18

Düzenleme Servisi Kullanmak İçin Doğru Bir Zaman Var Mı?

Editleme yani düzenleme işi araştırma ve makale çalışmaları için önemli bir süreçtir. Doktorayı bitirmiş akademisyenler bu düzenleme için dışarıdan bir servis almak istemezler çünkü zaten bunu yapacak arkadaşları olduğunu düşünürler. Diğer tecrübeli yazarlar ise düzenleme için kendi arkadaşlarını tercih ederler. Çoğu ise bunca yıldır bu işi yapıyorum zaten yazdıklarımı düzenlemek için yeterli tecrübeye sahibim diye düşünür.

Yukarıdaki ifadelerin pek çoğu aslında doğrudur fakat akademik bir çalışmanın düzenlemesi bazen kendinize veya arkadaşlarınıza bırakılamayacak kadar önemlidir, özellikle de ana dili İngilizce olmayanlar için!

Bildiğiniz gibi artık İngilizce yazılmayan bir araştırmanın kabul edilmesi veya ses getirmesi pek mümkün değil. Bu yüzden normal hayatında İngilizce konuşmayanların dışarıdan bir destek alması gereklidir. Anadili İngilizce olan tanıdıkları ve arkadaşları olsa bile dili doğru bir şekilde kullanabilmeleri ve cümleleri açıklayıcı bir şekilde aktarabilmeleri için düzenleme servisleri onlar için bir ihtiyaçtır.

Düzenleme politikaları
Meslektaşlarınıza araştırmanıza göz atmaları için ricada bulunmak dikkatli bir incelik gerektirir. Çünkü zaten meşgul bir insanı zahmete sokuyorsunuz ve vereceği her cevaba hazırlıklı olmalısınız. Ayrıca ileride size de benzer bir istekle gelebileceklerini göz önünde bulundurun. Aslında böyle bir talepte bulunmak oldukça garip bir durumdur. Çünkü önce bir kişiden bir iyilik istiyorsunuz ardından belli bir zamana kadar yetiştirmesini istiyorsunuz. Fakat burada sizin de bir suçunuz yok sonuçta siz de zamanla yarışıyorsunuz ve bunu da doğal olarak iyilik istediğiniz kişiye yansıtıyorsunuz. Aklınızda bulundurmanız gereken önemli bir konu da alacağınız geri bildirimlerin gerçekten doğru ve dürüst bir şekilde verileceğinin bir garantisi olmadığıdır.

Bir tekrar süreci gibi yazmak
Yazarların çoğu düzenleme servislerini başvurudan önce son bir bakış olarak düşünürler. Bir akademik yayıncıya veya dergiye vermeden önce en ince ayrıntısına kadar çalışmayı gözden geçirtmek daha önceden fark edilmeyen kusurların görülmesini sağlar. Siz aylarca kendi araştırmanız ile yatıp kalktığınız için hem beyniniz hem de gözleriniz detaylı göremeyecek kadar yorulmuş olacaktır. Aslında bu yüzden ne kadar tecrübeli olursanız olun gözden kaçan bir şeyler hep olacaktır. Taze bir çiftin gözün daha bakması sizin göremediğiniz bir takım yazım, dilbilgisi ve biçimlendirme hatalarının ortaya çıkmasını sağlar. Bu yüzden size tavsiyemiz hangi servisi kullanacağınıza mümkün olduğu kadar çabuk karar vermenizdir. Çünkü dördüncü veya beşinci tekrarda hataları yakalamak tamamen bir zaman israfıdır.

Alçakgönüllülük ve Pragmatizm
Eğer çalışmanızı yayınlamak için bir zaman baskısı varsa, önceki çalışmalarınız size yardımcı olamaz. Şunu da unutmamak gerekir ki dergi ve yayıncıların çalışanları sizin hatalarınızı düzeltmeyecektir. Bu işi ya kendiniz yapacaksınız ki bu iyi bir seçenek değildir ya da düzenleme (editleme) servisi kullanacaksınız. Araştırmanız ve çalışmanız ne kadar iyi olursa olsun bunu doğru yazım kurallarına göre yazmak ve sunmak kolay bir iş değildir ve kabul edin sizin yazınız da mükemmel değildir. Bundan dolayı en iyi seçenek dışarıdan profesyonel bir servis kullanmaktır. Zamanınızı en iyi şekilde kullanın ve projenizi olabilecek en stratejik şekilde planlayın.

X

Ücretsiz makalelerinizi tükettiniz.

Araştırma yazarlığı ve akademik yayıncılık konusundaki tüm kaynaklarımıza sınırsız erişim sağlamak için ücretsiz üye olun:

  • 320 + blog makaleleri
  • 50+ Web Seminerleri
  • 10+ Uzman podcast
  • 10+ e-Kitap
  • 10+ Kontrol Listesi
  • 50+ İnfografikler