Bir Araştırma Çalışmasının İçerdiği Sınırlamalarının Önemi ve İpuçları

Bir araştırmanın sınırlamaları bir makaleye neden dahil edilmelidir? Araştırma makalesi içerisinde o çalışmanın sınırları nereye dahil edilmelidir? Çalışmaların ortak metodolojik sınırlamaları ve araştırmacıların ortak kısıtlamaları nelerdir? Tüm bu soruların cevaplarını bulabileceğiniz yazımızda sizlere bilimsel araştırmanın sınırlamalarından ve tüm detaylarından bahsedeceğiz.

Araştırmanızın bazı sınırlamaları olacağı kesindir ve bu normaldir. Bununla birlikte, araştırma süreci boyunca sınırlamaların kapsamını en aza indirmeye çalışmanız kritik derecede önemlidir. Ayrıca, sonuç bölümünde araştırma sınırlamalarınızı dürüstçe belirtmeniz gerekir. Çalışmanızın eksikliklerini tespit etmek ve kabul etmek her zaman iyidir. Araştırma sınırlamalarınızı tartışırken, yalnızca çalışmanızın eksikliklerinin listesini ve açıklamasını vermeyin. Bu sınırlamaların araştırma bulgularınızı nasıl etkilediğini açıklamanız da önemlidir. Araştırmanızın birden fazla sınırlaması olabilir, ancak yalnızca araştırma problemlerinizle doğrudan ilgili olan sınırlamaları tartışmanız gerekir. Örneğin, ikincil verilerin bir meta-analizini yürütmek araştırma hedefiniz olarak belirtilmemişse, araştırma sınırlamanız olarak belirtmenize gerek yoktur.

Araştırma Çalışmalarının Sınırlamaları Nelerdir?

Her araştırmanın sınırlılıkları vardır. Bu sınırlamalar, metodoloji veya araştırma tasarımı üzerindeki kısıtlamalar nedeniyle ortaya çıkabilir. Bu tüm çalışmanızı veya araştırma makalenizi bütünüyle etkileyebilir. Çoğu araştırmacı, çalışma sınırlamalarını tartışmamayı tercih eder, çünkü bunun, makalelerinin okuyucuların gözündeki değerini azaltabileceğini düşünür. Oysaki, hedef kitlenize (diğer araştırmacılar, dergi editörleri ve diğer genel okuyucular) çalışma sınırlamalarınızı göstermek oldukça önemlidir. Bu sınırlamalar ve olabilecek etkiler hakkında bilgi sahibi olmalısınız. Araştırma sınırlamalarınızın araştırmanızdan çıkarılan sonuçları ve düşünceleri nasıl etkileyebileceğine dair bir açıklama yapmanız çok önemlidir.

Bu yazımızda, gelecekteki araştırmalarınıza sınırlamaları nasıl yazacağınıza dair faydalı ipuçlarını okuyabilirsiniz. Şunu anlamalısınız ki, sınırlamalar gelecekteki araştırmanızın zayıf yönlerini gösterse bile, bunları çalışmanıza dahil etmek makalenizi güçlendirebilir, çünkü tüm sorunları okuyucularınız kendileri keşfetmeden önce gösterirsiniz. Bunun dışında yazar çalışmanın sınırlılıklarını belirttiğinde, çalışmanızın tüm zayıf yönlerini araştırmışsınız ve konuyu derinlemesine anlamışsınız demektir. Okurlarınıza karşı dürüst olmanız, insanları sınırlamaları görmezden gelmekten çok daha iyi etkileyebilir.

Araştırma Makalemde Neden ve Nereye Sınırlamaları Eklemeliyim?

Araştırmadaki sınırlamaları tartışırken, kısa listelerini veya açıklamalarını oluşturmak yeterli olmadığı için bulgularınızı nasıl etkilediklerini açıklayın. Araştırmanızın birçok sınırlaması olabilir. Temel hedefiniz, belirli bir akademik görev için seçtiğiniz problemlerle ilgili olanları tartışmaktır. Nitel araştırmanızın sınırlamaları, okuyucularınız çalışmanızı okumaya başlamadan önce bile netleşebilir. Bazen insanlar sadece belgenin tamamını görüntülediklerinde sınırlamaları görebilirler. Çalışma sınırlamalarınızı yazınızın tartışma paragrafında açık bir şekilde sunmalısınız. Bu, çalışmanızın sınırlamalar bölümünü yerleştirmenin mantıklı olduğu son kısmıdır. Bu paragrafın en başında, araştırma metodolojisinin güçlü yanlarını vurguladıktan hemen sonra sınırlamalarınızı yazmalısınız. Bulgular analiz edilmeden önce sınırlamaları tartıştığınızda, bu bulguların gelecekteki araştırmalarda nasıl nitelendirileceğini ve uygulanacağını görmenize de yardımcı olacaktır. Tezinizin sonuç bölümünde daha fazla araştırma önerisi olarak araştırma sınırlamalarınızdan belirli noktaları tartışabilirsiniz.

Araştırmacı ile ilgili sınırlamalar:

Bu bölüm de mutlaka yazılmalı ve okuyuculara gösterilmelidir. Hem kendi çalışmalarınızda hem de gelecekteki çalışmalarınızda bu sınırlamaların azaltılmasına yönelik önerilerde de bulunmalısınız.

Bilgiye sınırlı erişim:

Çalışmanız bazı kurum ve kişileri araştırmaya dahil edebilir ve bazen bu kuruluşlara erişimde sorunlar yaşayabilirsiniz. Bu nedenle, çalışmanızı yeniden tasarlamanız ve yeniden yazmanız gerekir. Okuyucularınıza sınırlı erişimin nedenini açıklamanız gerekir. Birincil veri toplama konusunda aşırı kapsamlı bir deneyiminiz olmayabileceği için, veri toplama yönteminin uygulanmasının doğasının kusurlu olacaktır.

Zaman sınırları:

Elbette tüm araştırmacıların çalışmalarını tamamlamaları gerektiği son teslim tarihleri ​​vardır. Bazen zaman kısıtlamaları araştırmanızı olumsuz etkileyebilir. Bu olduysa, bunu kabul etmeniz ve ana sorunu çözmek için gelecekteki ilave araştırmalara ihtiyaç olduğunu belirtmeniz gerekir.

Önyargılı görüşler ve kişisel sorunlarla ilgili çatışmalar:

Bazı araştırmacılar, kültürel geçmişleri veya kişisel görüşleri nedeniyle önyargılı görüşlere sahip olabilir. Söylemeye gerek yok, bu da araştırmayı etkileyebilir. Bunun dışında, önyargılı görüşlere sahip araştırmacılar, yalnızca ana argümanlarını destekleyen sonuçları ve verileri seçebilirler. Bu sorunu önlemek istiyorsanız, sorun bildirimine ve uygun veri toplamaya dikkat edin.

Araştırmanın Sınırlarının Türleri

Çalışmanıza veya yazınıza başlamadan önce, test ettiğiniz şey veya olası araştırma sonuçlarıyla ilgili belirli sınırlamalar olduğunu unutmayın. Bunun türleri nelerdir? Araştırmacıların karşılaşabileceği farklı türler vardır ve bunların hepsinin benzersiz özellikleri vardır, örneğin:

  • Araştırma tasarımı sınırlamaları,
  • Etki sınırlamaları,
  • Veri veya istatistiksel sınırlamalar.

1. Araştırma tasarımı sınırlamaları:

Araştırmanız veya mevcut prosedürler üzerindeki belirli kısıtlamalar, elde ettiğiniz nihai sonuçları veya araştırma çıktılarınızı etkileyebilir. Araştırma amaçlarını ve hedeflerini çok geniş bir şekilde formüle etmiş olabilirsiniz. Araştırma amaç ve hedeflerinin formülasyonunun hangi yollarla daraltılabileceğini ve böylece çalışmanın odak düzeyinin artırılabileceğini belirtebilirsiniz.

2. Etki sınırlamaları:

Araştırmanız mükemmel istatistiklere ve güçlü bir tasarıma sahip olsa bile, aşağıdaki faktörlerin etkisinden zarar görebilir:

  • Araştırdıkça artan bulguların varlığı,
  • Fazla popülasyona özgü olmak.
  • Güçlü bir bölgesel odak.

3. Veri veya istatistiksel sınırlamalar:

Bazı durumlarda, araştırmaya yeterli veriyi toplamak imkansızdır veya erişim sağlamak çok zordur ve tüm bunlar araştırma sonuçlarınızı desteklemez. Çalışma tasarımınızdan kaynaklanabilirler. Bulgularınızı yorumlamada daha fazla sorun üretirler.

Araştırma Sınırlamalarınızı Doğru Bir Şekilde Nasıl Yapılandırabilirsiniz?

Akademik makalenizin potansiyel zayıflıklarını gerekçelendirmeniz ve açıklamanız gereken bu bölümü daraltmak için katı kurallar vardır. İyi yapılandırılmış bir bölüm elde etmek için şu temel adımları atın:

1.Araştırma sınırlamalarınızı belirlemek ve bunların önemini açıklamak için duyurun,

2.Gerekli derinliği sağlamak, doğalarını açıklamak ve çalışma seçimlerinizi gerekçelendirmek için düşünün,

3.Gelecekte bunların üstesinden gelmenin nasıl mümkün olduğunu önermek için sabırsızlandığınızı yazın.

Okuyucularınız bu bölümdeyken işinizdeki potansiyel zayıflıkları fark ettiğinizi, onları anladığınızı ve etkili çözümler önerebileceğinizi görecektir ve tüm bun sınırlamaları hedef kitlenize netleştirerek aktardığınız için makalenizi olumlu anlamda güçlendirecektir. Unutmayın ki kimse mükemmel değildir. Bu, işinizin olası kusurların ötesinde olmadığı, ancak bunları yeni zorlukların üstesinden gelmek ve bilginizi geliştirmek için harika bir fırsat olarak kullanmanız gerektiği anlamına gelir. Tipik bir akademik makalede, araştırma sınırlamaları şu noktalarla ilgili olabilir:

  • Hedef ve amaçlarınızın formüle edilmesi,
  • Veri toplama yöntemlerinizin araştırmada uygulanması,
  • Örnek boyutları,
  • Seçtiğiniz alanda daha önce yapılmış çalışmaların olmaması,
  • Tartışmaların kapsamı.

Her bir noktada araştırma sınırlamalarını belirlemeyi öğrenmeniz önemlidir.

Hedeflerinizin ve amaçlarınızın formüle edilmesi:

Hedefleri ve amaçları çok geniş bir şekilde formüle ederseniz, çalışmanızın bazı eksiklikleri olur. Bu durumda hedeflerin formülünü daraltmak için etkili yöntemler veya yollar belirtin ve çalışma odak seviyenizi artırmayı amaçlayın.

Veri toplama yöntemlerinizin uygulanması:

Birincil veri toplama konusunda çok fazla deneyiminiz yoksa, yöntemlerinizin uygulanmasında kusurlar olma riski vardır. Bunu kabul etmek gereklidir.

Örnek boyutları:

Seçtiğiniz problemin doğasına bağlıdırlar ve nitel olanlardan farklı olarak nicel çalışmalarda önemi daha büyüktür. Örnek boyutunuz çok küçükse, istatistiksel testler belirli bir veri seti içindeki önemli ilişkileri veya bağlantıları belirleyemez. Bu sorun nasıl çözülür? Diğer araştırmacıların daha doğru sonuçlar elde etmek için aynı çalışmayı daha büyük bir örneklem boyutuna dayandırması gerektiğini belirtin.

Aynı alanda daha önce yapılmış çalışmaların olmaması:

Literatür taraması yazmak, herhangi bir bilimsel çalışmada önemli bir adımdır, çünkü araştırmacıların seçilen alandaki mevcut çalışmaların kapsamını belirlemelerine yardımcı olur. Neden literatür taraması bulgularını kullanmalısınız? Bir dizi belirli amaç veya amaca ulaşmak için bunları kullanması gereken herhangi bir araştırmacı için ana bir temeldir. Bununla birlikte, en güncel ve gelişen araştırma problemine veya çok dar araştırma problemine odaklandıysanız, konunuzla ilgili önceden araştırma çok az olabilir. Örneğin, geleceğin para birimi olarak Bitcoin’in rolünü keşfetmeyi seçtiyseniz, Bitcoin’ler yalnızca yeni bir fenomen olduğu için araştırma sorununu ele alan tonlarca bilimsel makale bulamayabilirsiniz.

Tartışmaların kapsamı:

Seçtiğiniz alan ne olursa olsun, bu noktayı işinizin bir eksikliği olarak eklemekten çekinmeyin. Bunun temel nedeni, bilimsel makale yazma veya karmaşık çalışmaları tamamlama konusunda uzun yıllara dayanan deneyime sahip olmamanızdır. Bu nedenle, tartışmalarınızın derinliği ve kapsamı, çok fazla uzmanlığa sahip akademisyenlere kıyasla farklı seviyelerde tehlikeye girebilir. Araştırmadaki sınırlamalardan belirli noktaları dahil edin. Bunları gelecek için öneriler olarak kullanın.

X

Ücretsiz makalelerinizi tükettiniz.

Araştırma yazarlığı ve akademik yayıncılık konusundaki tüm kaynaklarımıza sınırsız erişim sağlamak için ücretsiz üye olun:

  • 320 + blog makaleleri
  • 50+ Web Seminerleri
  • 10+ Uzman podcast
  • 10+ e-Kitap
  • 10+ Kontrol Listesi
  • 50+ İnfografikler