18

Sahnede Konuşurken İzleyiciler ile Nasıl İletişim Kurulur?

Akademik kariyerinizin belli bir bölümü, konferanslarda ve alanınızla ilgili toplantılarda konuşmakla geçecek. Kariyerinizde biraz ilerledikten ve tecrübe kazandıktan sonra, özellikle konuşma yapmak için çok sayıda teklif alacaksınız. Konuşmak ve fikirleri açıklamak elbette güzel ama bu işi hiç de hafife almamak lazım. Çoğu akademisyen, konuşma yapmadan önce profesyonel bir eğitmenden eğitim almıyor. Bundan dolayı, bu konuda size bazı ipuçları vermek isteriz:

Makalenizi tekrar yazın

Konuşmanızı gerçekleştirmeden önce, yayınlanmış çalışmalarınız ve makaleleriniz mutlaka olacaktır. Bunları olduğu gibi yanınıza alıp, konuşmada kullanmak, çok da akıllıca bir hareket olmayacaktır çünkü o kadar bilginin arasında, hem kendiniz hem de seyirci kaybolabilir. Bu yüzden, yazdığınız makaleleri canlı seyirciler için tekrar düzenleyin, öne çıkartmak istediğiniz konular üzerinde daha fazla durun. Dinlemek, okumaktan çok daha farklı bir eylemdir. Bu  nedenle, makalenizi, kendinizi dinleyenin yerine koyarak, tekrar gözden geçirin ve konuşmada kullanabileceğiniz örnek cümleler hazırlayın.

Hazırladığınız kağıdı, konuşmanıza yardımcı olacak bir kılavuz gibi kullanın. Oraya yazdığınız her şeyi, kitap gibi okumanız dinleyenlere hiçbir şey ifade etmeyecektir ve onları oldukça sıkacaktır. Unutmayın ki, bir konuşmada en önemli şey, seyirciyi de konuşmanın içine dahil edebilmektir.

Göz teması kurun

Dinleyenler ile göz teması kurmak, sahneden iletişim kurmanın en etkili yollarından biridir. Herkes ile tek tek konuşamayacağınıza göre, genel olarak birkaç kişi ile göz göze gelmek etkili olacaktır. Eğer bu durumdan biraz çekiniyorsanız ya da bu durum sinirlerinizi geriyorsa, ortaya doğru birkaç bakış atabilirsiniz. Unutmayın ki başınız önünüzde devamlı konuşmanın, kendi kendinize konuşmaktan bir farkı yoktur.

Konuşurken, eğer mümkünse, notlarınız için yüksek bir masa kullanın. Böylece elinizde tutmak zorunda kalmazsınız ve notlar da yüzünüzü kapatmamış olur. Birkaç cümle konuştuktan sonra, notlara göz atıp konuşmanıza devam edebilirsiniz. Tabi bu arada, yazıları çok küçük yazmamaya dikkat edin yoksa okumak için devamlı eğilmek zorunda kalırsınız.

Eğer yukarıdaki tavsiyeleri dikkate alırsanız, notlarınız arasında boğulmamış olursunuz ve sizi dinlemeye gelenler ile iletişiminiz çok daha iyi olur. Sahneden seyirciyi veya izleyiciyi yakalamak ve dikkatini çekmek kolay bir iş değildir. Bu yüzden hiçbir zaman monoton olmamak gerekir.

Son bir ipucu

Konuşmaya hazırlanmak için aldığınız notları, önceden çalışmanız önemlidir fakat eğer bu işi, sessiz bir şekilde yaparsanız hiçbir işe yaramaz. Dolayısıyla, aynen sahnede konuşurmuş gibi yüksek sesle prova yapın. Konuşmanızı mükemmelleştirin. Örneğin, müzisyenler sadece notaları okumazlar; her hareketi devamlı çalışırlar. Siz de aynısını yapmalısınız.

Tüm bu tavsiyeler, daha iyi ve etkili bir konuşma yapmanızı sağlamak içindir. Bu şekilde, hem siz konuşmanızdan keyif alacaksınız, hem de seyirciler araştırmanız hakkında daha detaylı bilgiye sahip olacaklar.

X

Ücretsiz makalelerinizi tükettiniz.

Araştırma yazarlığı ve akademik yayıncılık konusundaki tüm kaynaklarımıza sınırsız erişim sağlamak için ücretsiz üye olun:

  • 320 + blog makaleleri
  • 50+ Web Seminerleri
  • 10+ Uzman podcast
  • 10+ e-Kitap
  • 10+ Kontrol Listesi
  • 50+ İnfografikler