18

Akademik Yayınlara İnternet Ayarı

Birlikte çalışma kavramı internet ile beraber oldukça değişti. Artık evlerde toplanıp tartışmak yerine dünyanın neresinde olursak olalım oradan çalışabiliyoruz. Birlikte çalışma kültürü derken kedi videolarının altına yorum yapmaktan bahsetmiyorum. Forumlar veya ilgili bloglarda bir konu hakkında tartışmaktan ve yorumda bulunmaktan bahsediyorum. Bu akademik çalışmalar için de geçerli. Bu şekilde açık erişimde olan bir akademik makale hakkında internette tartışmak, bu yazının kalitesi düşürür mü ya da yayıncı için bir sorun oluşturur mu?

Çevrimiçi tartışma düzeltme oranını arttırıyor

Yapılan bir araştırmaya göre, internet bloglarında tartışmaya açılan makalelerin düzeltilme veya geri çekilme oranları, umuma kapalı bir ortamda fazla kişi ile paylaşılmadan tartışılan makalelere göre oldukça yüksek. Ücretsiz ve açık şekilde yayın yapan PeerJ dergisinde yayınlanan bir araştırmaya göre, çevrimiçi olarak tartışılan makalelerin düzeltilme ve geri çekilme oranları diğerlerine göre tam yedi kat daha fazla.

Araştırmacı yazar Dr. Paul Brookes bilim insanlarının çalışmaları üzerindeki potansiyel hataları bulmak için 2012 yılında bir web sitesi açıyor. Sitede 274 adet çevrimiçi erişime açtığı makale ile internete konmamış 223 adet makalenin, dergiler tarafından düzeltilme veya geri çekilme sayılarını karşılaştırıyor. Sonuçlar ise oldukça ilginç. Herkese açık olarak tartışılan makalelerden 16 tanesi geri çekilirken 47 tanesi de düzeltiliyor. İnsanların yorumlarına açık olmadan dergilere gönderilen makalelerden ise sadece 2 tanesi geri çekiliyor ve 5 tanesi düzeltiliyor.

 

Buradaki sonuçlar kafa karıştırmasın. Az düzeltme yapılmış o zaman makalelerimizi internete koymayalım demeyin. Çünkü yüksek geri çekilme veya düzeltme sayısı; bir makale, hatta yayıncı için olumlu bir kontrol durumudur. Düzeltme oranlarının yüksek olması, insanların bu makalelere katkıda bulunarak belki de yazarın ve yayıncının gözünden kaçan birçok noktayı yakalamış olması demektir. Bu da doğruluk seviyesinin artması demektir ki bir makale ve araştırma yazısı için en önemli noktalardan biri budur.

Günümüzde, çalışma grubumuzu istersek üç kişi ile istersek de binlerce kişi ile oluşturabiliriz. Ortaya çıkan her yeni araştırmanın söylediği de ne kadar fazla katılım olursa doğruluk seviyesinin o kadar arttığı yönünde. İnternet bize bu olanağı sunuyor ve tüm dünya ile birlikte çalışabileceğimiz bir alan oluşturuyor. Bu yüzden çalışmalarınızın gizli kalması için makalenizin doğruluk seviyesini düşürmeyi göze alır mısınız?

Dr. Brookes araştırmasında, çevrimiçi tartışmaların bilimsel literatürde doğruluk oranını arttırdığı sonucuna varmış. Fakat yine belirtmemiz gerekir ki bu çalışma örneklemin küçüklüğünden dolayı bilim dünyasında henüz geniş kapsamlı olarak kabul edilemez.

X

Ücretsiz makalelerinizi tükettiniz.

Araştırma yazarlığı ve akademik yayıncılık konusundaki tüm kaynaklarımıza sınırsız erişim sağlamak için ücretsiz üye olun:

  • 320 + blog makaleleri
  • 50+ Web Seminerleri
  • 10+ Uzman podcast
  • 10+ e-Kitap
  • 10+ Kontrol Listesi
  • 50+ İnfografikler