18

Akademik Kariyeri Bırakmak İyi Bir Fikir Mi?

Her öğrenci akademik hayatının bir bölümünde zorluklarla karşılaşıp bu sorunun cevabını bulmaya çalışmıştır. Özellikle yüksek lisans ve doktora gibi akademik çalışmanın daha yoğun olduğu bölümlerde bu duygu çok daha belirgin yaşanabilir. Buna bir de zor sınavlar, başarısız sonuçlanan araştırmalar ya da size yardım etmek yerine işinizi zorlaştıran danışmanlar eklenirse bir gün yeter artık diyebilirsiniz. Fakat tüm bu problemleri arkada bırakıp çekip gitmek gerçekten bir çözüm olacak mı?

İlk Soru: Gerçekten doktora yapmalı mısınız?
Bu soruyu gerçekten yüksek lisans yapmalı mısınız diye de değiştirebilirsiniz. Evet, akademik hayatın tüm bu zorluklarına başlamadan önce bu soruyu kendinize sormanız gerekiyor. Çünkü bir iş için gerekli eğitimleri almak ile yüksek eğitim tamamen farklı şeylerdir. Bana sorarsanız bu konuda oldukça büyük bir yanlış anlama var, özellikle Türkiye’de her üniversiteye gidenin iş bulabileceği mantığı ile binlerce işsiz mezun var. Öncelikle bir iş için mutlaka akademik bir eğitim almanıza gerek yok, ayrıca hiçbir eğitim de size istediğiniz işe girme garantisi vermez. Eğer gerçekten bunu kaldıramayacaksanız işsiz bir üniversite mezunu olmak yerine çok iyi bir teknik lise mezunu olun. İnanın şu an buna çok daha ihtiyaç var.

Bu sorulara cevap verdiniz ve akademik hayatınıza devam etme kararı aldıysanız bunun getireceği sorumlulukları da yüklenmeniz gerekecektir. Uzun maraton koşucuları şöyle der: İlk 10 kilometreyi vücudunuz sonrasını ise beyniniz koşar! Sizin de yapmanız gereken tam olarak budur. Fakat o ilk 10 kilometre için vücudunuzu iyi hazırlamalısınız ki maratonu bitirebilme şansınız olsun. Bir doktora programını tamamlamak için de psikolojik olarak en zor olan kısımları atlatmak en önemli noktalardan biridir. Çalışmalarınızda zorlanıyor ve gerekli desteği alamadığınızı hissediyorsanız bunu kendinize saklamayın! Danışmanınızla ve arkadaşlarınızla bunu paylaşın. Bu konuda mutlaka bir destek bulacaksınız hatta sizin gibi acaba bırakmalı mıyım diyen kişiler ile tanışacaksınız. Psikoloji testleri bize göstermiştir ki aynı sorunu yaşayan insanların birbirlerine verdiği pozitif destek diğerlerinden çok daha fazladır.

Ne olursa olsun devam mı?
Sizce bu sorunun cevabı nedir? Tamam, ilk olarak kendinize bunu gerçekten isteyip istemediğinizi sordunuz, kendi kendinizi ikna ettiniz, arkadaşlarınızdan ve her zaman avukat olmanızı isteyen ailenizden de bir şekilde destek aldınız. Şimdi her şey tamam mı? Eğer mutsuzsanız değil! Tüm şartlar sağlanmış da olsa araştırma konunuzun size uygun olmadığını hissedebilirsiniz ya da hayalinizdeki gibi bir akademik ortamla da karşılaşmamış olabilirsiniz. Bu durumda içi boş araştırmalar yapıp, uzun ve hiçbir şey anlatmayan makaleler yazmak mantıklı mı? Bizce değil. Eğer kendinizi bu durumda hissediyorsanız belki de bırakmak sizin için daha mantıklı bir karar olacaktır. İlgi alanınıza daha uygun bir konu bulabilir veya bu kariyer için daha uygun bir zamanı bekleyebilirsiniz. Kimse sizi bu yüzden yargılayacak değil.

X

Ücretsiz makalelerinizi tükettiniz.

Araştırma yazarlığı ve akademik yayıncılık konusundaki tüm kaynaklarımıza sınırsız erişim sağlamak için ücretsiz üye olun:

  • 320 + blog makaleleri
  • 50+ Web Seminerleri
  • 10+ Uzman podcast
  • 10+ e-Kitap
  • 10+ Kontrol Listesi
  • 50+ İnfografikler