18

Hibe Başvurunuz Reddedildi, Şimdi Ne Olacak?

Duygularınızı kontrol edin
Bir araştırma görevlisi veya yüksek lisans öğrencisi iseniz araştırmanıza maddi destek bulmak için vurmadığınız kapı kalmayacaktır, şimdiden aklınızda bulunsun. Üniversiteler yeterli kaynağa sahip olamadığı için araştırmacılar özellikle hibe başvurularına daha çok odaklanmaktadırlar. Başvurduğunuz yer bir devlet kurumu ve özel sektör olabilir fakat unutmayın ki herkes her başvuruyu onaylamaz. Eğer başvurunuz onaylanmadı ise hemen şiddetlenip ilgili kişilere nefret kusmayın. Sinirle ağzınızdan çıkabilecek herhangi bir yanlış söz gelecekte başına başka işler açabilir.

Profesyonel kariyerinizde aldığınız ilk red cevabı bile olsa, duyguları kontrol altında tutmak ve başka bir oyun planı belirlemek en sağlıklı yapılacak harekettir. Şu da aklınızda bulunsun ki genelde ilk başvurular hep reddedilir.

Sorumluluk alın
Öncelikle başvurunuzdan bir red cevabı alırsanız bunun tüm sorumluğunu almanız gerekir. Gerçek olan şu ki başvurunuzu değerlendiren kişilerin yetkinliklerini siz kontrol edemezsiniz. Red cevabının nedeni çok basit de olabilir, örneğin değerlendirenler araştırmanız ya da projeniz ile ilgili sizinle aynı görüşü paylaşmıyor olabilirler. Bunun için de hemen onları suçlayamazsınız. Değerlendiren kişiler normal olarak farklı bir bakış açısı ile proje bakmaktadırlar ve bu bakış açısı her zaman sizin ki ile aynı olmaz.

Geri bildirim alın
Birçok fon kuruluşu herhangi bir ek açıklama yapmadan red cevabı bildirecektir. Red cevabı aldıktan sonra en önemli şey alabildiğiniz kadar geri bildirim almaktır. Eğer reddetmenin nedenleri değerlendiren kişiler tarafından sizi tatmin edecek şekilde verilmemişse daha detaylı cevap almaya çalışın. Belki bazı şeyleri düzelttikten sonra tekrar başvuru yapmanıza izin verirler. Ama protokol gereği sizin biraz uğraşmanızı ve bunun için mücadele etmenizi beklerler.

Başvurunuzun neden reddedildiğine dair halen yeterli bir cevap alamadıysanız, değerlendirmeyi yapan kişilere bireysel olarak ulaşabilir, onların yorumlarını alabilirsiniz. Tabii bu yapmanız için biraz uğraşmanız gerekecektir, çünkü kimse hemen cevap ver dediğinizde nedenleri bir bir saymayacaktır. Eğer bir yanlış anlaşılma olduğunu düşünüyorsanız, fon sağlayan ajanstan yardım isteyin. Saygılı bir şekilde yapacağınız istek ve ısrar, fon sağlayıcıların gözünde de araştırma konunuza artı bir puan olarak dönecektir.

Öğrenme fırsatını anla ve takdir et
Hemen pes etmeyin! Size gelen geri bildirimleri tekrar gözden geçirin ve tekrar başvurun. Gerekirse üçüncü kez başvurun. Fakat şunu unutmamak lazım ki bu işin doğasında çok az bir para için çok fazla başvuru olduğu gerçeği de var. Değerlendirmeyi yapan kişiler genelde sübjektiftir ve değerlendirmeye kendi bakış açılarını yansıtırlar. Bu yüzden onları ikna etmek için başvurunuzda yapacağınız ufak değişiklikler genellikle kabul ve ret arasındaki fark anlamına gelir. Hibe kazananlar ilk başvurularında reddedildikten sonra beklemeyi öğrenen kişiler olmuştur. Araştırmanıza maddi destek sağlamak için tekrar başvurma fırsatının mutlaka değerlendirin, pes etmeyin.

X

Ücretsiz makalelerinizi tükettiniz.

Araştırma yazarlığı ve akademik yayıncılık konusundaki tüm kaynaklarımıza sınırsız erişim sağlamak için ücretsiz üye olun:

  • 320 + blog makaleleri
  • 50+ Web Seminerleri
  • 10+ Uzman podcast
  • 10+ e-Kitap
  • 10+ Kontrol Listesi
  • 50+ İnfografikler