18

Tez Savunması Nasıl Yapılır?

Aylar süren araştırmalar, raporlar, makalelerden sonra işte o büyük gün geldi. Yüksek lisans ya da doktora tezinizi jüri karşısında savunmaya hazır mısınız? “Hayır” demeyin. Bu her ne kadar stresli bir gün olsa da artık ipler sizin elinizde. Aylarca süren çalışmaları önünüzdeki bir iki saate sığdırmak elbette kolay değil ama unutmayın, o odaya girdiğinizde patron sizsiniz ve siz ne isterseniz o olacak.

Danışmanınız tezinizi onaylamış ve jüri karşısına geçirmeye layık bulmuş. Ona bakın; geçeceğinizden emin. Hatta jüri hocaları bile geçeceğinizi biliyor. Herkes biliyor, siz hariç! Tek düşmanınız yine kendinizsiniz; bu yüzden kendinizden emin olun ve jürinin karşısına dikilin. Siz bu işi yapacaksınız ama bizim de bazı ufak tavsiyelerimiz var.

 

Bunlara mutlaka dikkat edin:

  • Öncelikle mutlaka üzerinize rahat giysiler giyin. Giyeceğiniz kıyafetler o günün önemine de layık olsun; çok abartılı olmamak kaydıyla biraz şık giyinmenin kimseye zararı olmaz. Bu hem kendinizi iyi hissettirir hem de jürinin gözünde iyi bir puanla maça başlarsınız. Rahat ve terletmeyen kıyafetler giymeniz sizin için iyi olacaktır, çünkü gelebilecek bazı zor sorular karşısında vücut stresten ve heyecandan ter salgılar. Giyilen kıyafetlerin insan psikolojisine etkisi sandığınızdan daha büyük, inanın.
  • Jüriden bir gün önce mutlaka bir tekrar yapın; böylece kendinizi daha hazır hissedersiniz. Unutmayın, şu an üzerinde çalıştığınız konu hakkında sizden daha taze bilgiye sahip bir kişi yok o odada. Orada patron sizsiniz; tüm detaylara hâkimsiniz ve her soruya karşı hazırlıklısınız. Şimdi sahneye çıkın ve otoritenizi gösterin.
  • Mutlaka su getirin. Bu da nereden çıktı demeyin. Tezinizi savunurken tüm gözler sizin üzerinizde olacak ve devamlı konuşacaksınız. Boğazınızın kurumasını engellemek ve arada bir zaman kazanmak için su içebilirsiniz. Basit bir şey gibi gelebilir ama sadece bu yüzden berbat bir jüri geçiren çok kişi var. Bu arada suyu azar azar için, yoksa bir de tuvalet problemi ile uğraşırsınız.
  • Sunum tekniklerinizi geliştirin. Jüri karşısında dururken anlattıklarınız kadar hareketleriniz ve tavırlarınız da dikkat çeker. Bu yüzden bir gün önce tekrar yaparken nasıl göründüğünüzü, nasıl hareket ettiğinizi ayna karşısında kontrol edin. İşin heyecanına kapılıp sorular sırasında tırnaklarınızı yemediğinizden emin olun. Size tavsiyemiz TED sunumlarından en iyi olanlarını izleyin, oradaki duruş ve anlatış biçimlerini iyi inceleyin.

Tez savunması bittikten sonra büyük ihtimalle söylemek istediklerinizin çoğunu atlamış olduğunuzu fark edeceksiniz. Hemen moralinizi bozmayın çünkü bu herkesin başına gelen bir şey, hatta karşınızdaki jüri üyelerinin bile. Onlar sizden daha tecrübeli ve yaşayabileceğiniz problemleri sizden iyi biliyorlar. Sizin tek ihtiyacınız olan özgüven; kendinize güvenin. Hadi şimdi jüri karşısına!

X

Ücretsiz makalelerinizi tükettiniz.

Araştırma yazarlığı ve akademik yayıncılık konusundaki tüm kaynaklarımıza sınırsız erişim sağlamak için ücretsiz üye olun:

  • 320 + blog makaleleri
  • 50+ Web Seminerleri
  • 10+ Uzman podcast
  • 10+ e-Kitap
  • 10+ Kontrol Listesi
  • 50+ İnfografikler