18

Neden Araştırma için İyi Bir Plana İhtiyacınız Vardır?

İki araştırmacının yaptığı iki farklı araştırma projesi düşünün. Biri araştırmaya daha başlamadan kendine yol planını çiziyor ve detaylı bir plan yapıyor. Örneğin doktora tezi için tüm bölümlerde nasıl bir içeriğin olacağını, bu içeriklerin ortalama kaç kelime olacağını belirliyor. Ardından önündeki yıllar boyunca hangi konulara odaklanacağını, hangilerine daha az vakit ayıracağını hesaplayarak planını  yapıyor. Diğer araştırmacı ise (genellikle bu araştırmacıların ve doktora öğrencilerinin çoğu için geçerlidir) sadece hangi alanda araştırma yapacağını biliyor ve tamamen üstün körü bir yolculuğa başlıyor. Toplayabildiği kadar bilgi toplayan araştırmacı daha sonra bunları kendi alanına göre ayıklayıp mantıklı bir sonuç çıkarmaya çalışıyor.

Bahsettiğim bu ikinci çalışma biçimi ben dahil tüm tez yazmış neredeyse çoğu kişinin uyguladığı bir yöntemdir. Yani plansızlık! Yaklaşık seksen bin kelimelik bir araştırma tezi yazıyorsanız tabii ki bulabildiğiniz kadar bilgiye ulaşmanız önemlidir fakat burada dikkat edilmesi gereken konu bu bilgilerin konunuz ile ne kadar alakalı olduğudur. Başta plan yapan ile plansız başlayan kişilerin ikisi de sonuçta başarılı olabilir. Örneğin ben plan yapmamıştım ama tezim yüksek bir not ile kabul edilmişti. Fakat eğer plan yapsaydım o an harcadığım zamandan çok daha az bir zamanda daha verimli çalışarak ve daha az stresli bir şekilde tezimi bitirebilirdim.

Plan yapmak önemlidir.İyi bir plan size şunları sağlar:

Odak
Hergün bilgi bombardımanına tutulduğumuz dünyamızda odak noktamızı her an kaybedebiliriz. Etrafta kafamızı karıştıracak çok fazla bilgi bulunmaktadır. Bu yüzden araştırma başlıklarınızı iyi bilmeniz ve bu kadar bilgi arasından hangisinin işe yarayacağını anlamanız önemlidir. Bu da sadece iyi bir planlama yapmak ile olur.

Yön
Plan yapmanın en önemli artılarından biri gideceğiniz yöne doğru size belli işaretler bırakmasıdır. Aynı masallardaki gibi, eğer bir ormana giriyorsanız kaybolmamak için arkanıza belli işaretler koymalısınız. Planlama yaparken belli bölümler için alıntılar ve ufak notlar hazırlarsanız bu uzun yolculukta yönünüzü bulmak daha kolay olacaktır.

Ulaşmak istediğiniz noktaya nasıl gidebileceğinize dair öngörü
Hedefler stratejik bir şekilde hesaplanmalıdır. Yeni bir deneye başlamadan önce mevcut durumu hem teori de hem de pratikte yeteri kadar araştırmış olmanız gerekmektedir. Örneğin bir uygulama yapmadan önce mevcut uygulamaları araştırmalı, kullanıcı üzerindeki etkisini bilmelisiniz. Hedeflerinizi planınızda size yol gösterecek birer araç olarak kullanın.

Kontrol ve denge
Hedefleriniz ve bütçeniz için hangi araştırma yöntemi daha uygun? Eğer fazladan araştırma yaparsanız hedeflerinize zamanında ulaşabilir misiniz? Planınızı iyi ölçüp biçmeli, üzerinde biraz düşünmelisiniz. Kendi planınıza uymak uzun vadede daha fazlasına ulaşmak için size yardımcı olacaktır.

X

Ücretsiz makalelerinizi tükettiniz.

Araştırma yazarlığı ve akademik yayıncılık konusundaki tüm kaynaklarımıza sınırsız erişim sağlamak için ücretsiz üye olun:

  • 320 + blog makaleleri
  • 50+ Web Seminerleri
  • 10+ Uzman podcast
  • 10+ e-Kitap
  • 10+ Kontrol Listesi
  • 50+ İnfografikler