18

Google Akademik Ne Kadar Kullanışlı?

Bir araştırmaya başlamadan önce kaynak taraması yapmak hem zor hem de zaman alan bir süreçtir. Hatta yeterli kaynağın olmaması araştırma konusunun değiştirilmesine kadar gider. Google bu soruna çözüm olması için Kasım 2004’de yeni bir veritabanı tanıttı: Google Akademik. Bu yeni arama motorundan beklenen aynı Google’ın yaptığı gibi akademik kaynaklara bizi en kolay yoldan götürmesiydi ve bu işe oldukça sevinen öğrenciler de bunu böyle zannettiler. Ama gelin görün ki Google Akademik çok kısıtlı bir kaynağa erişim sağlıyordu.

Geçtiğimiz on yıl boyunca Google Akademik firma tarafında oldukça geliştirildi, fakat şu soru halen akılları kurcalamaya devam ediyor: Seçilen bir konuda, mümkün olan akademik kaynaklar arasından iyi bir sistematik literatür taraması için bir kişi Google Akademik’e ne ölçüde güvenebilir?

Kullanıcı şikâyetleri
Google Akademik hakkındaki birçok şikâyet araştırmacıların uzmanlık alanlarına göre sınıflandırılabilir. Öğrenciler doğa bilimleri hakkındaki konuların belirgin bir biçimde sosyal bilimlerden ve beşeri bilimlerden fazla olduğu konusunda şikâyet edebilirler. Ayrıca bir akademik makalenin baştan sona hepsini arayan bir öğrenci için de Google’ın bu arama motoru sorun olabiliyor. Bir makalenin tüm parçalarını farklı kaynaklardan gösterebiliyor ya da sınırlı erişime sahip olan paralı kaynaklara sizi yönlendirebiliyor. Tabii bu da hem öğrencinin zamanını yitirmesine sebep oluyor hem de orijinal kaynağı bulma konusunda sıkıntılara neden oluyor.

Akademik kütüphanecilerin şikâyeti ise Google Akademik’in yeterli filtreleme kabiliyetinin olmadığı yönündedir. Açık erişim materyalleri ile diğer avcı dediğimiz yayıncı içeriklerinin ayrılmaması araştırma yapma konusunda akademisyenlere zorluk çıkarmaktadır. Ayrıca hangi makalelerin doğru bir şekilde hakem değerlendirilmesine tabi tutulduğunu bilmenin de pek bir imkânı yok.

Araştırmacı bilim insanları da Google Akademik’in yeterli arama özelliklerine sahip olamamasından yakınıyorlar. Onların yorumlarına göre Google Akademik sadece ne aradığını çok iyi bilen profesyonel kullanıcılar için yararlı olabiliyor. Yani eğer literatür taramasına yeni başladıysanız, bu kaynak kullanmanız için çok da verimli gözükmüyor.

Ne ile çalıştığınızı bilin
Google Akademik ile kaynak taraması yapıyorsanız verebileceğimiz en iyi tavsiye avcı makaleler ile diğer bilimsel makaleleri ayırt etmek için dikkatli olmanızdır. Aksi takdirde araştırmanızda bulacağınız materyaller araştırmanızın akademik açıdan düşük bir kalitede olmasına neden olabilir. Google’ın bu akademik arama motorunun değerli bir kaynak olduğu ve çoğu kişi tarafından da tercih edildiği bir gerçek. Fakat buradan bulduğunuz kaynakları bir iki defa kontrol etmenizde yarar var. Burada bulunan kaynaklar Wikipedia’da bulduğunuz hakem değerlendirmesinde yoksun bilgiler gibi de değil tabi ki. Çoğu gerçek makaleler ve ne kadar şüpheye düşersek düşelim çoğu da hakem değerlendirmesinde geçmiş çalışmalar. Burada önemli olan sizin kaynak kullanımında dikkat etmeniz gerektiği gerçeğidir. Unutmayın çalışmanızda göstereceğiniz kaynaklar akademik ve bilimsel kaynaklar olmalıdır ve en önemlisi gerçek olmalıdır.

X

Ücretsiz makalelerinizi tükettiniz.

Araştırma yazarlığı ve akademik yayıncılık konusundaki tüm kaynaklarımıza sınırsız erişim sağlamak için ücretsiz üye olun:

  • 320 + blog makaleleri
  • 50+ Web Seminerleri
  • 10+ Uzman podcast
  • 10+ e-Kitap
  • 10+ Kontrol Listesi
  • 50+ İnfografikler