açısından gerekli dergiler sürekli olarak dahil edilmektedir.

2019 yılına ait rapordan öne çıkan yerler arasında şunlar var:

  • 11,877 adet dergi yer almaktadır.
  • 81 farklı ülke temsil edilmiştir.
  • 283 tane yeni çıkan dergi eklenmiş olup bunların 108 tanesi adresinden görülebilir.
  • 236 farklı disiplin yer almaktadır.
  • Dergilerin %64 ünün dahil edilmesi Dergi Etki Faktöründeki artışı gösterir.
  • Toplam Dergi Etki Faktörü açısından 236 araştırma kategorisinin %90 lık bir kesiminde bir artış söz konusudur.
  • Raporların bütünlüğünü tesis etme açısından 17 tane dergi çıkarılmıştır (kendinden atıf

yapma ve yığılım kaynaklı olarak).

  • 3 milyon makale, inceleme, başyazı ve diğer kaynak dökümanları yer alır.‘in içerdiği 236 disiplin içerisine 3 yeni kategori eklenmiş haldedir. Bu kategoriler ise Kuantum Bilimi ve Teknolojisi (SCIE), Geliştirme Çalışmaları (SSCI) ve Şehir ve Bölge Planlama (SSCI) kategorileridir. Kendinden alıntılama ve atıf

istifleme sebeplerinden dolayı çıkarılmış olan 17 dergi ise rapordaki tüm dergilerin yalnızca %0.14’lük bir kısmını teşkil eder. 2018 yılında aynı sebeplerle 20 dergi raporun dışında tutulmuştu. Raporun yayımcıları şurada bulunabilir 

2019 Dergi  Atıf  Raporu’nda Yeni bir Tasarım

2019 raporuna eklenen yenilikler sadece dergiler ve kategorilerle sınırlı değil. Raporun kendisi de  ‘un üzerine inşa edilmiş halde. Dergi Atıf Raporları, dergi Etki Faktörünün (IF) belirleyici kaynağı durumda, bu faktör ise dergi kalitesini ölçme amacıyla en yaygın olarak kullanılan metriklerden birisi. 2018 Dergi Atıf Raporu’nda IF’nin nasıl hesaplandığı konusunda şeffaflığı artırmak adına Dergi Profil Sayfaları yeniden tasarlanmıştı. Aynı zamanda en etkili olan içerikleri, bölgeleri ve kuruluşları anlamayı da kolaylaştırmıştılar. 2019 raporuna gelince, her bir Dergi Profil Sayfası artık şunları içeriyor:

  • Her bir sene için herhangi bir derginin yüzdelik dilimini gösteren çizimler
  • Bir metrik trend grafiği ve gösterge özeti ile birlikte alıntılanmış ve alıntılanmakta olan dergi verileri
  • Yayımcıların doğrudan kendi internet sitesindeki Dergi Profil Sayfası’na bağlanabilmeleri için düzenlenmiş olan Geliştirilmiş Makale Eşleşme Çıkarımı ile
  • Makale ve inceleme adedine göre dergilerin alıntılanmamış bölümlerinin analizi

Bu bilgilerin eklenmesiyle 2019 Dergi Atıf Raporu  bütün dergilerin genel çapta sergilediği başarıyı değinmektedir. Böylesine bir imkan aynı zamanda araştırmacılara, bir derginin diğerlerine kıyasla bütün dallar içerisinde nereye daha uygun olduğu konusunda daha detaylı bilgiler sunmaktadır. Web of Science Group’un Yayın İşleri İdari Müdürü Keith Collier, adresinden görülebileceği üzere şunları belirtmiştir, “Her bir sene, içerisinde onlarca milyon atıf bulunan milyonlarca bilimsel makale yayımlanıyor. Her bir, anlam ifade eden iki araştırma eseri arasında kayda değer bir bağlantı kurarak araştırmaların nasıl birbiriyle ilişkili olduğunu gösteriyor”.

Bir Araştırmacı olarak Dergi Raporlarınından ve Sıralamalandan Faydalanmak

Dergi Atıf Raporları, akademik yayın ortamını anlamaya çalışan hem genç hem de tecrübeli araştırmacılar için yararlı bir araç olabilir. Her bir dergi için belirtilen sıralamalar ve buna eşlik edin çeşitli metrikler ile dergilerin niteliği ve uygunluğunu değerlendirebilirsiniz. Araştırmalarını yayınlayacakları dergiye karar vermek isteyen herkes için bunlar çok önemli unsurlar.

Bu durumu geçerli kılan bir diğer sebep ise her sene milyonlarca makalenin binlerce dergide yayımlanmasıyla birlikte hangi dergilerin kariyerinizi ilerletmede yardımcı olacağı ve hangilerinin kariyerinize zarar vereceğinizi bilmenin zor olduğu gerçeğidir. Dergi Atıf Raporları gibi kaynaklar bu açıdan yararlı olabilir. Buna ek olarak 2019 raporuna erişime açık olan 108 derginin eklenmesi de içerik ve nitelik açısından önemli bir gelişmedir.

Dergi Sıralamaları için Alternatif Kaynaklar

Günlük araştırmalarda da adet olduğu üzere, dergilerin niteliği ve etkilerini değerlendirirken kaynaklardan herhangi birine fazlaca bel bağlamamak gerekir. Her metriğin çeşitli kısıtlamaları vardır, Dergi Etki Faktörü de ‘de belirtişmiştir. Ayrıca şu sayfada bu konudan bahsedilmektedir. Dergi Atıf Raporu’nun sunmuş olduğu göstergeleri sürekli olarak güncellemesinin sebeplerinden biri de bu durumdur. Clarivate Analytics, araştırmacılar tarafından incelenerek ortaya çıkarılan Dergi Etki Faktörü’nün bazı süregelen sorunlarını dengelemeye çalışmayı amaçlıyor. Aynı zamanda ödeme duvarı (paywall) sıkıntısı mevcut olup Dergi Atıf Raporları’nı da içeren bazı raporlar hala kurumsal abonelikler gerektiriyor.

Bu sorunlara rağmen, Dergi Atıf  Raporu gibi yayınlar hala etkisini ve önemini sürdürüyor. Yalnız, bazı alternatifler de ortaya çıkmış durumda. Eigenfactor bunlardan bir tanesi. Bu site özel olarak dergi abonelik ücretleri ile atıf  verimliliğini görüntüleyip açık bir biçimde maliyet etkinliği konusunu gündeme getiriyor. SCImago ise araştırmacılara değerlendirme açısından yeni bir boyut kazandırıyor. Hangi kaynağa güvendiğiniz farketmeksizin, değerli araştırma eserlerinizi yayımlamadan önce bir derginin sıralamalar listesinde nerede yer aldığını bildiğinizden emin olmakta fayda var.

Peki siz dergi niteliği ve sıralamasını nasıl değerlendiriyorsunuz? Dergi Atıf  Raporu’nun dahil etmesi veya çıkarması gereken faktörler var mı sizce? Aşağıdaki yorum sekmesinde görüşlerinizi bize belirtin.

X

Ücretsiz makalelerinizi tükettiniz.

Araştırma yazarlığı ve akademik yayıncılık konusundaki tüm kaynaklarımıza sınırsız erişim sağlamak için ücretsiz üye olun:

  • 320 + blog makaleleri
  • 50+ Web Seminerleri
  • 10+ Uzman podcast
  • 10+ e-Kitap
  • 10+ Kontrol Listesi
  • 50+ İnfografikler