18

Springer Nature ve ResearchGate İşbirliği: Bilimsel Erişime Destek

Bu ayın başlarında, Springer Nature ve ResearchGate, araştırma engellerini ortadan kaldırmak ve bilimsel paylaşımı daha da kolaylaştırmak için bir işbirliği yapacaklarını duyurdu. Bu haber pek çok kişiye şaşırtıcı gelebilir; ancak, her iki kurumun da asıl amacı araştırmacıların ihtiyaçlarını daha iyi bir biçimde karşılamak olduğu için aslında bu yapılan işbirliği, kaliteli diğer araştırmaların da önünü açmış olacak. Milyonlarca bilim insanı ve çalışmaları için çevrimiçi bir platform oluşmuş olacak. Bu işbirliğinin bir parçası olarak, Nature dergilerinden birisinde Kasım 2017’den bu yana yayın yapan yazarlar kendi ResearchGate profillerinde bu makalelerinin tam sürümlerini paylaşabilecekler.

Bir yayının tam sürümünün erişime açık olması, bilim dünyası için çok önemli bir gelişmedir; çünkü makalelerin yazarlarının yayınlarını paylaşmalarına genellikle izin verilmemektedir. Eğer bir yazar tam sürüm makalesini sosyal medyada paylaşırsa, yayın hakları ihlali yapmış olur. Erişimin açılması sayesinde ise pek çok bilimsel çalışma daha fazla erişilebilir olacaktır ve çalışmaların görünürlüğü de artacaktır.

Bilim dünyasında, yayın yapmak ile ilgili başka değişiklikler de görülmeye başlandı; örneğin Plan S gibi. Plan S, ulusal ve Avrupa araştırma konseyleri ve finansman kuruluşları tarafından sağlanan kamu hibeleri tarafından finanse edilen araştırmalardan çıkan bilimsel yayınların, Açık Erişim Dergilerinde veya Açık Erişim Platformlarında yayınlanması gerektiğini savunmaktadır. Springer Nature, Açık Erişim yayıncılığı ve Açık Araştırma tekniklerinin benimsenmesini hızlandırmaya kendini adadığını ve Plan S’in ana odağı olan bu hedefe ulaşması konusunda tam destek olacaklarını açıklamıştır. Springer Nature bu yaklaşımı uygulanabilir kılmak için bir dizi öneri de sunmuştur.

Şimdiye Dek Neler Oldu?

  1. yüzyıldan kalma Berlin sokaklarında, Werner von Siemens’in elektrikli tramvayları atları işten atmıştı. Çok sürmeden, Rudolf Diesel’in yeni icat ettiği motor tarafından çalışan kamyonlar Almanya başkentinin sokaklarında onlara katılmıştı. İşte bu zamanlarda, Julius Springer kitabevini ve yayınevini açtı. Kısa bir süre sonra bilimsel dergilerde uzmanlaştı. Dünya, işte bu bilimsel dergilerden Diesel’i ve Siemens’in icatlarını öğrendi ve sonrasında da sanayi devrimi boyunca icatlar hızla ilerlemeye başladı. 2019 yılında, kent ile özleşmiş sarı Alman tramvayları, Springer’in 175 yıldan daha uzun bir süre önce yayınevini kurduğu yerden iki mil uzakta olan ResearchGate’in genel merkezinin önünden geçmeye devam ediyor.

Bilim insanlarının keşifleri hala ekonomik ve toplumsal değişimin birer habercisi olmaya devam etmekte ve halen bilimsel dergilerde çalışmaların sonuçları yayınlanmaktadır. Ancak, bilim insanlarının araştırmalarını iletmek istedikleri yolların artık genişlemesi gerekiyor, çünkü bizler aslında bir başka devrimin ortasındayız. Bu dijital devrim ile bilim adamlarının iletişim kurma şekli baştan sona değişmesi gerekiyor. CERN’de çalışan Tim Berners-Lee, bilgi yönetimi hakkında sorunlar olduğunu düşünüyordu, çünkü dünyanın dört bir yanından fizikçilerin veri paylaşması gerekiyordu ama bunu yapabilecekleri ortak bir makine ve veri yazılımı yoktu. Tim Berners-Lee’nin “WorldWideWeb (sonradan Nexus olarak adlandırılmıştır)” fikrini ortaya atması ve geliştirmesi ile bilim adamlarının araştırmalarını daha kolay paylaşmaları sağlanmıştır.

Araştırma çalışmalarından elde edilen tüm verilerin erişilebilir olması ve bilim adamlarının parmak uçlarında bulunması, bağımsız araştırma makalelerinin gelişebilmesi için giderek daha da önemli hale geliyor. Araştırmacıların yeni sonuçlar ve icatlar yaratabileceği çalışmalar, bu erişilebilir veriler üzerine kuruluyor. Ancak bu verilerle başarılı bir şekilde çalışabilmek için, bilim adamlarının veriyi içeren makaleye kolayca erişebilmesi gerekiyor; bu makalelerin bir yerde tutulmaları gerekiyor. İşte bu ihtiyaç, araştırmacıların kişisel profillerinde tüm araştırmalarını paylaşabildiği ResearchGate’teki mantığı oluşturdu. Projelerin parçası olan araştırma makaleleri, sosyal ağ üzerinde üç kat daha fazla yorum alıyor.

Springer Nature, araştırma verilerinin paylaşımını da destekliyor. Springer Nature, bilimsel dergilerce ve Araştırma Veri Destek servisleri tarafından kolayca adapte edilebilir bir dizi standardize edilmiş veri politikalarının olduğunu açıkladı. Böylece, uzman araştırma verisi editörleri makalelerin yazımına, geliştirilmesine ve saklanmasında yardımcı olacaklar.

Kısacası, bilim insanlarının iletişim ihtiyaçları değişti. Julius Springer kendi zamanında bu ihtiyaçları karşılamıştı. Günümüzde ise, bu ihtiyaçları karşılamak için çok yönlü hareket edilmesi gerekiyor ve bu yüzden de bu işbirliği çok büyük önem arz ediyor. Birçok araştırmacı saygın dergilerde yayın yapmak ister. Springer Nature’ın yakın tarihte yaptığı bir ankette, bir derginin saygınlığının, bilim adamlarının kendisine yayın göndermeyi seçmelerinin en önemli ikinci nedeni olarak verilmiştir. Ayrıca, bilim insanları işbirlikleri yapmak ve görünürlüklerini arttırmak için çevrimiçi paylaşımlar yapmak isterler. Bir başka ankette, bilim adamlarının ResearchGate’i kullanmasının en önemli nedeninin araştırmalarının görünürlüğünü arttırmak olduğu tespit edilmiştir. Bu sonuçlar, yapılan işbirliğinin ne kadar yerinde olduğunun kanıtıdır.

Springer Nature’ın kaliteli bilimi yayınlama konusundaki deneyimi, ResearchGate’in dünya çapında 15 milyon bilim insanı ağıyla ve aylık 150 milyon ziyaretiyle birleştirilmiş olacak. Yazarların makaleleri için daha fazla görünürlük yaratılacak ve bu ağı kullanarak, araştırmalarını akranlarıyla tartışmalarına izin verecektir.

X

Ücretsiz makalelerinizi tükettiniz.

Araştırma yazarlığı ve akademik yayıncılık konusundaki tüm kaynaklarımıza sınırsız erişim sağlamak için ücretsiz üye olun:

  • 320 + blog makaleleri
  • 50+ Web Seminerleri
  • 10+ Uzman podcast
  • 10+ e-Kitap
  • 10+ Kontrol Listesi
  • 50+ İnfografikler