18

Doktora Yaparken Maaş Yetmediğinde Hangi Ek İşlerde Çalışabilirsiniz?

Günümüzde birçok öğrencinin karşılaştığı problem ne okulun çok zor olması ne de tez konularının çok zorlayıcı olmasıdır. Tek bir genel problem vardır o da paradır! Özellikle yüksek lisans veya doktora yapan yeni akademisyen öğrenciler çoğu zaman maddi problemler ile karşı karşıya kalırlar. Genelde ya yeterli paraları yoktur ya da yeterli zamanları. Bu yüzden saatlik de olsa bazı ek işlerde çalışmaları gerekir. Biz de burada genç akademisyenlerin zor zamanlarını atlatabilmeleri için hangi ek işlerde çalışabileceklerini listeledik. Belli mi olur belki bir tanesine sizin de aklınız yatar.

Özel Ders
Çoğu doktora öğrencisinin hem tercih ettiği hem de sevdiği ek iş ders vermektir. Çünkü hem akademik bir iş de çalışmış olurlar hem de birine bir şeyler öğretmenin zevkini yaşarlar. Ödenen ücretler hiç de az değildir. Çoğu aile çocuklarına evde ek ders verdirmek ister ve bunun için de iyi ve konusuna hakim kişiler ararlar. Saatlik olarak 100 TL’den başlayan fiyatlar ile ders verebilirsiniz ki hafta da vereceğiniz ders saatine göre bu sizi epey düzlüğe çıkarır. Yapacağınız tek şey ‘’Doktora öğrencisinden ders’’ başlıklı ilanları yayabildiğiniz kadar yaymanızdır. Bu konuda interneti ve bazı el ilanlarını kullanabilirsiniz. Hangi konuda ders vereceğiniz ise tamamen size kalmış.

Serbest Yazarlık
Serbest yazarlık yapmak yine akademisyenler için oldukça iyi gelir getirebilir. Eğer çalışma alanınız sosyal konularsa ve yazarlık yetenekleriniz iyi ise birçok konuda yazarlık yapabilirsiniz. İnternette bu işe öncülük eden ve serbest çalışanlar ile işverenleri bir araya getiren birçok site mevcuttur. Bu sitelerden en güvenilir olanları elance.com, freelance.com ve odesk.com siteleridir. Burada ilanlara ve saatlik ödenen ücretlere bakarak ek işlere başvurabilirsiniz. Bu işlerin güzelliği evinizden çıkmadan internet üzerinden yapılacak işler olmasıdır.

Ders Kitabı Yazarlığı
Bir başka yazarlık yapabileceğiniz alan ise ders kitapları içindir. Bu ilanlar genelde internette olmaz bu yüzden ders kitabı basan yayıncıları bulabileceğiniz yerlere gitmeniz gerekmektedir. Bunun için en iyi yerler ise firma temsilcileri ile yüz yüze tanışabileceğiniz konferanslardır. Bu kişiler ders kitapları için genelde konunun uzmanı kişiler ararlar. Konferanslarda tanışacağınız kişilere bu tarz işler için açık bir pozisyon olup olmadığınız sorabilirsiniz.

Kütüphane Öğretmenliği
Bazı yerel kütüphanelerde veya kolejlerde genç öğrencilere belli konular hakkında her hafta dersler verilir. Bu yerler ile konuşarak uzmanı olduğunuz konu hakkında bilgilendirici ve eğlendirici saatlik dersler verebilirsiniz. Bu sayede hem öğrenciler bir şeyler öğrenmiş olur hem de siz öğretme tecrübesi kazanmış olursunuz. Tabii ki para meselesini de önceden konuşmanız gerekir.

Barmenlik
Bu da nereden çıktı demeyin. Para kazanmak ve eğitiminizi sürdürebilmek için akademik bir alan içerisinde iş yapmanız şart değil. Çoğu genç akademisyenin barmenlik yaptığı da bir gerçek çünkü bunun için gayet geçerli sebepleri var. Örneğin bu tarz işlerde saatlik olarak oldukça iyi para ödenir. Çalışma saatleri esnektir bu sayede kendinize göre bir çalışma planı yapabilirsiniz. Ayrıca çok fazla deneyim de gerektirmez. Baktınız hiçbir iş ilginiz çekmiyor bir de barmenliği deneyin.

X

Ücretsiz makalelerinizi tükettiniz.

Araştırma yazarlığı ve akademik yayıncılık konusundaki tüm kaynaklarımıza sınırsız erişim sağlamak için ücretsiz üye olun:

  • 320 + blog makaleleri
  • 50+ Web Seminerleri
  • 10+ Uzman podcast
  • 10+ e-Kitap
  • 10+ Kontrol Listesi
  • 50+ İnfografikler