18

Akademik Mülakatta Karşınıza Çıkabilecek 10 Soru

Akademik mülakat diğer mülakatlardan farklı mıdır?

Hangi mülakat tekniği kullanılırsa kullanılsın, aslında akademik mülakatların diğer mülakatlardan pek farkı yoktur. Özen gösterilmesi gereken hususlar hemen hemen aynı olsa da, işe alınma şansınızı arttırmak için dikkat etmeniz gereken bazı noktalar vardır. Bir akademik kadro için yapacağınız  iş görüşmesi öncesinde,  başvurduğunuz  kurum ve birim hakkında kısa bir araştırma yapmanız gerekir. Görüşeceğiniz kişinin kim olduğunu biliyorsanız, o kişi hakkında da ön bilgi edinmeniz mülakat sorularını cevaplarken size yardımcı olacaktır. Haydi gelin, olası bir mülakatta karşı karşıya gelebileceğiniz sorulara birlikte göz atalım.

Muhtemel mülakat soruları

  1. Halihazırda ilgilendiğiniz araştırma alanları nelerdir? Bu, mutlaka karşı karşıya geleceğiniz sorulardan biridir çünkü başvuran kişinin yetenekleri ve becerilerinin yanı sıra ilgi alanlarını ve önerilen programa ne kadar uygun olduğunu anlamak isteyeceklerdir. Detayları öğrenmek adına, bu soruyu takip eden 1-2 ek soru daha yöneltilebilir. Bu soru için, hem kısa hem de uzun versiyondan oluşan iki ayrı cevap hazırlayabilirsiniz. Uygun teknik jargonun yanı sıra, mesleki olmayan terminolojiyi de mutlaka kullanın.
  1. Bu alanı neden seçtiniz? Bu, söz konusu alanda kariyer düşünüp düşünmediğinizi anlamak için sorulan bir sorudur.
  1. Bu pozisyon genel kariyer hedeflerinizle ne kadar örtüşüyor? Sadece derece veya araştırma için mi buradasınız?
  1. Şu ana dek birlikte çalıştığınız en iyi ve en kötü yöneticilerinizi tarif edin. Fazla abartmadan, profesyonel olarak zor insanlarla bile çalışabileceğiniz imajını yaratmaya çalışın.
  1. İş arkadaşlarınıza sorsak, sizin için ne söylerler? Bu soruda anlamak istedikleri, adayın diğer akademisyenler ile ilişkilerinin nasıl olacağı ve sosyal ve entelektüel ortama adapte olup olamayacağıdır.Kesinlikle “Bilmiyorum” diye cevap vermeyin. Yanıtınız “Zor ama adil” gibi dengeli bir cevap olabilir. Ya da klasik olarak “Güvenilir, sorumluluk sahibi, gerektiğinde yardım etmeye hazır, kendini projenin/takımın başarısına adamış” şeklinde bir yanıt verebilirsiniz.
  1. En çok gurur duyduğunuz profesyonel başarınızı anlatınız. Profesyonelliği elden bırakmadan örneğinizi vermelisiniz. Verilen örneğin ardından, şu soruların da gelmesi olasıdır: Herhangi bir yayınınız var mı? Herhangi bir konferansta sunum yapma şansınız oldu mu?
  1. Resmi bir eğitim programı olmaksızın bu işi nasıl öğrenebilirsiniz? Burada amaç, kurumsal bir eğitim almadan bu işin altından kalkıp kalkamayacağınızı anlamaktır. Soruya kendinizden emin bir şekilde cevap verin ancak tevazuyu da elden bırakmayın.
  1. Yaşadığınız en büyük başarısızlığı ve bunun üstesinden nasıl geldiğinizi anlatın. Böyle bir deneyiminiz yoksa, sakın uydurmaya çalışmayın. Böyle bir durumla karşı karşıya kalsaydınız, ne yapardınız? Bunu anlatabilirsiniz.
  1. Şimdiye kadar bu pozisyona dair edindiğiniz tüm bilgiler doğrultusunda, gördüğünüz başlıca zorluklar nelerdir ve bunlarla nasıl baş edebilirsiniz? Bu soruya, çok derine inmeden, genel bir cevap vermeye çalışın.
  1. Ve işte mülakatın başında ya da sonunda yöneltilebilecek en can alıcı soru: Sizi bu pozisyona en uygun aday kılan özelliğiniz nedir? Bu soruya da kendinizden emin bir şekilde yanıt verin ama bir o kadar da mütevazı olun.

Taktikler

Mülakatla ilgili, “Giyiminize, kuşamınıza dikkat edin. Mülakata zamanından önce gidin” gibi klişe tavsiyelerde bulunmayacağız. Yukarıda bahsettiğimiz gibi, ön hazırlık yapın ve iyi hazırlanın ama aşırıya kaçmayın. Pozisyonla gerçekten ilgilendiğinizi hissettirin. Mülakatı yapan kişi ile asla tartışmaya girmeyin. Zamanın kısıtlı olduğunu unutmayın, süslü ve şatafatlı cümlelerle kendinizi ifade etmeye çalışırken, vurgulamak istediklerinizden uzaklaşmayın. Özellikle de yukarıdaki 10 soru için hazırlıklı olursanız ve verilen ipuçlarını dikkate alırsanız, başaramamanız için bir neden yok. Zaten zamanla yapacağınız farklı mülakatlar sayesinde, mülakat yetenekleriniz de gelişecektir. Size “İyi şanslar” diliyoruz!

 

X

Ücretsiz makalelerinizi tükettiniz.

Araştırma yazarlığı ve akademik yayıncılık konusundaki tüm kaynaklarımıza sınırsız erişim sağlamak için ücretsiz üye olun:

  • 320 + blog makaleleri
  • 50+ Web Seminerleri
  • 10+ Uzman podcast
  • 10+ e-Kitap
  • 10+ Kontrol Listesi
  • 50+ İnfografikler