Sahnede Yer Almak İçin Ne Yapmalısınız?

Akademik bir konferansa katılmak ve orada konuşma yapmak, birçok akademisyenin hayalidir. Fakat konferanslara katılmak, o kadar da kolay değildir. Bu tarz konferanslar çok sayıda düzenlenmez fakat çok sayıda başvuru alırlar. Bu yüzden, başvuru aşaması oldukça sıkı tutulur.

Her akademisyen, doğal olarak, araştırmalarını ve yıllardır üzerinde çalıştığı çalışmaları anlatmak için konferanslara başvuruda bulunur. Bunlardan sadece bir kısmı, konferans komitesi tarafından kabul edilir. Eğer siz de sahnede yer alan kişilerden biri olmak istiyorsanız, başvuru aşamasında bazı noktalara dikkat etmeniz gerekir.

Öncelikle başvurunuzun açık, özlü ve ikna edici olması gerekir!

Giriş

Başvurunuzu yaparken, başlığınız olabildiğince açıklayıcı olsun. Okuyan kişi, daha ilk bakışta konuşmanın ne ile alakalı olduğunu anlamalıdır. Aksi takdirde, o kadar başvuru arasından sıyrılması pek mümkün değildir. Teklifinizi konferansın temasına uydurmanız da önemli bir konudur. Konferansın içeriği ile uyumlu olacak konuşmalar her zaman bir adım öne çıkar. Başvuru kağıdınızda, temaya uygun cümleler ve kelimeler kullanmanız etkili olacaktır. Son olarak, başlığınızı konu hakkındaki güncel tartışmalara atıf yaparak bağlayabilirsiniz.

Gelişme

Bu bölüm, tezinizi tanıtmak için en uygun bölümdür. Öncelikle, makalenizin belirlenen konular ile ilgili bağlantısını açıklayın. Ardından sorularınızın neden önemli olduğunu belirtin. 20 dakikalık bir sunumda muhtemelen açıklayabileceğiniz 3-4 konu başlığı olacaktır. Bunlardan her birinin altını çizerek açıklayın ve bu konuları kullanarak, sonuca vardığınızı anlatın.

Metodolojinizin ve tezinizin detaylarından da, bu bölümde bahsetmeniz yararlı olacaktır. Örneğin, çalışmanızda hangi materyali veya yöntemi kullanarak nasıl bir sonuç elde ettiğinizi açıklayabilirsiniz. Unutmayın ki, bu akademik bir konferans ve katılanların hepsi de akademisyen ve bilim insanı. Bu nedenle, burada yöntemler ve metodolojiler hiçbir konferansta olmadığı kadar önemlidir.

Sonuç

Sonuç olarak, delilleri toplayın ve çıkarımlarınızı özetleyin. En sonda da bu araştırmanın sunduğu katkıyı ya da etkisini vurgulayarak bitirin. “Araştırma, bilim dünyasına ne gibi katkılarda bulunuyor ya da neyi değiştiriyor?” sorusunun cevabının sonuç bölümünde, net olarak altını çizmeniz, kabul edilme şansınızı arttıracaktır.

Başvurunuzu göndermeden önce, genel jargonları kullanmaktan kaçının. Yazarın ismini ve araştırmanın yayın tarihini doğru bir şekilde belirtin. Eğer genel bir kitleye konuşma yapacaksanız, kullandığınız akademik kelimelerin tanımlamasını ve açıklamasını mutlaka yapın.

Tüm bunlardan sonra, eğer hala kabul edilmediyseniz, konferans komitesine neyi yanlış yaptığınızı sorun ve geri bildirim alın. Bunun sayesinde, başka konferanslara daha iyi hazırlanma şansınız olur.

X

Ücretsiz makalelerinizi tükettiniz.

Araştırma yazarlığı ve akademik yayıncılık konusundaki tüm kaynaklarımıza sınırsız erişim sağlamak için ücretsiz üye olun:

  • 320 + blog makaleleri
  • 50+ Web Seminerleri
  • 10+ Uzman podcast
  • 10+ e-Kitap
  • 10+ Kontrol Listesi
  • 50+ İnfografikler