18

Google Akademik ile Nasıl Araştırma Yapılır?

Google’ın akademik yayınlar için kullanıma sunduğu arama motoru Google Akademik (İngilizce adıyla “Google Scholar”) verimli ve bilerek kullanıldığında oldukça yararlı olabiliyor. Özellikle benim gibi editörlerin bilimsel ve akademik yayınlara ulaşmasını sağlayan güzel özelliklere sahip. Peki, siz Google Akademik arama motorunu yeterince verimli kullanıyor musunuz? Dikkatinizi çekerim www.google.com değil scholar.google.com’dan bahsediyorum. Eğer bir üniversitenin sınırsız kaynaklarına erişim imkânına sahip değilsiniz Google’ın bu akademik arama motoru oldukça iş görüyor.

En önemli özelliği: Kolaylık

Google’ın her ürününde olduğu gibi bu arama motorunda da kullanım kolaylığı ön planda. İstediğiniz yazarın veya konunun başlığını arama kutusuna yazın, binlerce sonuç karşınıza çıksın. Kendi tezimi yazarken de çok faydasını gördüğüm bu sonuçlar, özellikle öğrenciler için bulunmaz bir fırsat. Çünkü buradaki sonuçları belli metrikler kullanarak sıralayabiliyorsunuz; sonuçları rasgele ele alma riski asgariye iniyor. Özellikle alıntılama özelliği gerçekten dikkat çekici. Örneğin araştırma konunuzu arattıktan sonra alıntılama bölümüne tıklarsanız o konuda en çok atıf yapılan makaleleri ve yayıncıları görebilirsiniz. Eğer hiçbir şey yapmadan alıntılamalara bakarsanız genel olarak hangi konu popüler ve en çok hangi yayıncıdan alıntılama yapılmış onu görürsünüz. Bu hem bilimsel araştırma için güzel hem de güncel akademik konuları takip etmek için yararlı. Benim baktığım şu dakikada en çok atıf yapılan yayın popüler bilim dergisi Nature gözüküyor. Daha da detaya girmek isterseniz, o dergide en çok hangi konularda atıf yapılmış görebilirsiniz.

Kitaplık ve Uyarılar

Google Akademik’te araştırma yaparken incelemek istediğiniz her dosyayı bilgisayarınıza indirmek zorunda değilsiniz. İlginizi çeken veya daha sonra dönüp bakacağınız yayınları kitaplığınıza kaydedebilirsiniz. Bunun için tek ihtiyacınız bir Google hesabı.

Google’ın “uyarılar” özelliği burada da geçerli. Periyodik olarak haber almak istediğiniz yayınlar veya konular için uygun ayarları seçip Google’ın istediğiniz zaman sizi uyarmasını sağlayabilirsiniz. Burada önemli olan, uyarıları hazırlarken kullandığınız anahtar kelimeler. Araştırmalarınız ile alakalı istediğiniz her anahtar kelime için bir uyarı oluşturabilirsiniz. Eğer araştırmanızı İngilizce yapıyorsanız doğal olarak istediğiniz sonuçlara ulaşma şansınız daha fazla, fakat Türkçe içerik de hiç fena değil. Yaptığım bazı aramalarda üniversitelerden farklı arama motorlarına kadar çok çeşitli kaynaklardan bilgi geldi önüme. Google Akademik’in eksik noktası ise üniversite kütüphanelerine fazla girememesi olabilir. Tamam, o kadar da olsun.

Son olarak bir değerlendirme yapmak gerekirse, Google Akademik makale özetleri için gerçekten kullanışlı. Daha karmaşık arama motorları ile de neredeyse aynı sonuçları veriyor ve kullanımı da hepsinden daha kolay. Araştırmanızı tamamlamak için değil belki ama ona başlamak için iyi bir yer.

X

Ücretsiz makalelerinizi tükettiniz.

Araştırma yazarlığı ve akademik yayıncılık konusundaki tüm kaynaklarımıza sınırsız erişim sağlamak için ücretsiz üye olun:

  • 320 + blog makaleleri
  • 50+ Web Seminerleri
  • 10+ Uzman podcast
  • 10+ e-Kitap
  • 10+ Kontrol Listesi
  • 50+ İnfografikler