18

İyi Bir Literatür Taraması Nasıl Yazılır?

Bilimsel literatür taramaları bugünlerde oldukça fazla talep görmektedir ve hem bilim insanları ve hem de her kesimden akademisyen tarafından desteklenmektedir. Çünkü akademisyenlerin karşılaştığı en büyük problem kendi araştırmalarını yaparken yeterli kalitede bilgi ve kaynak bulamamalarıdır. Bulunan kaynakların ne kadar yararlı olup olmayacağı da ayrı bir sorundur. Bu yüzden literatür taramaları kaynak taraması yaparken araştırmacıya daha net bir bilgi verir. Bu kaynakların güçlü ve zayıf yanlarını daha iyi analiz etmesine yardımcı olur. Bu tarz değerlendirmeler sadece araştırma yapmaya başlamış kişiler için değil bu yayınlarla ilgilenen herkes için önemlidir.

Bir literatür taramasının yararlı olabilmesi için anlaşılır bir yapıda ve profesyonelce yazılmış olması gerekmektedir. Bu taramaları yazmak için gerekli olan zaman da daha önceden hesaplanmalı ve ona göre bir zaman planlaması yapılmalıdır.

İyi bir literatür taraması yazabilmek için adımlar 
Bilimsel bir değerlendirme yazmak hem araştırmak hem de yazmak anlamına gelir, fakat yazarken mutlaka bir hedefiniz olmalıdır. Bu yüzden çalışma sisteminizi oturtmalı ve özellikle sonuç kısmını yazarken mümkün olduğu kadar acele etmeden yazmalısınızdır. Yazarken şu üç adımı izleyebilirsiniz:

1. Amacınızı belirleyin: Araştırma başlıkları nelerdir, araştırmacılar en çok neler ile ilgilenirler? Bunun gibi sorulara karşılık bularak hedefinizi bulmaya çalışın ve çalışma alanınızı daraltın. Eğer iyi belirlenmiş ve odaklanılmış bir konu seçmezseniz kendinizi çok geniş bir alanda çalışma yaparken bulursunuz.  Unutmayın ki araştırmacılar sadece belli alanlara odaklanılmış çalışmaları ararlar.

2. Araştırın: Araştırma yaparken sadece konu ile ilgili yayınlara odaklanmak önemlidir. Aynı zamanda yayın tarihlerini daraltmanız da verimli biri araştırma süreci geçirmeniz açısından yararlıdır. Örneğin araştırırken en fazla son üç yılda yayınlanmış kaynaklara kadar gidin. Araştırma yaparken teknolojiden yararlanmayı da unutmayın. İçerikleri değerlendirmek için belli yazılımlar kullanabilirsiniz. Ayrıca not almayı da unutmayın.

3. Artık yazın: Yazmaya başlamadan önce önceden yazılmış bazı literatür taramalarını inceleyin. Eğer hedefinizi ve amacınızı iyi belirlediyseniz artık yazma zamanınız gelmiş demektir. 

Yapılacaklar listesi
–       Yapıyı oluşturun: Bilimsel bir literatür taraması genellikle başlık, özet, endeks, giriş ve kaynakça içerir.

–       Problemi açıkça tanımlayın.

–       Makalenin metodolojisinden, araştırma yöntemlerinden ve analiz araçlarından bahsetmeyi unutmayın.

–       Başka literatür taramalarından örnekler verin.

–       Gerekli yerlerde alıntılama yapmayı unutmayın.

–       Önyargılarınızı bir kenara koyun.

–       Eleştirel olun, literatürün güçlü ve zayıf yönlerini iyi bir şekilde ele alarak açıklayın.

Literatür taraması yapabilecek en iyi kişiler bilim insanları ve araştırmacılardır. Sadece konunun uzmanları oldukları için değil aynı zamanda araştırmacıların nelere ihtiyacı olduğunu daha iyi bildikleri için. Bu taramaları yaparken unutmamanız gereken en önemli şey sizden sonra gelecek bilimsel ve akademik araştırmalara ışık tutmak olacaktır.

X

Ücretsiz makalelerinizi tükettiniz.

Araştırma yazarlığı ve akademik yayıncılık konusundaki tüm kaynaklarımıza sınırsız erişim sağlamak için ücretsiz üye olun:

  • 320 + blog makaleleri
  • 50+ Web Seminerleri
  • 10+ Uzman podcast
  • 10+ e-Kitap
  • 10+ Kontrol Listesi
  • 50+ İnfografikler