18

Birden Fazla İş Yapmanın Bilimsel Araştırmacılar Üzerindeki Etkisi

Aynı anda birçok farklı işi yapabileceğinizi düşünüyor musunuz? O zaman tekrar düşünün, çünkü yapılan araştırmalara göre aynı anda farklı görevleri düşünmek ve yerine getirmek sadece çok az bir insan grubunun yapabildiği bir şeydir. Eğer siz de o gruptan biriyseniz o zaman bunun kıymetini bilin.

Herkesin beyni farklı bir şekilde çalışır. Eğer beyninize aynı anda iki veya daha fazla görev yüklerseniz her görevi gerçekleştirme olasılığınız da o oranda düşecektir. Çünkü beyin aynı görevleri aynı anda gerçekleştirmek yerine onlar arasında geçiş yaparak bu işlemi sürdürür. Görevler arası geçiş yapmak da belli bir zamana, onun sebep olduğu zincirleme etki de görevin daha verimsiz gerçekleştirilmesine neden olur.

Sınırlı sayıda görev gerçekleştirmek
Bazı araştırmacılara göre eğer beyin bir işi yapmaktan sıkılıyorsa veya o iş için kendini yetersiz görüyorsa, hemen başka bir konuya odaklanma eğiliminde oluyor. Örneğin bilimsel araştırmacılar aynı deneyi tekrar tekrar yapıyor veya sıkıcı bir seminerde oturmak zorunda kalıyorsa, beyin odaklanmayı bırakıyor. Bu yüzden aslında birden fazla görev gerçekleştirmek bir noktada araştırmacılar için motive edici olabilir. Fakat burada dikkat edilmesi gereken nokta hangi görevleri beraber yaptığınızdır. Kısacası kafanıza göre herhangi iki işi beraber yürütemezsiniz. Bazı işler beraber yapılabilir, bazıları ise yapılamaz.

Örneğin sıkıcı bir semineri dinlerken konuşmacının aklınızda kalan sözlerini tekrar etmek veya bir deney yaparken sizi motive eden şarkıları dinlemek ve mırıldanmak size verimli bir çalışma ortamı sağlayabilir.  Bazı bilimsel araştırmacılar her ne kadar araştırma yaparken müzik dinlemek hoşlarına gitse de ekstra odaklanmak istediklerinde müziği kestiklerini söylüyorlar. Yani aslında yapılan görevlerin çeşidi kadar onu hangi sıklıkta yaptığınız da önem taşıyor.

Yine bilim insanları arasında yapılan araştırmaya göre uzun ve sıkıcı deneylerle dolu bir günde farklı bir konuda çalışmak veya deney yapmak motive edici olabiliyor. Fakat her yeni deneye başladığınızda görevlerinize bir yenisi daha ekleniyor. Bu da beyin için ekstra zaman harcamak demektir. Beyninizin kaldırabileceği sınırlı sayıda görevi aynı anda yürütmek en mantıklısı olacaktır.

Belki de o sizsiniz!
Yapılan başka bir araştırmada bir grup insandan belli bir kelime listesini hatırlamaları ve okumaları aynı anda da bir matematik problemini çözmeleri istenmiştir. Beklenildiği gibi insanlar bu işlemleri paralel olarak yapmak yerine ayrı ayrı olarak daha iyi gerçekleştirmişlerdir.

Çok küçük bir grup ise bu işleri diğerleri ile aynı başarı oranında fakat aynı anda yaparak gerçekleştirmişlerdir. Bu demek oluyor ki bu kişiler insanların %97’sinin yapamadığı birşeyi başarıyorlar. Bu ilginç bir sonuç çünkü bu sonuçlar gerçekten de bazı işleri hakkı ile aynı anda yapabilen insanların varlığını gösteriyor. Belki siz de o insanlardan birisinizdir, kim bilir!

X

Ücretsiz makalelerinizi tükettiniz.

Araştırma yazarlığı ve akademik yayıncılık konusundaki tüm kaynaklarımıza sınırsız erişim sağlamak için ücretsiz üye olun:

  • 320 + blog makaleleri
  • 50+ Web Seminerleri
  • 10+ Uzman podcast
  • 10+ e-Kitap
  • 10+ Kontrol Listesi
  • 50+ İnfografikler