18

Doktora Öğrencilerinin Karşılaştığı 3 Sorun ve Bunlarla Başa Çıkma Yöntemleri

Doktora süreci akademik hayatınızda geçirebileceğiniz en zor dönemlerden biri. Yıllar boyunca zamanınızı, enerjinizi ve tüm bilgi birikiminizi bu işe vakfediyorsun, bunun karşılığında da bonus olarak size bol miktarda baş ağrısı, psikolojik rahatsızlıklar ve daha birçok sorun geliyor. Neyse ki günümüzde, doktora çalışmalarında karşılaşılan türlü çeşitli sorunlara daha profesyonelce yaklaşılıyor ve öğrencilere destek olunuyor. Evet, bu işin zorlukları var, ama dikkat edeceğiniz bazı önemli noktalar bunları çözmenize yardımcı olacaktır. Şimdi birkaç soruna değinelim.

Mükemmeliyetçilik

Mükemmeliyetçilik bir kişinin kendisinin koyduğu ve hiçbir zaman erişemeyeceği bir standardın olması demektir. Devamlı imkânsız olan bir şeyin peşinde koşturursanız, bu oldukça moral bozucu ve şevk kırıcı olacaktır. Bu yolun varacağı adres de belli: Depresyon! Doktora tezleri gerçekleştirilmesi olası bir şeyi hedeflemeli. Unutmayın, tezinizin Nobel Ödülü alması gerekmiyor. Mükemmel bir tez yazmanıza da gerek yok. Harika bir tez yazmanız yeterli.

 

Mükemmeliyetçilik sizi her zaman destekler gibi görünen fakat aslında kötülüğünüzü isteyen bir arkadaş gibidir. Eğer bu konuda başarılıysanız kendinizi devamlı yetersiz görür, dolayısıyla da devamlı hayal kırıklığı içinde yaşarsınız. Bu da hem yaptığınız işe hem de çevrenize yansır. Bu psikolojiden kurtulmanın en iyi yolu bol miktarda doktora tezi incelemek ve bunlardan örnek almaktır. Evet, gördüğünüz gibi çoğu harika tezler ama kesinlikle mükemmel değiller!

Ertelemek

Araştırma döneminiz boyunca sizi o işi ya da bu işi ertelemeye itecek birçok tuzakla karşılaşacaksınız. Doktora öğrencilerinin çoğu yalnızca yeteri kadar motivasyon ile en iyi şekilde çalışabildiklerini düşünüyorlar. Fakat bu yanlış bir düşünce! Bu çalışma tarzı sizi akademik dünyanın zor yollarında uzun süre idare etmez, özellikle de işler iyi gitmediği zaman. Doktora çalışmanızı istikrarlı bir şekilde yürütebilmek için bunu aynen bir projeyi planlar gibi planlayın. Belli zaman dilimleri, belli hedefler, belli termin tarihleri koyun. Hedeflerinizi kısa, orta ve uzun vadeli olarak planlayın, bunlara ulaşıp ulaşmadığınızın da kaydını tutun. Böylece çok daha verimli çalışabilirsiniz.

Böyle bir planlı programlı yaklaşım ve iş yaşamınızla özel yaşamınız arasında denge kurma ilkesi, devamlı çalışmanız gerektiğini söyleyen iç sesinizi hafifletmenize de yardımcı olacaktır. Yapmanız gereken işleri yönetebileceğiniz şekilde ayırın. Önceliklerinizi iyi belirleyin. Ders almak ya da vermek, idari işlerle ilgilenmek, diğer araştırmacılara yardımcı olmak gibi başka sorumluluklarınız mutlaka olacaktır. Fakat bir doktora öğrencisi için profesyonel hayatındaki en önemli şey ana araştırma konusudur.

Soyutlanmak

Doktora yapmak tüm hassas noktalarınıza baskı yapabilir. Bunla başa çıkmanın ilk adımı çıkan problemleri ve güçlükleri inkâr etmemektir. İnkâr gerçek destek almanıza engel olacak, çıkış yolları kapanmış bir psikolojiye girmenize neden olabilir. Sonraki adımda da diğer araştırmacılar ile dürüst ve destekleyici ilişkiler kurmak önemlidir. İşler daha da kötüye gitmeden önce endişelerinizi dile getirin, gerekirse de danışmanınızdan ve bölümünüzdeki diğer akademisyenlerden destek alın.

X

Ücretsiz makalelerinizi tükettiniz.

Araştırma yazarlığı ve akademik yayıncılık konusundaki tüm kaynaklarımıza sınırsız erişim sağlamak için ücretsiz üye olun:

  • 320 + blog makaleleri
  • 50+ Web Seminerleri
  • 10+ Uzman podcast
  • 10+ e-Kitap
  • 10+ Kontrol Listesi
  • 50+ İnfografikler