18

Doktora Danışmanınız Haricinde Nereden Yardım Alabilirsiniz?

Doktoraya başlayanların hayali, danışmanlarının da en az kendileri kadar hevesli ve yardımsever olmasıdır, fakat bu beklenti her zaman karşılanmayabilir. Evet, çoğu doktora danışmanı öğrencisine yardım etme konusunda gayet heveslidir ve en az onun kadar bu işin stresini yaşıyordur. Fakat biz yine de en kötü senaryoyu da hesaba katmak zorundayız. Eğer danışmanınız sizinle yeteri kadar ilgilenmiyorsa ve kendisinden yardım alamıyorsanız başka nereden destek alabilirsiniz?

İdeal Danışman

İdeal bir doktora danışmanı sonsuz zamana sahip olan ve size her konuda yardımcı olabilecek bir insandır. Aynı zamanda bu kişi sabırlı, anlayışlı ve destekleyicidir de. Peki, böyle bir doktora danışmanı fiziksel olarak mümkün mü? Tabii ki değil! Doktora danışmanlarının size danışmanlık yapmak dışında işleri de var. Girmeleri gereken dersler, katılmaları gereken toplantılar gibi bir yığın sorumlulukları yüzünden size yeteri kadar zaman ayıramıyor olabilirler. Sizin de böyle bir danışmanınız varsa hemen telaşlanmayın.

 

İnternet kaynakları

Diğer doktora yapan arkadaşlarınız destek alma konusunda iyi bir seçenek olabilir fakat internetteki topluluklar, bloglar ve forumlar son zamanlarda oldukça popüler oldu. Öğrenciler danışmanlarından alamadıkları desteği ve bilgileri bu kaynaklardan temin edebilirler.

Yazma becerileri

Akademik makale ve tez yazımı konusunda size tavsiye edeceğimiz iki site var: Birincisi explorationsofstyle.com diğer ise thesiswhisperer.com. Gayet güzel ve pratik bilgiler veriyorlar. Bunlar ve bunlar gibi diğer kaynaklara ek olarak, sosyal medyanın doğru kullanımı da size doktora çalışmalarınız için gerekli bilgileri sağlayacaktır. Özellikle Twitter’da bu konuda oldukça yararlı bilgiler paylaşılıyor: #phdchat ve #ECRchat hashtagleri ile arama yaparsanız hem bu bilgilere ulaşabilir hem de diğer doktora öğrencileri ile bilgi paylaşımında bulunabilirsiniz.

Psikolojik Destek

Son yapılan araştırmalara göre doktora öğrencileri arasında depresyon ve buna bağlı psikolojik sorunlar hayli artmış durumda. Böyle bir durumla karşılaşan doktora öğrencileri ne yazık ki olumsuz bir izlemin bırakmamak için bu konuyu hocalarına veya danışmanlarına açamıyorlar. Neyse ki bu konuda da yardımcı olabilecek online topluluklar var. Phdstudent.com ve phinished.org bunlardan ikisi. Bu iki site genellikle kariyerinin başında olan araştırmacıların karşılaştığı motivasyon eksikliği, sahtekarlık sendromu ve başarısızlık korkusu gibi duygusal engellerin açıkça tartışıldığı yerler.

İnternet kaynakları, doğru şekilde kullanıldıklarında doktora öğrencileri için önemli birer can simidi olabilir. Fakat yalan yanlış birçok bilginin de internette gezdiği bu ortamda güvenilir bilgiye ulaşmak da bir o kadar önemli. Büyük ihtimalle danışmanınız da bu kaynaklardan yararlanıyordur ve eğer sizinle yeteri kadar ilgilenecek zamanı yoksa ondan da bu tarz kaynakların adreslerini alabilirsiniz.

X

Ücretsiz makalelerinizi tükettiniz.

Araştırma yazarlığı ve akademik yayıncılık konusundaki tüm kaynaklarımıza sınırsız erişim sağlamak için ücretsiz üye olun:

  • 320 + blog makaleleri
  • 50+ Web Seminerleri
  • 10+ Uzman podcast
  • 10+ e-Kitap
  • 10+ Kontrol Listesi
  • 50+ İnfografikler