18

Başvurularda Yapılan En Büyük Hatalar

Akademik bir makale yazarken, her şeyi doğru yaptığınızı düşünebilirsiniz. Hatta, yazınızın yazdığınız en iyi makale olduğunu bile düşünebilirsiniz; fakat iş sadece yazmakla bitmiyor.

Akademik bir makale yazdıktan sonra, diğer bir önemli görev de, bu makalenin saygın bir akademik dergide yayınlanmasını sağlamaktır. Bu tarz yayınlara başvururken yapılan en büyük hata, makalenin çok iyi olduğunu, zaten kabul edileceğini farz etmektir. Ancak günün sonunda gelebilecek “ret” cevabı, çoğu akademisyeni muhtemelen mutsuz edecektir. Bunları yaşamamak için, dergilere başvururken bazı önemli noktalara dikkat edilmesi gerekmektedir.

Dergiyi araştırın
Bir akademik dergiye başvurmadan önce, dergiyi araştırmak ve onu iyi tanımak önemlidir. Öncelikle, dergide bulunan makaleleri dikkatli bir şekilde inceleyin ve yazdığınız konunun derginin hedefleri ile örtüştüğünden emin olun. Çünkü derginin okuyucu kitlesine uygun olmayan bir makalenin, ne kadar iyi olursa olsun, kabul edilmeme olasılığı yüksektir.
İkinci olarak, dergide son 5 yılda yayınlanan makalelere, hızlıca bir göz gezdirin. Hepsini detaylı olarak okumanız gerekmez. Bunu yapmanızın nedeni sizin makalenize benzer bir çalışmayı yayınlayıp yayınlamadıklarını görmektir. Eğer son 5 yıl içinde benzer bir makale yayınlanmışsa, büyük ihtimalle başvurunuz olumsuz olarak geri dönecektir. Bu yüzden, o dergiyi baştan eleyebilirsiniz.

Makaleyi düzenleyin
Başvuru yapmadan önce, makalenizi başka birisinin değerlendirmesi sizin göremediğiniz hataların bulunması açısından yararlıdır. Özellikle, profesyonel bir editör ile anlaşmanız, başvuru aşamasında dil bilgisi ve yazım kurallarından gol yemenizi önleyecektir. Eğer İngilizce bir makale yazdıysanız ve ana diliniz de İngilizce değilse, bunu yapmanız şarttır.
Makalenizi meslektaşlarınız ve arkadaşlarınız ile paylaşmanız da yararlı olacaktır. Yazınızı ne kadar çok kişi okursa, farklı hatalar o kadar çabuk ortaya çıkacaktır. Unutmayın ki, başvurduğunuz dergilerdeki editörler, hatalarınızı düzeltmek için orada değiller; hatta yazılarda birkaç hata gördüklerinde, okumayı hemen bırakabilirler.

Formata uyun
Çoğu saygın akademik dergi, yazıları belli bir formatta ister. Bu kurallara uymanız, başvuru aşamasında artı puan almanızı sağlayacaktır. Alıntılama tarzı, sayfa düzenlemesi, resim ve tabloları yerleştirme biçimi gibi kurallara editörler çok dikkat ederler. Eğer bunlara uymazsanız, makaleniz daha okunmadan bir kenara atılabilir.
Tekrar toparlayacak olursak, dergi araştırmasını, başvurunuzu yapmadan çok önce yapın. Makale düzenleme ve format aşamalarını ise dergiye başvurmadan önce mutlaka bitirmiş olun. Dergi editörlerine göre, bu basamakları doğru şekilde çıkan biri, makalesini kolaylıkla kabul ettirebilir.

X

Ücretsiz makalelerinizi tükettiniz.

Araştırma yazarlığı ve akademik yayıncılık konusundaki tüm kaynaklarımıza sınırsız erişim sağlamak için ücretsiz üye olun:

  • 320 + blog makaleleri
  • 50+ Web Seminerleri
  • 10+ Uzman podcast
  • 10+ e-Kitap
  • 10+ Kontrol Listesi
  • 50+ İnfografikler